Nakon što ste očistili lice i stavili hidratantnu kremu, ne sledeći korak nije puder, već podloga na koju će on savršeno leći.

Podloga ujednačava ten, olakšava nanošenje šminke i osigurava da šminka duže ostane na licu. Posebne formule podloga pomažu da se umanji crvenilo ili bore.

Žene često preskaču ovaj korak u šminkanju, jer ne znaju čemu prajmer tačno služi, ni kako se koristi, ili prosto veruju da im je puder dovoljan. Ali čak ni najkvalitetniji puder za lice ne može prikriti tragove neravnina i nepravilnosti. Upravo tome služi prajmer!

Zato vam predlažemo da ga što pre ubacite u svoju kozmetičku torbicu i svedočite pesprekornom tenu o kom ste oduvek maštali.

1. Čemu služi podloga za puder?

Osim što pogloge ili prajmeri ujednačavaju te i čine kožu glatkom, oni takođe utiče na postojanost šminke, naročito u uslovima velikih vrućina ili velike vlažnosti vazduha. Daje nam tu sigurnost da se šminka ni posle celog dana neće “pomeriti” ni milimetar. Odličan je i u prikriva proširenih pora, sitnih bora, ispucalih kapilara, crvenila, pa čak i akni!

Mogu biti u obliku gela ili seruma, kremasti ili u prahu, a najčešće na bazi silikonskih polimera. Takve baze su idealne za popunjavanje pora i postizanje izuzetne glatkoće lica.

šminka
Instagram 

2. Kako odabrati prajmer?

Prajmeri se razlikuju po sastavu, boji, teksturi, formuli i završnom efektu. Koji će vama odgovarati, zavisi od tipa vaše kože i od onoga šta prajmerom želite da postignete. Zato, ako niste sigurni, konsultujte se sa profesionalnim šminkerom ili se raspitajte kod prodavca prilikom kupovine.

Najbolji prajmer za lice je onaj koji odgovara vašem tipu kože. Ukoliko imate masnu kožu, preporučujemo vam da koristite prajmer za matiranje kože lica, dok one osobe koje imaju suvu kožu bi trebalo da koriste prajmer sa hidratantnim efektom.

Dakle, birajte prajmer shodno vašim potrebama. Na primer, ako imate proširene pore, koristite proizvode koji će ih popuniti. Za neutralisanje crvenila, prisetite se zakona o slaganju boja i birajte prajmere koji su zelene nijanse. Ukoliko želite da licu pružite svež izgled preporučujemo vam prajmere sa svetlucavim česticama.

šminka
Shuterstock 

3. Kako se nanosi prajmer?

Po pravilu, najpre je potrebno očistiti kožu i naneti laganu kremu koju koristite za hidrataciju lica. Prajmer se nanosi u maloj količini, od centra ka periferiji lica.
Potrebno je voditi računa o tome da ne stavite preveliku količinu prajmera. Najčešča je za celo lice dovoljna količina veličine zrna graška. Proizvod se može nanositi prstima ili četkicom za šminkanje. Kod prajmera koji se brzo suše i vezuju za kožu, za nanošenje se preporučuje upotreba pljosnate četkice od sintetičke dlake.

lice
Shutterstock 

Po potrebi se može kombinovati više različitih prajmera, ali nikako jedan preko drugog, već ciljano – na određene delove lica, vrata i dekoltea. To znači da npr. na T zonu možete naneti mat prajmer, a na ostale delove lica prajmer za ublažavanje crvenila ili proširenih pora.

Sačekajte oko pola minuta da koža upije prajmer, pa tek onda pristupite nanošenju pudera i daljem šminkanju.

Ukoliko iz bilo kog razloga ne želite da koristite puder, ali biste voleli nekako da prikrijete sitne nedostatke na koži – prajmeri su odličan izbor. Dakle, po potrebi ih možete koristiti i samostalno, bez pudera.