Nakon što se nagađalo o identitetu silovatlja u slučaju Danijele Štajnfeld, kog je spomenula i u svom dokumentarcu "Zaceli me", danas je otkriveno o kome je reč.  

Naime, glumica je u Višem javnom tužilaštvu otkrila da je glumac, opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke, Branislav Lečić, misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao, prenosi zena.blic.rs.

U ranijem iskazu datom pred tužiocem, glumica nije iznela bilo kakav detalj koji bi ukazao na potencijalnog počinioca. Ona je tada rekla da je reč o "veoma moćnom čoveku" koji se neprekidno pojavljuje u javnosti.

branislav lečić
Youtube 

Opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke Branislav Lečić oglasio se ovim povodom.

- Bez dokaza da je ona to zaista rekla, ne želim da komentarišem - rekao je on.

Ivana Rakočević, portparol Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, rekla je da je Danijela Štajnfeld u prisustvu zamenika javnog tužioca u policiji navela identitet evenualnog izvršioca dela.

"Dalje provere su u toku, i radi se na prikupljanju dokaza", rekla je Rakočević.

Glumica je ispričala da je bila silovana kada je imala svega 21 godinu, zbog čega se, kako je govorila, i preselila u Ameriku. Ona je u dokumentarcu "Drži me čvrsto" rekla kako ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije želela da otkriva.

"Imala sam ideju da napravim film o posledicama silovanja i seksualnog zlostavljanja iz perspektive žrtve i ljudi koji su počinili zločin. Kada sam pogledala sirovi materijal ohrabrila sam se i u poslednjem trenutku odlučila da i ja podelim svoju priču", preneo je Variety njenu izjavu.

Sistem trenutno nema adekvatan odgovor na seksualno nasilje
Wanted Sistem trenutno nema adekvatan odgovor na seksualno nasilje

Po dolasku u Ameriku imala je problem sa posttraumatskim poremećajem, ali se oporavljala, kako je navela, uz pomoć prijatelja.

"Zatekla me je činjenica da to što ću govoriti o tome je zapravo početak toga da budem okej. To je lečenje. Bilo je to veliko otkriće za mene. Posle silovanja poveravala sam se jedino mom laptopu. Snimila sam male video zapise koji su na kraju završili u dokumentarcu. Oni su danas dragoceni testament, jer pokazuju kako se žrtva oseća posle zlostavljanja", ispričala je ona.

Krajem avgusta, Štajnfeld je izjavila da će "uskoro sve saznati", te da je film koji snimila govori posledicama i uzrocima ćutanja u vezi sa zlostavljanjem i šta to radi nama kao društvu.

"Evo zašto je mnogima teško da progovore. Meni nije teško da govorim za sve one koji ove reakcije ne mogu da podnesu, jer sam ja zacelila svoje rane. Govorim u nadi da će moj glas doneti razumevanje da ne treba kinjiti i osuđivati žrtve", napisala je tada Danijela uz objavu poruka koje je dobijala na društvenim mrežama.

Mnogi su osudili Danijelu da samo privlači pažnju, s obzirom da je dugo nema u medijima, a za Wanted! je govorila i psihoterapeut Mia Popić koja je jasno pojasnila slučaj:

"Ta pretpostavka da je glumica ili bilo koja druga javna ličnost, plasiranjem ovakvih informacija, za sebe tražila pažnju, potpuno je neosnovana. Zašto bi neko na ovaj način želeo na sebe da skrene pažnju kad postoji mnogo drugih opcija da sebi obezbedi publicitet? Otkriti takvu istinu o sebi je jedan hrabar poduhvat i jako je tužno i uznemiravajuće da je na takvu hrabrost dobila ovakve kritike".

Na pitanje zašto nije otkrila ime silovatelja, Danijela je tom prilikom rekla sledeće: "Ako bih htela da kažem ime svog silovatelja, prvo sam mogla to da uradim u filmu ako sam to želela, jer je moja produkcija. Razlog je što nisam dala ime silovatelja u filmu je jednostavan - ako bih rekla ime, fokus filma bi se sveo na to. Međutim, priča "Zaceli me" ima misiju da svede pažnju na poziciju žrtve. Većina nas koji smo bili silovani, napadnuti smo od strane nekog iz naše okoline, nekog za koga mi znamo, koga poštujemo i, što je najgore, kome verujemo".

Glavna poruka koju Danijela šalje je to da i lično, a i izlečenje društva, počivaju na tome da se o ovom zločinu govori na sav glas, jer jedino tako žrtve mogu da shvate da nisu krive, a zločinci ne ostanu skriveni iza zida ćutanja zbog sramote. Ona kaže da je i sama "zaceljena" u trenutku kad je počela slobodno da govori o onome što joj se desilo.

Glumica je takođe nedavno podržala i svoju koleginicu, glumicu Milenu Radulović, koja je izašla u javnost i optužila učitelja glume Miku Aleksić da ju je silovao.

"Hvala za hrabri glas, draga Milena, za sve što ti treba, javi se, uz tebe sam", napisala je glumica na Instagram storijima.

milena radulovic
ATA Images/Antonio Ahel 

Podsetimo, Milena Radulović medijima je ispričala da ju je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta. Radulović je zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Ona je rekla da je Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine, kada je ona imala 17 godina, a on 61. godinu.  Miroslav Mika Aleksić je filmski reditelj, producent, glumac i čuveni pedagog kroz čije radionice je prošlo više od 3.000 mladih.

Veliki broj javnih ličnosti, glumica i glumaca, između ostalih Hana Selimović, Danijela Štanjfeld i drugi, dali su podršku Mileni i drugim devojkama koje su nastavnika optužile za istovrsna ili slična krivična dela.