Mnogi su mišljenja da se era supermodela kao što su bile Naomi Kembel, Sindri Kraford, Kejt Mos, Klaudija Šifer i druge, nikada više neće ponoviti. 

"To su bile prave manekenke, a ne ovo danas", komentar je koji se najčešće provlači po društvenim mrežama. 

Međutim, iako su nekadašnja velika imena modelinga "utabale" put naslednicama, to ne znači da današnje manekenke nisu zasluženo tu gde jesu. 

Jer, jedno se nikad nije promenilo - svet modelinga, koji je bio i ostao surov. Mnoge devojlke širom sveta pokušavaju da dobiju bar 5 minuta slave i mogućnost da prošetaju nekom od najekskluzivnijih modnih pista, ali samo retkima to uspe.

Da biste bili broj jedan, ili, kao u ovom slučaju u top 5, morate imati "to nešto", "X faktor" kako to još zovu. Nije dovoljno samo da budete lepi i zgodni. Takođe, morate biti spremni na odricanja, putovanja i rigorozna modna pravila. One su to i uspele, i danas su neka od najvećih imena modnog sveta.

Možda mislite da su na listi top 5 sigurno manekenke poput Điđi Hadid ili Kare Delavinj, ali istina je da su one u top 10. Điđi je zaradila 9.5 miliona dolara, dok je Kara nešto više - 10 miliona. 

Iako se ova lista menja se svake godine, trenutna lista top 5 modela po zaradama izgleda ovako.

5. Žizel Bundšen (zarada 10,2 miliona dolara)

Iako ima već 40 godina, Žizel je jedna od najtraženijih manekenki. Još od 2001. godine važi za jednu od najplaćenijih modela, a više puta našla se na listama najbogatijih žena u šou biznisu. Magazin "Vog" "imenovao" ju je kao najzaslužniju za prekid "heroin šik ere" u modelingu 1999. godine, zamenivši to svojim seksi telom, oblinama i zlatnim tenom. Bila je "Viktorijin anđeo" od 1999. do 2007. godine, potpisavši jedan od najskupljih ugovora u istoriji poslovanja ove kompanije.

zizel bunsen
Shutterstock 

Do jula 2018. godine pojavila se na više od 1200 naslovnih strana širom sveta.

Zabavljala se sa glumcem Leonardom di Kapriom pet godina i važi za njegovu najozbiljniju vezu. 2006. godine započela je vezu sa Tomom Brejdijem, igračem američkog fudbala. Venčali su se 2009. godine i imaju dvoje dece.

Pobornik je zdrave hrane, na biljnoj osnovi.

4. Rozi Hantington (zarada 11.5 miliona dolara)

Britanska manekenka važi za jednu od najatraktivnijih žena na svetu. Uživa u prirodnom izgledu, zagovornik je minimalizma, a kao trendseterka naglašava da je lepota u jednostavnosti. "Atraktivni komadi odeće ne ističu vašu lepotu nego skreću pažnju na sebe", voli da kaže.

rozi vajtli
printscreen/instagram/rosiehw 

Ova 34-godišnjakinja iz modelinga je ušla i u glumačke vode, a od 2010. godine u vezi je sa glumcem Džejsonom Stejtamom, sa kojim ima sina, rođenog 2017. godine, a odnedavno je pokrenula i liniju obuće.

3. Krisi Tajgen (zarada 11. 5 miliona dolara)

Ova 35-godišnja manekenka ujedno je i televizijska ličnost, autor i biznismenka. Kao model proslavila se naslovnicama za "Sports Illustrated" ali je brzo počela da radi i u mnogobrojnim televizijskim emisijama.

krisi tajgen
Instagram 

2016. godine objavila je knjigu recepata, koja je dospela na listu bestselera "Njujork tajmsa" i bila druga najprodavanija knjiga na temu recepata, te godine.

U braku je sa muzičarem Džonom Ledžendom od 2013. godine. Venčali su se posle šest godina veze, a upoznali na snimanju spota za njegovu pesmu, u kojem je ona glumila njegovu partnerku.

2. Karli Klos (zarada 13 miliona dolara)

Američki model kojeg je francuski "Vog" još 2000. godine proglasio za jednog od top 30 modela godine, kada je njoj bilo samo 17 godina. Do 2019. godine pojavila se na 40 naslovnih strana "Voga" širom sveta.

Ambasador je mnogih brendova, a pojavljuje se i kao domaćin u rijaliti programima vezanim za modu.

U martu ove godine dobila je i prvo dete sa suprugom Džošuom Kušnerom, čiji je brat oženjen Ivankom Tramp.

1. Kendal Džener (zarada 22 miliona dolara)

Američka manekenka i rijaliti ličnost, karijeru je započela u reklamnim kampanjama za štampu a veliki uspeh doživela je 2015. i 2016. godine hodajući pistama za velike modne dizajnere na pistama u Njujorku, Parizu i Milanu.

kendal dzener
Instagram/kendalljenner Kendal i Devin

Kendal se već 2015. godine našla na Forbsovoj listi najbogatijih modela, na 16. mestu, zarađujući 4 miliona dolara godišnje a 2017. godine bila je 15. najpraćenija poznata ličnost na Instagramu.

Njenom uspehu i traženosti, te ogromnoj zaradi, svakako pridonosi činjenica da je deo "klana Kardašijanovih". Trenutno je na Instagramu prati neverovatnih 160 miliona ljudi. Nažalost, iako je i sama nebrojeno puta spominjala da joj je manekenstvo jedan od najvećih snova, ljudi su mišljenja da je karijeru kupila. Takođe su se za njeno ime vezivale brojne kontroverze, s obzirom da su mnogi modeli smatrali da je nezasluženo na pistama i plaćena toliko koliko je plaćena. Ipak, vremenom su se glasine smirile, a Kendal je na neki način dokazala i opravdala titulu supermodela.