Postoji mišljenje da ljudima za zdravlje treba određena ishrana po krvnim grupama. Saznajte šta treba da jedete u skladu sa svojom grupom. Da li ste primetili u poslednje vreme da vam neka hrana manje prija, stvara žgaravicu i osećate nadutost? To su sve sasvim dovoljni razlozi da probate kako funkcioniše.

Mnoge poznate holivudske zvezde kao što su Liz Hurley, Courtney Cox-Arquette, Cheryl Cole bile su na ovoj ishrani i rekle da se nikada u životu nisu bolje osećale i bolje izgledale.

Ishranu po krvnim grupama je stvorio Peter J. D’Adamo i on tvrdi da će vam ona popraviti opšte stanje organizma ali i da ćete uz nju smršati na potpuno prirodan način jer ona osluškuje potrebe organizma. Osim toga, ova ishrana može vam smanjiti rizik od mnogih bolesti,piše na sajtu Minut za mene

namirnice
Shutterstock 

Postoje 4 glavne krvne grupe A, B, AB i O. Koju grupu ćete imati zavisi od gena koje ste nasledili od roditelja.

Svaka od ovih grupa može biti Rhd pozitivna ili Rhd negativna. Ukoliko ne znate kojoj grupi pripadate, možete to saznati vrlo jednostavno. Pri vađenju krvi zatražite da provere koja ste grupa i koji vam je Rhd.

Za svaku grupu postoje dozvoljene i nedozvoljene namirnice, kao i one koje su neutralne i na tome se bazira ishrana po krvnim grupama. Određene namirnice se povezuju sa povećanom telesnom težinom, stresom, nadutošću, lošim spavanjem.

Ishrana za krvnu grupu A

Zbog svih ovih stvari vrlo je važno za osobe sa tipom A da uspostave određeni ritam, kako dnevni tako i noćni. Preporučljivo je ranije leganje u krevet, spavanje najmanje 8 sati i nikako ne preskakati obroke.

Što se tiče ishrane, treba da je puna proteina pa je za njih dobra neka proteinska dijeta ili liposukcijska ishrana.

Prilikom kombinovanja hrane obratiti pažnju da se u jednom obroku ne kombinuje skrob sa proteinima jer kod A tipa to usporava metabolizam. Mlečni proizvodi se ne preporučuju jer izazivaju insulinsku reakciju i usporavaju metabolizam.

Namirnice korisne za krvnu grupu A

Preporučuju se : šaran, skuša, pastrmka, losos, bakalar, sojin sir, sojino mleko, maslinovo ulje, bundeva, kikiriki, pasulj, sočivo, heljda, ovseno, ražano, pirinčano brašno, brokoli, šargarepa, kupus zeleni, kelj, keleraba, praziluk, peršun, španać, bundeva, beli krompir, kajsije, kupine, borovnice, limun, trešnje, smokve, grejpfrut, ananas, šljive, suvo grožđe, kajsija, mrkva, ananas, suve šljive, limunada sa medom, senf, zeleni čaj i crno vino.

namirnice
Shutterstock 

Namirnice koje treba izbegavati

Ishrana po krvnim grupama za osobe sa ovom grupom krvi ne preporučuje : oslić, dimljena riba, divljač, svinjetina, junetina, suhomesnato, teletina, jagnjetina, zečetina, maslac, sladoled, krem sir, kačkavalj, kravlje mleko, surutka, pistaći, žuti i šareni pasulj, crveni i beli kupus, plavi patlidžan, pečurke, paradajz, crveni krompir, banane, pomorandže, mandarine, crvena paprika, sirće, kečap, majonez, pivo, žestoka i gazirana pića.

Predlog jelovnika za A krvnu grupu

Doručak : Kukuruzni ili ražani hleb + Jaje + salata od krastavca i praziluka + šolja jogurta

Ručak : Ćuretina + boranija

Večera : Skuša + spanać

Za osobe sa ovom A grupom kažu da vole dobro uređen, ritmičan i harmoničan način život kao i druženje sa pozitivnim osobama.

Jako loše reaguju na stres, imaju probleme sa spavanjem i u nekim godinama bi bilo preporučljivo da uzimaju vitamin B12.

Ishrana za krvnu grupu B

Jedna od glavnih karakteristika ove krvne grupe je osetljivost na B-lektine u određenoj hrani (piletina, kukuruz, kikiriki ). To bi značilo da posle svakog jela koje sadrži namirnice koje nisu preporučljive za ishranu tipa B dolazi do usporavanja metabolizma, pojave umora, zadržavanja vode u organizmu i pada sećera u krvi posle obroka. Inače, osoba sa B krvnom grupom ukoliko živi u skladu sa svojim potrebama, i mentalno i fizički je najuravnoteženija u odnosu na ostale grupe.

Namirnice korisne za krvnu grupu B

Ovde se nalaze : jagnjetina, zečetina, oslić, skuša, štuka, feta sir, slani kravlji sir, jogurt, maslinovo ulje, pirinčane pahulje, cvekla, brokoli, krompir, kupus, šargarepa, karfiol, crvena i zelena paprika, banana, lubenica, grožđe, ananas, šljive, kari, šipak, nana i zeleni čaj od čajeva.

smuti
Unsplash 

Namirnice koje treba izbegavati

Ishrana po krvnim grupama za B tip krvi kaže da ove osobe treba da izbegavaju sledeće namirnice: slanina, piletina, šunka, svinjetina, suncekrotovo ulje, lešnik, suncokret, pinjoli, kikiriki, bundeva, crni pasulj,masline, sočivo, heljda, kornfleks, kukuruzno brašno, rotkvice, paradajz, urme, nar, kečap, cimet, biber, žestoka pića.

