Iako je 22. maja napunila 51 godinu, Naomi Kembel, koja u radnoj knjižici ima 34 godine manekenskog staža, a na štednoj 40-ak miliona dolara, još se ne oseća spremnom za penziju, a nedavno je iznenadila sve kada je otkrila da je postala majka u 6. deceniji.

"Ne sviđa mi se reč 'penzija', izjavila je nedavno u jednom intervjuu. "Ako to više ne budem htela da radim, jednostavno ću prestati. Ali nikad to neću reći. Volim da budem aktivna i mislim da ću uvek biti aktivna", dodala je.

Poslednja Mohikanka iz prvobitne postave supermodela s početka 90-ih ostala je aktivna i tokom 2020. godine nakon što je celi svet zamro zbog korona virusa.

Tokom pandemije na svom Instagramu emitovala je prizore iz svoje svakodnevice, delila higijenske savete i verovatno u sebi tiho likovala što je njena opsednutost higijenom postala imperativna norma.  

naomi kembel
Shutterstock 

Naomi Kembel je odrasla u Stretemu, siromašnom južnom predgrađu Londona. Oca nikad nije upoznala, a njena majka Valeri, profesionalna plesačica, zbog turneja je često i dugo bila odsutna, tako da su se o maloj Naomi uglavnom brinule baka i tetke. Muzičari su je zapazili mnogo pre modnih skauta pa je s 13 godina zaplesala uz Boja Dćordža i njegov bend Culture Club u spotu "I’ll Tumble 4 Ya". Sledeće su godine Boj i njegovi dečaci tinejdžerku koja je volela da nosi crne haljine, jakne i martinke pozvali da nastupi u njihovu muzičkom videu "Mistake No. 3".

"Boj Džordž bio je moj idol. Znala sam s prijateljicom satima da sedim ispred njegove kuće vrebajući ga za autogram. Nekoliko sam puta jajima gađala kombi u kojem je bio Džordž Majkl samo zato što je on bio veliki rival mog muzičkog heroja", otkrila je Naomi.

Dosta kasnije Naomi je Majklu priznala taj dečji vandalizam iz ljubomore, ali sve su izgladili 1990. saradnjom u spotu za njegovu pesmu "Freedom". Najviše zahvaljujući angažmanu svoje bivše hejterke, Džordžu Majklu se posrećilo da u tom danas kultnom spotu okupi fabuloznu supermodelsku četvorku: Naomi Kembel, Lindu Evanđelistu, Kristi Tarlington i Sindi Kraford.

Mama Valeri nije bila najsrećnija što joj ćerka želi na modne piste, ali pristala je uz uslovda ne zapostavi školu. I tako se egzotična lepotica britansko-kinesko-jamajčanskog porekla, s tilom koje je Bono jednom opisao kao Božjih ruku delo, počela nezadrživo uspinjati na modni Olimp. Nije taj uspon bio nimalo lagan jer je modni svet tih godina preferirao plavooke i plavokose manekenke bele kože, a goropadna ćud i oštar jezik Naomi Kembel takođe nisu bili po volji modnog establišmenta.

Uoči 16. rođendana Naomi je osvanula na naslovnici britanskog izdanja magazina El, nakon čega su je pozvali u Pariz, gde je stigla bez dinara i nakita jer su je putem pokrali. U francuskoj prestonici postala je muza i miljenica tuniskog dizajnera Azedinea Alaje, živela je u njegovoj kraljevskoj kući u ulici Park-Rojal i preko njega se zbližila s velikim zvezdama poput Tine Tarner, Džeri Hol i Grejs Džouns.

naomi kembel
Shutterstock 

U decembru 1987. dobila je naslovnicu britanskog izdanja Vogue: bila je prva crnkinja kojoj su ukazali tu čast. Sledećeg leta probila je još jednu rasnu barijeru i uz pomoć svog prijatelja i mentora Iv Sen Lorena ušla u istoriju kao prvi crni model na naslovnici francuskog Voga. Lorent je izdavaču pripretio da će povući sve svoje oglase nastave li da odbijaju naslovnice s crnkinjama i tek su tada prekinuli s tim modnim aparthejdom. Namirisavši nove trendove, Ana Vintur je 1989. Naomi Kembel stavila na naslovnicu septembarskog broja američkog Vog. "Ana je tada prvi put uređivala septembarski broj, najvažniji u godini, i mislim da je izdržala tešku paljbu što je izabrala baš mene. Zauvek ću joj biti zahvalna", izjavila je.

Crna pantera, kako su je prozvali zbog izgleda, karaktera i mačkastog hoda, jednom je strašno išla na živce modnom dvojcu Dolče i Gabani pa su je zaobilazili u širokom luku, sve dok ih Kristi Tarlington i Linda Evanđelista nisu otvoreno ucenile: "Ako ne uzmete Naomi, ne računajte na nas". Solidarnost među supermodelima bila je jedna od njihovih superosobina.

manekenke
Apple Tv+ via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Agencija Elit otpustila ju je uz obrazloženje da nema tog novca i prestiža koji bi opravdao zlostavljanje osoblja i klijenata. Ona je, svakako, tvrdila da je sama dala otkaz. Osim što je satima kasnila na snimanja, nije prezala ni od fizičkih obračuna. Jednom je pljunula i udarila čuvara koji je nije prepoznao i pustio iza bine koncerta grupe U2. U luksuznom rimskom hotelu Iden 2005. pretukla je svoju dugogodišnju prijateljicu, italijansku glumicu Ivon Skio, tako da je ova završila u bolnici.

