O slučaju Danijele Štanjfeld govori se već danima. Kada je i sama priznala da je bila žrtva silovanja o čemu će detaljnije govoriti u dokumentarnom filmu „Zaceli me“, Danijela je još jedna u nizu javnih ličnosti koja se susrela sa nizom negativnih poruka, osuda i vređanja. Ipak, u njenom slučaju takve poruke poprimaju ozbiljne razmere, smatraju stručnjaci, jer retko ko može priznati ovakvo bolno iskustvo.

„Evo zašto je mnogima teško da progovore. Meni nije teško da govorim za sve one koji ove reakcije ne mogu da podnesu, jer sam ja zacelila svoje rane. Govorim u nadi da će moj glas doneti razumevanje da ne treba kinjiti i osuđivati žrtve“, napisala je Danijela uz objavu poruka koje je dobijala na društvenim mrežama.

Psihoterapeut Mia Popić za Wanted! ističe da je i dalje bilo kakvo povezivanje žene sa seksualnim odnosima tabu tema.

„Kritike na društvenim mrežama koje su upućene osobi koja je žrtva seksualnog uznemiravanja nam govori i potvrđuje to koliko smo mi i dalje jedno izrazito patrijahalno društvo koje odgovornost za seksualno uznemiravanje i dalje locira u ženu pod pretpostavkom da je žena ta koja svojim ponašanjem provocira takav čin. Mi i dalje ne razumemo da je odgovornost za to i dalje na onome ko ga je počinio, šta god da je žena radila“, kaže Mia i dodaje:

„Ta pretpostavka da je glumica ili bilo koja druga javna ličnost, plasiranjem ovakvih informacija, za sebe tražila pažnju, potpuno je neosnovana. Zašto bi neko na ovaj način želeo na sebe da skrene pažnju kad postoji mnogo drugih opcija da sebi obezbedi publicitet? Otkriti takvu istinu o sebi je jedan hrabar poduhvat i jako je tužno i uznemiravajuće da je na takvu hrabrost dobila ovakve kritike“.

Ipak, Danijelin slučaj je mnogim ljudima postavio sumnju u istinitost njenih tvrdnji.

„Tu postoji fin psihološki razlog a to je da ako odgovornost lociramo u žrtvu i kažemo da je ona nešto radila, na taj način sebi govorimo suptilno šta mi ne treba da radimo da se to nama ne bi desilo. To je pitanje kontrole i odgovornosti. Svako povezivanje žene koja javno priča o nečemu što ima veze sa seksualnim odnosima je i dalje kod nas tabu“, kaže psihoterapeut Mia Popić.