Zbog povećanog kortizola sklone su stresu pa je poželjno za tip B da se bave meditacijom, vizualizacijom, da vežbaju thai chi, da spavaju barem 8 sati, i da praktikuju terapiju muzikom.

Predlog jelovnika za B krvnu grupu

Doručak : Pirinčane pahuljice sa mlekom ili jogurtom

Ručak : Zečetina + salata od cvekle

Večera : Oslić + kupus salata

Ishrana za krvnu grupu AB

Ovo je najmlađa krvna grupa koja postoji i zastupljena je u 2-5% svetske populacije. Nastala je spajanjem A i B grupa krvi. Odlikuju se vrlo tolerantnim imunološkim sistemom i osetljivim organima za varenje. Ove osobe su, kao i tip B, osetljivi na lektine pa se i kod njih javlja isti problem – usporavanje metabolizma što dovodi do umora i pada šećera posle obroka.

Osim piletine tip AB treba da izbegava dimljeno ili konzervirano meso. Mlečni proizvodi se preporučuju za korišćenje jer poboljšavaju varenje. Posebna prednost se daje jogurtu i kefiru zbog dobrih bakterija koje se nalaze u njihovom sastavu.

Korisne namirnice za AB krvnu grupu

Ishrana po krvnim grupama za krvnu grupu AB preporučuje : jagnjetinu, ćuretinu, zečetinu, bakalar, tunjevinu, oslić, skuša, losos, sardelu, pastrmku, mlad sir, feta, kefir, kozji sir i mleko, pavlaku, jogurt, maslinovo ulje, kesten, kikiriki, orah, cvekla, brokoli, kelj, karfiol, celer, beli luk, krastavac, peršun, tofu, trešnje, smokve, grožđe, kivi, limun, ananas, šljive, zeleni čaj, kafa.

Namirnice koje treba izbegavati

Ukoliko možete nemojte jesti : svinjetinu, suhomesnato, junetinu, teletinu, piletinu, divljač, dimljeni losos, rakove, inćune, školjke, rak, jegulju, jastog, hobotnica, ostrige, škampe, puter, sladoled, parmezan, suncekretovo i susamovo ulje, lešnik, bundevino seme, crni pasulj, bob, kukuruz, rotkvice, banana, kokos, naranđe, nar, urme, kečap, žestoka pića, crni čaj, soda.

Primer jelovnika za krvnu grupu AB

Doručak : Hleb bez glutena + kozji sir + krastavac

Ručak : Ćuretina + krompir + salata od zelene salate i paziluka

Večera : Oslić + španać

Ishrana za krvnu grupu 0

Ovo je najstarija krvna grupa na svetu i najrasprostranjenija. Osobe sa ovom grupom su sklone kofeinu, slatkišima, narkoticima, cigaretama, alkoholu i zbog toga je fizička aktivnost najbolje rešenje za njih.

Ishrana po krvnim grupama za ove osobe treba da se zasniva na proteinima i biljnog i životinjskog porekla. Kod pripreme mesa za obroke obratiti pažnju da bude srednje pečeno ili polusirovo. Obavezno je redovno uzimanje ribe iz hladnih mora koje su bogate uljem. Mlečni proizvodi nisu preporučljivi jer su teški za probavu i njihov unos je potrebno svesti na minimum.

Korisne namirnice za krvnu grupu 0

Ovom tipu 0 prija : junetina, teletina, oslić, skuša, pastrmka, maslinovo i laneno ulje, seme bundeve, orah, beli i crni luk, peršun, brokoli, crvena paprika, bundeva, keleraba, praziluk, španać, zeleni kupus, krompir, smokve, šljive, peršun, kari.

Namirnice koje treba izbegavati

Ne koristite sledeće : svinjetina, suhomesnato, dimljeni losos, meki sir, krem sir, kačkavalj, kravlje i kozje mleko, jogurt, kiselo mleko, surutka, kajmak, šareni pasulj, pšenica, kukuruz, ovas, peciva, karfiol, plavi patlidžan, masline, crveni krompir, pečurke, crveni kupus, prokelj, kupine, jagode, kokos, pomorandže, mandarine, sirće, mleveni biber, cimet, vanila, kečap, kafa, žestoka pića, crni čaj.

Jedna od vrlo bitnih stvari koja je karakteristična za ovu krvnu grupu je to da imaju vrlo aktivan imuni sistem, izdržljive organe i dosta želučane kiseline.

Primer jelovnika za krvnu grupu 0

Doručak : Ražani hleb + jaje + maslac + paradajz

Ručak : Teletina + beli krompir + kupus salata

Večera : Piletina na žaru + keleraba + kupus

Čitava ishrana po krvnim grupama se zasniva na tome da treba da se, što više, jede sveža, neprerađena hrana koja je puna vitamina. Optimalna količina svežeg voća i povrća koja treba dnevno da se unese u organizam, iznosi 400 g.

Čini se jako puno? Zapravo, to su 3-4 veće jabuke ili 2 jabuke i 2 kruške ili bilo koja druga kombinacija voća i povrća. Ovo može da budu 2 užine u toku dana i već ste uneli dovoljno svežih namirnica i okrepili organizam.

Ovom ishranom vam, zapravo, niko ne garantuje da ćete skinuti višak kilograma jer nije osmišljena tako. Ona je jedan od načina da zdravije živite i da izbacite ili samo smanjite unos namirnica koje ne prijaju vašoj krvnoj grupi pa i samom organizmu. Tako se možete rešiti čitavog niza bolesti koje može da izazove loša i neuravnotežena ishrana.