Svoju asistentkinju Đorđinu Galanis je 1998. tresnula mobilnim telefonom, a spremačicu Anu Skolavino 2007. pogodila Blekberijem u glavu jer joj je zaturila trepavice. Ana je morala na šivenje glave, a agresivna Naomi kažnjena je s pet dana društveno korisnog rada - skupljala je đubre na njujorškim ulicama, svaki dan u drugoj haute couture kombinaciji.

naomi kembel
Shutterstock 

Počela je da se leči pred kraj 90-ih i tu je bitku dobila, nakon čega je nekim svojim prijateljima, na primer Džonu Galijanu i Marku Džejkobsu, velikodušno pomagala da se i oni reše svojih zavisničkih demona. Sopstvene probleme s nedopuštenim supstancama i agresijom tumačila je kao posledicu traumatičnog detinjstva.

"Nisam razmažena diva koja gubi kontrolu kad nije sve po njenom. Jednostavno mi padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevere. To kod mene dolazi duboko iznutra, kao posledica emocionalnog poremećaja. Mislim da je to posledica toga što sam kao mala patila zbog osećaja da me je majka napustila, pa ako osetim nepoverenje ili izdaju, gotova sam".

Pet joj je godina bilo zabranjeno da leti British Airwaysom zato što je 2008. na Hitrou podivljala zbog izgubljenog prtljaga i ispljuvala dva policajca. Sledećeg leta bes Crne pantere srušio se na jednog paparaca koji ju je na Siciliji pokušao da je snimi s tadašnjim partnerom, ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, pa ga je mlatnula torbicom po glavi i ogrebala mu oko. Zbog tog nasrtaja uslovno je bila osuđena na šest meseci zatvora. Pred haškim se tribunalom 2010. morala je da pravdati svoja tri "krvava" dijamanata što ih je 1997. dobila na poklon od bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, kasnije osuđenog zbog ratnih zločina.

Njena veridba s Adamom Klejtonom, basistom U2, pukle su nakon godinu dana. Govorila je da je Robert De Niro bio njena prva prava ljubav, htela je s njim da ima i decu, ali svojim ga je ljubomornim ispadima oterala od sebe.

Tomi Li, bivši muž Pamele Anderson, brzo se ohladio od "zahtevne devojke koja putuje s 500 pari cipela i 82 haljine". Italijanskom je biznismenu Flaviju Briatoreu za kraj veze porazbijala je sve u stanu.

Oligarh Doronin raskinuo je s Naomi zbog kineske Miss Universe Luo Zilin, ali je bivšoj dragoj džentlmenski ostavio vilu u Rubljovki, koju je projektovala Zaha Hadid. Naomina veza s Majkom Tajsonom ostala je zapamćena po vrućoj epizodi s jedne zabave u Njujorku: zatvorili su se u toalet i prepustili strastima dok je njegov menadžer stražario pred vratima. Na overenoj listi muškaraca koji su proleteli kroz život Naomi Kembel su i Kevin Kostner, Leni Krevic, Šon Pen, Ašer, Paf Dedi i Hasan Džamel, bivši dečko pevačice Rijane.

"Prijateljica sam sa svim svojim bivšima osim s poslednjim", voli da kaže nepredvidljiva Crna pantera.

Naomi je petogodišnju vezu sa ruskim milijarderom završila još 2013. godine, ali izgleda da sve protekle godine nisu bile dovoljne da se između Naomi Kembel i Vladislava Doronina definitivno potpiše kraj. Iako njegovo bogatstvo broji milijarde, ruski biznismen je nedavno odlučio da tuži bivšu devojku. Kao odštetu, zahteva milione koje je tokom veze pozajmljivao Naomi, tvrdeći da mu manekenka nikada nije vratila taj novac.

Nedavno je iznenadila sve kada je otkrila da je u 51. godini postala majka. 

Naravno, pitanja su se samo ređala - da li je rodila ona, ili je bebu dobila uz pomoć surogat majke, ili ju je usvojila. Iako manekenka nije dala nikakve konkretnije informacije o celoj situaciji, u toku dana pojavili su se brojni navodi o njenom ljubavnom životu. 

Takođe, mnogi su komentarisali bleđu kožu Naomine bebe zbog koje su glasine da je u pitanju usvajanje još glasnije. Takođe, paparaci su Naomi uslikali pre nekoliko nedelja gde je vidljivo da nije imala veliki stomak, tako da, ako ništa, sigurno je da nije ona ta koja je bila trudna. 

Međutim, Naomi je nebrojeno puta izjavila da je nauka uznapredovala, te da može da odluči da bude majka kadgod to poželi, a njeni prijatelji izjavili su za strane medije da veruju da je Naomi ipak bebu dobila uz pomoć surogata.

Kako strani mediji prenose, Naomi živi u Americi sa dečkom kog nije predstavila javnosti, i sa kojim je dobila bebu.

"Zaista je srećna sa njim. Napokon je osetila da je savršeno vreme da postane majka", zaključio je izvor blizak manekenki.

naomi kembel
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Misteriozni dečko je navodno pun razumevanja i podržao je Naomi u odluci da dobije bebu iako je kako se pretpostavlja iskoristila za to donora sperme.

Jedno je sigurno, koji god način da je iskoristila manekenka da bi postala majka, nesumnjivo je srećnija nego ikad.

Instagram Naomi Kembel