Da svet glamura i visoke mode nije imun na najniže strasti i zločine pokazuje primer francuskog milionera Žeralda Marija (71), bivšeg šefa pariške modne agencije Elite Models, koji je u supermodele lansirao svoju bivšu suprugu Lindu Evanđelistu (55) i njene koleginice Kristi Tarlington, Sindi Kraford, Klaudiju Šifer i Naomi Kembel.

Žerald Mari prošle godine našao se usred lavina optužbi bivših zaposlenih žena i u središtu je istrage francuske policije zbog sumnje na silovanje, svodništvo, seksualno uznemiravanje i lišavanje slobode kretanje.

Čak devet bivših modela, među kojima je i Kare Otis (52), bivša supruga Mikija Rurka, svedočile su kakve su sve užase proživljavale u razdoblju od početka 80-ih do početka 90-ih, kada im je Mari obećavao zvezdanu karijeru na modnim pistama, a šta se pretvorilo u gomilu poniženja i trauma, s čijim se posledicama i danas nose. Uz ostale, javno ih je podržala i Linda Evanđelista, koja im je čestitala na hrabrosti i snazi da progovore o sopstvenim traumama.

Bivši supermodel dodao je kako u vreme veze i braka s Žeraldom Mariejem nije imala nikakvih saznanja o tome što se događalo. Kanađanka Vendi Volš bila je 17-godišnjakinja kad je s majkom iz Toronta 1980. doputovala u Pariz na audiciju u agenciju Paris Planning, čiji je vlasnik bio Žerald Mari. Na ručku je majci obećao kako će njenoj ćerki biti anđeo čuvar i širom joj otvoriti vrata modnih pista i magazina. Ali, njegova slatkorečivost je bila krinka seksualnog predatora, čije je ponašanje u modnim krugovima, čini se, bila javna tajna.

Devojke iz udaljenih zemalja

- Govorio mi je kako bi bilo dobro se zbog karijere pojavljujem na glamuroznim privatnim zabavama imućnih, na kojima su svi bili pijani i drogirani. Kokaina je bilo svuda, a manekenke su bile mlado meso za zabavu starijih muškaraca - izjavila je Vendi Volš, koju je Mari silovao u svom stanu, gde su se našli na, kako je rekao, poslovnom razgovoru.

- Nisam želela da ga naljutim, jer je taj čovek bio bog i batina u svetu mode, od njegove reči zavisila je moja karijera. Zato sam mu, kad mi je gurnuo ruku u gaćice, rekla da prestane jer ne koristim kontracepciju, a nakon toga me okrenuo, zabivši mi glavu u jastuk i analno silovao dok sam jecala od bola - ispričala je. Ponovni susret za nekoliko dana u agenciji bio je dodatno poniženje, jer je Mari u razgovoru s muškim kolegom upirao u nju prstom i glasno se smejao.

Njene reči imaju posebnu težinu jer je pre četiri godine bila prva u nizu žena koje su za seksualno uznemiravanje prijavile Bila Orajlija, voditelja vesti na televiziji Foks. Slično iskustvo doživela je i Žil Dod, instruktorka plivanja koja se kao 19-godišnjakinja iz Los Anđelesa preselila u Pariz. Nju je Mari nakon zajedničkog izlaska i osveženja u njegovom đakuziju pozvao u krevet, gde ju je silovao.

- Osećala sam se potpuno podčinjenom: kad sam drugi put ostala sama s njim na poslu, prisilio me na oralni seks - ispričala je Dod, koja se zlostavljača rešila nakon što je u Monte Karlu upoznala Adnana Kašogija, saudijskog milijardera.

Bili su u vezi dve godine, a Dod je kasnije saznala kako je bila samo jedna od žena u haremu saudijskog trgovca oružjem te da je Kašogi redovno plaćao usluge Mariejevoj agenciji za upoznavanje s atraktivnim pratiljama. U vreme dok je sa suprugom Lindom Evanđelistom predsedao izborom Look of the Year za Eliteov model godine u Njujorku 1991., jedna od kandidatkinja, 15-godišnja Kanađanka Šavna Li, sanjala je o susretu sa svojim idolom.

- Linda je bila moj idol, a kad sam dobila poziv u Pariz te svoju sobu u njihovom stanu, na svetu nije bilo srećnije osobe od mene - prisetila se Li i dodala kako se ponašanje njenog šefa potpuno promenilo kad je Linda Evanđelista otišla na duži službeni put. Nakon povratka iz diskoteke dao joj je majicu svoje supruge u koju se presvukla, a nakon toga ju je silovao.

linda evađelista
#KnotOnMyPlanet via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Svi ti iskazi nadovezuju se na memoare supermodela Kare Otis, koja je u Pariz stigla kao 17-godišnjakinja 1986. U knjizi “Beauty, Disrupted” objavljenoj 2011. opisala je kako ju je Mari prvi put silovao dok je bolesna, sa temperaturom, ležala u njegovom stanu, dok mu je tadašnja verenica Linda Evanđelista bila na putu.

To je bio njen prvi krug pakla, a Mari ju je, osim toga, navukao na kokain, drogu koja je, prema njegovom mišljenju, bila idealno sredstvo za mršavljenje i kontrolu težine. Nakon godinu dana užasa vratila se kući, ali je Mari nije zaboravio, nego joj je 1988. sredio snimanje naslovnice za američki Vog s Lindom Evanđelistom. Danas 70-godišnji Žerald Mari živi u braku s ruskim modelom između Pariza i Ibice, gde poseduje kuću s najboljim vinskim podrumom na ostvu, a sve optužbe - poriče. Njegovi advokatu tvrde da će u istrazi aktivno učestvovati jer mu je glavni cilj da spere ljagu s imena i dokaže sopstvenu- nevinost.