Poslednjih nekoliko godina nas stručnjaci stalno upozoravaju na štetnost preteranog izlaganja suncu i dugotrajan boravak u solarijumu, tako da je bronzer postao veoma popularan među devojkama koje žele da sačuvaju zdravlje svoje kože, a da ipak dobiju efekat preplanulog izgleda.

Posebno na početku leta, kada počnemo da oblačimo laganu odeću koja otkriva još uvek neosunčane delove tela. Za ovaj prelazni period bronzer je odlično rešenje.

Mnoge žene ne znaju kako se stavlja bronzer, ali videćete da to uopšte nije tako teško kao što vam se možda čini.

Prvenstveno izaberite odgovarajući bronzer

1. Postoji više vrsta bronzera, tečni i kameni se najčešće mogu naći, ali ih ima i u prahu. Najčešće se koristi kameni. Svi su u nijansama braon boje, od svetle bež do boje čokolade, sa nagoveštajem roze, pink, breskvaste, crvene…

2. Izbor zavisi od toga kakav efekat želite da proizvedete vašom šminkom. Mat, ili sa sjajem, ovi sa sjajem mogu da daju satenski odsjaj, ili imaju sitne šljokice koje svetlucaju. Već prilikom kupovine se može primetiti da li i kakav sjaj ima željeni proizvod. Mat bronzer se uglavnom koristi za dan, a za noć je lepši onaj sa sjajem.

šminka
Freepik 

3. Boju bronzera treba izabrati prema boji kože, tako da se prilikom kupovine treba raspitati jer neki proizvodjači praktikuju da na svojim proizvodima naglase da li je za plavuše, za brinete, ili za crnke, a neki ne, već žena treba prema svom tenu to sama da proceni. Dobro je testirati boju tako što ćete naneti malo bronzera na čisto lice. Ne treba isprobavati na rukama, jer ruke i lice prirodno nemaju istu boju.

4. Najbolje je izabrati boju koja je za dve, do najviše tri nijansi tamnija, inače, ako je iste boje kao vaša koža onda on ne vrši svoju osnovnu funkciju, da istaknemo jagodice, da dodamo malo sjaja na lice, da se boja već potamnele kože dovede do izražaja, ili da koža dobije za nijansu tamniju boju od trenutne koja se ima.

5. Ukoliko imate veoma svetlu kožu, treba nabaviti boju meda, ako imate neku srednju boju tena, tada bi vam verovatno najviše odgovarao onaj sa roze nijansom, a ako ste tamnoputi, onda vam najviše odgovaraju jače braon boje. Pink boje najviše odgovaraju plavušama, a narandžaste odlično stoje brinetama.

6. Ako je boja previše tamna, vrlo lako može da se desi da kao rezultat umesto svežeg i zdravog izgleda delujemo flekavo, musavo lice, pri čemu žena može da izgleda starije, što pretpostavljam da nije poželjan efekat.

tečni bronzer
Wanted 

Kako se nanosi?

Bronzer se nanosi velikom mekanom četkicom. Četkicom napravite kružni pokret po površini bronzera. Obavezno posle svakog uzimanja četkicu blago tresnuti o ruku, ili kutijicu da bi odstanili suvišnu količinu.
Nanesite ga na mesta na koja sunce najpre padne i gde i prirodno najbrže potamnimo.
Ako koristimo mat bronzer kao kontur, onda bi trebalo da ga nanosimo u obliku broja 3 (pravilo 3) – na čelu odmah uz kosu pa spuštajte polako do slepoočnica, ukoso duž obraza, a zatim spuštajte četkicom do brade.

Dodajte postepeno i pomalo proizvoda na lice jer je to jedini način da izbegnete previše boje na obrazima i fleke na licu. Uvek je lakše malo dodati nego skidati višak.

Grešku koju mnogi prave jeste da ne ne provere rezultat na svetlu. To je veoma bitan korak, jer ćete na taj način jedino znati da li ste stavili taman koliko treba da izgleda kao da vas je sunce malo osunčalo. Sve preko toga je previše. Ne bi trebalo da izgledate isflekano, izbrazdano, previše tamno, previše sjajno i veštački… već blago osenčeno, preplanulo i obasjano. Nikako ne bi smelo previše da sija, osim ako ste u situaciji kada vam je to i bio cilj.

šminka
Instagram