Puder je bez sumnje taj koji će odrediti uspešnost celokupnog izgleda šminke. Da bi stvar bila komplikovanija, puder je ujedno i jedan beauty proizvod koji će vam pri kupovini zadavati najviše problema.

Pa bilo da puder kupujete u drogeriji ili ste se toliko hrabri da ste se odlučili na kupovinu online, u nastavku pogledajte par stavki na koju treba da obratite pažnju.

Upoznajte tip svoje kože

Ukoliko imate masnu T zonu, problem sa aknama ili sitne bore, vaš izbor pudera se onda već dovoljno suzio. Da li vam je koža suva i osetno zategnuta ili vam se puder prebrzo uvlači u stine bore i linije, onda odaberite hranljivu formulu sa antioksidansima i nutrijentima, a osetljivoj koži sklonoj crvenilu i povremenoj iritaciji priuštite lagani mineralni puder koji neće izazvati dodatnu upalu

Identifikujte svoj podton

Iako je u nekim slučajevima ovaj zadatak vrlo jednostavan, odabir pogrešnog podtona pudera uglavnom je najčešći razlog zbog kojeg vaš puder, uprkos nijansi, ne izgleda dobro na licu. Prvenstveno, naučimo da podtonove delimo na ružičasti (hladni), žuti (topli) i neutralni podton koji se na različitim puderima različito označavaju.

Ako ste svetle puti, a vaša koža naginje ka ružičastoj boji, šanse su da je vaš podton ružičast, dok nešto tamnoputija koža koja odiše toplinom najčešće pripada toplim, žutim podtonovima. Ako vam vaša nijansa kože ne govori dovoljno, pogledajte svoje vene: ako naginju plavoj odnosno ljubičastoj boji, nećete pogrešiti sa hladnim tonovima dok zelenkaste vene slobodno koristite kao znak da težite toplijim tonovima.

puder
Wanted! 

Postoji i jednostavan trik sa nakitom. Ukoliko nosite žuto zlato i tople boje i smatrate da vam srebro uopšte ne stoji, šanse su da su vaši podtonovi topli tj. žuti. Osobe kojima savršeno pristaje srebrni nakit, onaj od belog zlata pa čak i rose gold nijanse, verovatnije će izgledati bolje odaberu li puder s hladnim tj. ružičastim podtonom.

Ako još uvek ne možete da odredite svoj podton kože, ne možete pogrešiti ukoliko se odlučite za puder neutralnog podtona.

Stepen prekrivanja

Iako će vam mnogi savetovati kako prirodno čista koža ne zahteva puder pune pokrivnosti, realno gledano to je stvar nečije preferencije. Većina pudera može se deliti na one lagane, srednje i jake pokrivne moći. Ako preferirate lagani i sveži make up te volite svoj prirodan ten, radije odaberite lagani puder koji će samo pridodati malo boje već postojećoj svežini. Teški puderi s punom pokrivnom moći rezervisani su za one osobe koje pate od ožiljaka i crvenila koje pod svaku cenu žele pokriti. Ako niste sigurni šta želite, odlučite se na puder srednje pokrivne moći budući da su takvi puderi nadogradivi i postepeno će vas dovesti do željenog izgleda i svežine.

Biranje nijanse

Super ste primenili prethodne savete, ali sada imate problem oko nijanse. Obe odgovaraju vašem podtonu i razlike su male, ne znate šta da radite. Odaberite onu svetliju. Naime, svetli puder uvek možete popraviti bronzerom dok ćete za previše tamnu nijansu ipak morati pričekati letnje dane.

puder
Shuterstock 

Googlajte

Internet je jedno sjajno mesto! Svaki puder trebao bi vam dati sve informacije o svojoj formuli, pokrivnoj moći i podtonovima, a uz to se ne libite da potražite recenzije na youtube-u kako biste se uverili da je taj puder idealan za vas.

Postignite sami svoju nijansu

Usprkos činjenici što većina kvalitetnih pudera dolazi u velikom broju nijansi i vrsta, nemojte isključiti mogućnost samostalnog dorađivanja pudera. Obratite pažnju na potrebe svoje kože i ono što već imate iskoristite na najbolji mogući način; pomešajte dva pudera koji će pogoditi ton vaše kože, teškom puderu dodajte kremu, a previše laganom malo korektora. Ako vašem puderu nedostaje onaj željeni sjajan finiš, slobodno ga pomešajte sa omiljenim iluminatorom. Drugim rečima, oslobodite svoju kreativnost i bez panike stvorite onu podlogu koja će ostvariti sve vaše želje.