Glumica Hejli Grip je godinama ćutala o neprijatnostima koje je doživela od predatora Harvija Vajnstina, a sada je progovorila o seksualnom napadu i optužila ga je za pokušaj silovanja.

Hejli je u petak je podnela tužbu protiv seksualnog predatora, Višem sudu Kalifornije u Los Anđelesu. Naime, u tužbi se prisetila svih nemilih scena koje joj je Harvi Vajnstin (69) priredio. Glumica je tada imala samo 19 godina, a nakon nesrećnih događaja dijagnostikovan joj je Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

- Njeno zdravstveno stanje upravo je dovelo do situacije da Grip godinama nije htela ništa da priča - rekao je advokat Hejli Grip, Erik Lerner, za "The Post". 2012. godine Hejli Grip nalazila se u predvorju hotela. Pila je kafu i čitala roman Amande Kvik "Zavođenje" kada joj je prišla, navodno, bliska Vajnstinova saradnica. Započele su razgovor i glumica se otvorila o bolesti s kojom se nosila, Turetov sindrom. Takođe, razgovarale su i o modelingu čiji je kasting glumica tada čekala u hotelskom predvorju.

Njoj nepoznata žena tada ju je pozvala na doručak, a posle njega predložila joj je da krene s njom do hotelske sobe kako bi upoznala njenog prijatelja "velikog producenta".

Savetovala ju je kako holivudski moćnik može da joj pomogne u karijeri. Glumica je pristala da upozna "velikog producenta" pa je preskočila kasting koji je čekala.

Kako piše u tužbi, po ulasku u apartman, glumici je Vajnstin ponudio čašu vina što je ona odbila rekavši "kako još uvek nema 21 godinu", kada je u SAD-u dozvoljeno konzimuranje alkohola. Vajnstin joj je tada rekao kako je nepristojno da ne prihvati piće od nekoga ko joj samo ukazuje gostoprimstvo.

- Hejli Grip ispila je pola čaše vina i već je tada počelo da joj se vrti u glavi, a Vajnstin joj se približio i naslonio na nju - piše u tužbi o ovom strašnom događaju.

Tada ju je pitao da li je još uvek devica i rekao joj da zamisli da je on netko poput Zaka Efrona. Glumica od šoka nije shvatila šta on radi. Shvatila je da se njegovi prsti nalaze na njenom intimnom delu tek kada je osetila hladan dodir njegovog sata na koži. Harvi je tada se svojom drugom rukom počeo sebe da samozadovoljava.

Glumica je pokušala da ga odgurne, a on je postajao sve nasilniji prema njoj. U njegovoj nameri ga nije spreečavalo ni njeno negodovanje i vrištanje. Tokom borbe sa seksualnim predatorom, Hejli je slomila nokat i istim prstom mu zadala rane na genitalijama. Naime, o ekstremnim ožiljcima na genitalijama Vajnstina, progovorile su i ranije žrtve seksualnog nasilja. Džesika Man u januaru prošle godine govorila je o ožiljcima tokom svog svedočenja o silovanju.

Rana koju je Hejli nanela Vajnstinu činila se kao idealna prilika za beg. Dok je Vajnstin krvareći išao po peskir, Grip je pobegla iz sobe, ali ju je napolju zaustavila ista ona žena koja ju je dovela u hotelski apartman i kako se činilo celo vreme stražarila, piše u tužbi.

- Sama si kriva za sve što se dogodilo u apartmanu, sve se dogodilo zbog tvog Turetovog sindrom. Luda si - pokušala je da okrivi Hejli za seksualni napad i još joj je zapretila da ako kaže nekome šta se dogodilo da će je zatvoriti u mentalnu ustanovu.

O detaljima strašnog napad Grip je odlučila da ćuti i nasilnika sve do sada nije prijavila policiji.

Seksualni predator Harvi Vajnstin osuđen je na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada. Mirjam Hajli svedočila je da ju je Vajnstin prisilio na oralni seks 2006., a Džesika Man svedočila je da ju je silovao 2013. Žrtva nasilja bila je i britanska glumica Kejt Bekinsejl.