Oni koji imaju masnu, mešovitu i problematičnu kožu, znaju koliko je neprijatno kada čak i posle šminkanja prosijaju i to u onom trenutku kada je od presudnog značaja da izgledaju besprekorno. Zato u pomoć priskače puder za setovanje koji će instant rešiti površinski problem viška sebuma na licu. 

Kako to ubuduće ne bi bio slučaj, dovoljno je da samo uvrstite nekoliko važnih koraka u vašu jutranju rutinu šminkanja i da konačno kad god se kasnije tokom dana pogledate u ogledalo, butete zadovoljni svojim makeup izgledom.

1. Prvi i najvažniji korak, koji će vas možda iznenaditi, jeste da pre nego što nanesete puder, na očišćenju koži lica stavite sprej za setovanje tj. za fiksiranje, koji ste inače navikli da koristite kao završni korak. Na ovaj način stvara se zaštitni sloj koji će onemogućiti da sebum izbija na površinu lica i da stvara pomenuti efekat isijavanja.

2. Sledeći korak jeste prajmer, koji fiksira šminku, ali takođe doprinosi i matiranju kože lica. Potrebno je da ovaj kozmetički prozvod nanesete ravnomerno i u tankom sloju, kako biste postigli prirodan izgled šminke.

šminkanje
Shutterstock 

3. Potom, još jedan trik koji će vas možda iznenaditi - odmah nakon nanošenja prajmera, na kožu lica stavite translucent puder (puder za setovanje šminke), koji takođe, poput spreja za fiksiranje uglanom dolazi na kraju. Međutim, kako biste potpuno izbegli efekat prosijavanja, važno je da ga koristite u ovoj fazi šminkanja. Translucent na lice nanosite četkom, i to u maloj količini, posebno vodeći računa o tome da ga nanesete na problematičnu T zonu, ali ne treba da zanemarite ni ostale delove lica. Na ovaj način ćete dodatno sprečiti da masnoća kože lica prodire na samu površinu.

4. Sada, na red dolazi puder. Odaberite onaj koji je namenjen masnoj koži, a to je uvek puder koji matira. Nanosite ga sunđerom, i to prvo na delove lica koji ne obuhvataju T zonu, pa tek onda i na taj deo, kako ne biste preterali sa količinom pudera baš u problematičnoj zoni, jer će to biti kontarproduktivno. Takođe nanesite i korektor.

četkica za setovanje pudera
Shutterstock 

5. Potom, na red dolazi translucent puder, po drugi put. Važno je da ga ovaj put nanesete sunđerom, a ne četkom (možete to učiniti jaje sunđerom za makeup), takođe sa akcentom na T zoni. Ne zaboravite i na kapke, koji su isto podložni mašćenju. Nemojte misliti da će to biti previše šminke, sve će izgledati savršeno ujednačeno, i što je najvažnije potpuno mat, bez neželjenih masnih tragova na licu.

6. Naposletku, na scenu po drugi put stupa sprej za setovanje. Nanosite ga ponovo u tankom sloju, nakon što ste prethodno našminkali oči, stavili maskaru, rumenilo itd.

Sve ove korake previše je komplikovano koristiti svaki dan, a i ako izbegavate težu šminku, preporučujemo vam da ovim savetima pribegavate samo u važnim prilikama kada vam je važno da make up potraje satima.

Ipak, imamo nekoliko predloga za pudere za setovanje koje možete koristiti svaki dan bez bojazni od prosijavanja. Naš shopping vodič kroz drogerijske i high end pudere za setovanje proverite u galeriji ispod, a kako se lice zapravo setuje pogledajte u videu ispod galerije.

screenshoot/ jasmin parfimerija Najbolji puderi za setovanje dostupni u Lilly drogerijama i Jasmin parfimerijama

 U nastavku pogledajte savet profesionalnog šminkera Dragana Vurdelje za savršeno setovanje lica: