Najpoznatiji profesionalni šminkeri sveta su potpuno odlepili za konturisanjem uz pomoć hajlajtera, korektora i tamnijeg pudera. Sve se to nanosi na određene delove lica, a potom se dobro sjedinjuje sa tenom.

Ovakvim načinom šminkanja možete da prikrijete brojne mane na licu, a istaknete njegove prednosti, možete da suzite lice, definišete nos, pa čak i postignete efekat liftinga očiju.

Najčešći oblici lica su ovalni, okrugli, srcoliki, kvadratasti (četvrtasti, kockasti), pravouglasti i dijamantski, a osnovne razlike su u zaobljenosti lica, i u širini i visini čela, jagodica i brade.

Okruglo lice

Ovaj oblik je najširi u predelu jagodica i bez oštrih uglova, a zaobljen duž linija čela i vilice. Ovo lice treba suziti uz pravilno senčenje lica. Prvo stavite tečni puder, nakon toga prstima opipajte jagodičnu kost, ako ona već nije uočljiva i na to mesto, nanesite rumenilo od ušiju prema nosu. Bronzer oko kose uz ivice čela. Izbegavajte vrh čela jer ćete tako skratiti lice. Bronzer nanesite na one delove koje hoćete da sakrijete ili suzite. Ako želite možete osenčiti i deo ispod glave, odnosno sam vrh vrata, ispod vilice. Na vrh jagodica stavite hajlajter, ako nemate masnu kožu onda na sredinu brade i na sredinu čela prema vrhu. Hajtlajter se stavlja na delove lica na koje želite da skrenete pažnju. Onda kada želite da suzite nos, hajlaterom izvucite jednu crtu po dužini nosa kako bi on delovao uže.

šminka
Shutterstock 

Četvrtasti oblik

Ovaj oblik lica ima široko čelo sa četvrtastom vilicom. Čelo i vilica su približno jednake širine. Sloj tečnog pudera nanesite kao bazu. Hajlajter nanesite na predeo oko očiju, na sredinu čela i na sredinu brade. Uglove čela i vilice osenčite sa bronzerom kako bi postigle dodavanje definicije čelu. Sve izblendajte četkom, a potom dodajte još jedan sloj tečnog pudera da bi sve konture lica delovale mekše. Nakon toga, svetlim puderom u prahu pređite ispod očiju, preko čela i brade. Vaše lice će delovati uže i brada mnogo definisanije, a bore oko očiju će nestati. Na kraju, jagodice istaknite sa rumenilom.

Dijamantski oblik lica

Prvo nanesite tečni puder da bi izjednačile ten. Potom iscrtajte dve linije hajlajterom preko čela, duž nosa i po sredini brade. Ovim ćete privući pažnja na centar lica. Tamnijim puderom osenčite lice sa strane, da bi delovalo simetričnije. Velikom četkom je sve izjednačite, dodajte korektor ispod očiju i sve “zacementirajte” puderom u prahu. Rumenilom istaknite jagodice.

Srcoliki oblik lica

Ovakav oblik lica karakteriše širina u predelu čela i jagodica, gde se lice sužava ka vilici. Linija brade kod ovog oblika uglavnom nije istaknuta. Srcolik oblik je dosta zahtevan jer morate suziti čelo, a proširiti deo oko vilice. Na sredinu obraza iznad kosti, stavite samo rumenilo. Na čelu hajlajterom nacrtajte par linija u obliku lepeze I iscrtajte predeo oko očiju i bradu. Ovim ćete skrenuti pažnju na centar lica. Da suzite jagodice uvucite obraze, a potom bronzerom popunite praznine da bi istakle jagodice. Istom nijansom, osenčite deo iznad čeone kosti da bi suzile čelo. Sve ujednačite četkom, prekrijte puderom i fiksirajte puderom u prahu.

Ukoliko još uvek niste sigurni da se same iskonturišete, a da izgleda perfektno, pogledajte video koji na primerima objašnjava korak po korak!