90-ih godina prošlog veka modnom scenom je vladala čuvena petorka - Naomi Kembel, Sindi Kraford, Lindu Evanđelistu, Kristi Tarlington i Tatjana Patic. Sve one ostale su upamćene i manje ili više u fokusu javnosti i na meti prestižnij medija... Ali šta se desilo i sa petim modelom i gde je nestala Nemica Tatjana Patic (56)?

Ova damu često zovu i "najmisterioznijim supermodelom", jer se davno povukla iz medija i rešila da okrene leđa manekenskim danima. Manekenka je tada donela odluku da se posveti mirnom, porodičnom životu.

Do te mere prezrela je svoju blistavu prošlost da je odbila da se pojavi u dokumentarcu koji se snima o slavi i uspehu originalnih supermodela. Ostale četiri dame prihvatile su učešće u dokumentarnom filmu.

Tatjana je rođena u Nemačkoj, a odrasla je u Švedskoj. Manekenstvom je počela da se bavi sa 17 godina, a ubrzo nakon toga preselila se u Njujork. Njena vitka, visoka figura i lepo lice očarali su modni svet, a postala je poznata po tome što može da izgleda drugačije "pod svakim svetlom" i na svakom snimanju.

Kolika je senzacija bila tokom 90-ih najbolje svedoči činjenica da je krasila preko 200 naslovnih strana različitih prestižnih magazina, a najupečatljivija je iz britanskog Voga iz januara 1990. godine gde je fotografiju radio Piter Lindberg.

Do tada se u više navrata pojavljivala na naslovnicama prestižnih časopisa.

Lepa plavuša sarađivala je i sa mnogim poznati brendovima kao što su Versace, Chanel, Valentino, Karl Lagerfeld, Helmut Lango, Donna Karan, Jean Paul Gaultiero, Vivienne Westwood, a godinama je bila zaštitno lice kuće Jil Sander.

Kao jedna od "velike petorke" pojavila se i u kultnom sportu "Freedom" Džordža Majkla, zajedno sa ostale četiri lepotice.

Tatjan je početkom 90-ih prebacila fokus na glumu, ali to nije dugo potrajalo, nakon čega se ozbiljno posvetila ekološkim aktivzmom, što joj i danas drži pažnju. Naime, ona je u Malibuu kupila farmu davne 1989, a i danas živi tamo okružena životinjama i bavi se ekološkom proizvodnjom hrane.

Posvećena je odgajanju sina Džonasa koji nosi njeno prezime, a o njenom ljubavnom životu ne zna se ništa osim da je od 2003. do 2009. bila u braku sa Džejsonom Džonsonom.

"Nisam želela da dam sina dadilji. To sam izabrala. Svi imamo različite prioritete i to je bio moj. Nisam želela da budem u avionu svaki dan", rekla je bivša manekenka nekoliko godina.

Tatjana je tokom poslednjih nekoliko godina uradila nekoliko modnih projekata i reklama, ali je iste birala vrlo pažljivo i jedva se mogu nabrojati na prste obe ruke.

"Bilo je glamuroznih trenutaka, ali bilo je i jako naporno. Loši delovi tog posla su česta putovanja i stalni umor. Uvek sam mislila da manekenstvo nisam ja - to je samo posao. Nije me to definisalo", rekla je ona svojevremeno.

Više Tatjaninih fotografja pogledajte u našoj galeriji u nastavku teksta:

Youtube Pogledajte kako je izgledala slavna manekenka koja je preminula u 57. godini od raka dojke.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!