Ovaj makeup proizvod postao je ekstremno popularan poslednjih godina i neizostavan je deo nesesera mnogih devojaka i žena. Ali hajde da vidimo na koji način sve možemo da ga koristimo.


1. Čemu služi hajlajter?


Pre nego što počnem o uputstvima, reći ću vam čemu je hajlajter zapravo namenjen. Pre svega treba on licu treba da da prirodan sjaj i svežinu, a koži zdrav izgled. Pored toga, koristi se i kao proizvod za naglašavanje kontura. O, da! Konture se ne ističu samo tamnim bronzerima već i ovom svetlucavom mešavinom, jer kombinacijom svetlih i tamnih tonova lice dobija dimenziju.


2. Na koje delove lica se nanosi?


Hajlajter može imati pozitivan efekat ali isto tako može učiniti potpuno suprotnu stvar ukoliko se nanese na pogrešan način, odnosno na pogrešna mesta. Zbog toga prilikom šminkanja primenite ova pravila:

- Ukoliko želite da naglasite usne ili ih vizuelno povećate, stavite malo hajlajtera tik uz ivicu gornje ili donje usne. Najbolje bi bilo da zahvatite malo praha na prst i njime pređete po usni na delu ispod usne jamice. Nemojte preterivati jer ćete izgubiti prirodan izgled.

- Ukoliko želite da vizuelno podignete kapak onda hajlajter nanesite tik ispod obrve. Takođe ga možete naneti prstom ili malom četkicom.

- Najčešći deo na koji se nanosi hajlajter jeste deo iznad jagodica, odnosno predeo jagodične kosti. Hajlajter nanesite okruglom rastresitom četkom od slepoočnice do polovine jagodične kosti. Ukoliko se šminkare za dnevnu varijantu, budite suptilni. Ne želite da vidite sjajnu štraftu na licu u sred dana.

- Sada je veoma popularno nanošenje hajlajtera na nos, čelo i bradu, što se nikako ne preporučuje osobama sa masnom i kombinovanom kožom. Ali ni devojke sa ostalim tipovima kože ne bi trebale da preteruju kada su ove regije u pitanju. Hajlajter stavite samo na jedan od ovih delova i to na maloj površini, da pri dodiru sa svetlošću da blag odsjaj. Tačkica na vrhu nosa će biti sasvim dovoljna, kao i vrlo tanka i nežna linija duž nosa, ali ništa više od toga.

3. Kakvi sve hajlajteri postoje?


Kada je reč o strukturi i vrstama hajlajtera, kao što znate postoje tečni, u kamenu, prahu i u stiku. Hajlajteri u stiku su idealni za dan, nisu previše koncentrovani i vašem licu će dati prirodan izgled i blag odsjaj. Ukoliko se šminkate za posebne prilike, u kojima vam je potreban glamurozan izgled, izaberite tečni hajlajter koji sadrži veliki broj sjajnih čestica.Dok je hajlajter u kamenu pak najlakši za korišćenje i sa njim ne možete pogrešiti.

Svetlucavije hajlajtere ostavite za večernju šminku, dok ćete one suptilnije koristiti preko dana. Hajlajteri ističu teksturu kože i naglašavaju pore, pa su varijante sa sitnim svetlucavim česticama obavezna opcija ukoliko imate ovih briga.