Samo jedan pogled na fotografije na njenom fidu na Instagramu dovoljan je da povede posmatrača na putovanje kroz osećaje, atmosfere, detalje i opažanja kakve do sada nije imao priliku da iskusi. Ivana Tomašević, mikroinfluenserka i event manager, beleži trenutke na način na koji to radi naše pamćenje: uočava detalj koji pokreće asocijacije, emocije i doživljaj, a onda ih zaustavlja u vremenu. Za razliku od svega drugog što se može naći na društvenim mrežama, njene fotografije ne viču na sav glas, ne zovu da ih pogledamo, već su više kao ona pritvorena vrata koja bude radoznalost da ih odškrinemo i vidimo šta se iza njih krije. A tu se krije čitav jedan svet.

Pogled na njen feed predstavlja putovanje sa kog je teško vratiti se isti
Ivana Tomašević Pogled na njen feed predstavlja putovanje sa kog je teško vratiti se isti

Ivana ne koristi filtere. Jedini alat koji joj omogućuje moćan umetnički izraz, osim talenta, jeste Samsung Galaxy S20 FE, uređaj sa kamerom vrhunskog kvaliteta i funkcijama koje omogućavaju nesmetano korišćenje društvenih mreža - dugotrajnom baterijom, visokom rezolucijom. I, naravno, oštro oko za detalj.

Šta je preduslov za instagramičnu fotografiju?
Rekla bih da je najvažniji osećaj za opažanje detalja, ali isto tako i za sagledavanje šire kompozicije. Verujem da je uz savete profesionalaca, moguće naučiti i usvojiti šablone, ali da se po ličnom osećaju i stilu, zapravo pravi razlika.

Po kom principu kreiraš svoj feed?
Nisam pristalica osmišljavanja planova i strategija objavljivanja fotografija, već svoj feed kreiram upravo po osećaju. Mislim da je prošlo vreme Instagram fotografija koje su nastale nakon sati promišljanja ili pravilno naslaganih elemenata koje ne možete naći u stvarnom životu. Naprotiv, kroz fotografije na mom feed-u težim da prenesem realnu sliku stvari, situacija, dešavanja oko mene. Jedini elementi kojima se uvek vodim i koji utiču na krajnji rezultat su moja estetika i boje.

Navedi tri stvari koje najčešće možemo videti na tvom Instagramu?
Enterijeri - i pre svega detalji koji čine jedan enterijer drugačijim, posebnim, zanimljivijim.
Moda - za mene nepresušni izvor inspiracije. Načini kombinovanja modnih komada i detalji koji upotpunjuju isti bude u meni želju da svoje viđenje prenesem i na druge.
Putovanja – Svaki novi grad i njegova arhitektura posebno utiču na oblikovanje moje estetike.

Koristiš li filtere za „ulepšavanje“ fotografija? Koji su ti omiljeni i koliko vremena ti oduzima editovanje?
Ne koristim filtere - volim da fotografija bude „sirova“ i realna. Međutim, prilikom fotografisanja volim da se igram svetlom (najčešće zracima sunca) i senkama. Jedina stvar koju radim pre nego što objavim neku fotografiju jeste blaga korekcija osvetljenja.

Za to ti je sigurno potrebna odlična kamera na telefonu. Šta ti je najvažnije da ona poseduje?
Pored visoke rezolucije, bitno mi je da kamera ima mogućnost „obuhvatanja“ šire scene, što se postiže pomoću nekoliko različitih sočiva. Zato u poslednje vreme koristim Samsung Galaxy S20 FE, koji zahvaljujući tri različite kamere daje onu željenu dubinu fotografijama. Pored toga, oduševio me je takozvani Night Mode – ovako slikane fotografije odišu misterijom i melanholijom, a kamera na ovom telefonu maksimalno iskorišćava dostupnu svetlost, čak i kada ste u mraku.

Bez kojih aplikacija nikako ne možeš da zamisliš dan?
Ima ih dosta, ali zapravo nijedna nije vezana za fotografisanje – prilično su standardne. Pored naravno Instagrama, Whatsapp i Gmail koji su mi svakodnevno neophodni za posao, u ovo #newnormal doba njima su se priključili i Zoom i Skype. Tu je svakako i Pinterest, gde često pronalazim inspiraciju za modne kombinacije ili uređivanje stana. Na kraju, ništa bez muzike i dobrog starog YouTube-a.

Dakle, telefon ti je sve - i fotoaparat i sredstvo za rad, ali i zabavu. Pored kamere, šta ti je još najbitnije na njemu?
Kad smo već kod kamere – treba mi dovoljno memorije da čuvam sve te fotografije i snimke. Zatim, baterija. Zbog prirode posla sam često u pokretu (bar je tako bilo pre 2020. godine) i zaista mi je potrebno da mi baterija traje ceo dan, što je još jedna super stvar kod Galaxy S20 FE telefona. Ona je dugotrajna, ali i automatski štedi energiju dok ne koristim telefon, kako bih je imala onda kada mi je najpotrebnija. Za kraj, ne i manje važno, volim da se telefon i po dizajnu i boji uklapa uz moj stil. Od šest različitih boja u kojima dolazi Galaxy S20 FE, odabrala sam tamnoplavu.