DA LI VAM SE DESI DA ZASPITE SA ŠMINKOM? Razlozi zbog kojih je čišćenje lica VAŽAN KORAK koji ne treba preskakati

Stvar koju ne biste trebale da zaboravite - redovno i temeljno skidanje šminke, a u nastavku saznajte zašto...

Wanted, shutter 

Istina je, nakon napornog dana skidanje šminke nam nije omiljena aktivnost, ali spada u deo beauty rutine koju nikako ne smemo preskočiti.

Spavanje sa šminkom zvuči već dovoljno problematično kada pomislimo da našminkano lice stavljamo na čistu jastučnicu, ali to nije najveći problem. Ukoliko zaboravimo ovaj važan korak, posledicemogu biti mnogo gore, a vidljive će biti upravo na našem licu.

I višesatno našminkano lice može dovesti do začepljenja pora, a onda tek zamislite šta porama činimo kada zaspimo sa puderom. Nečistoće koje su se nakupile od spoljnih uticaja i ostale zarobljene na licu, u tečnom puderu ili senci sada delimo sa jastučnicom.

Poznato nam je da začepljenje pora dovodi do sitnih bubuljica, pojave akni, pa čak isušene kože i iritacije. Sem što mogu postati zapušene, pore se mogu znatno proširiti i izgledati vidljivije.

A zanimljivo je da, dok spavamo koža za to vreme se oporavlja od različitih stresova i uticaja koji je snađu u toku dana. Sigurno si čula sa beauty sleep. Kao što znamo, telu je potrebno 8 sati sna da se potpuno odmori i regeneriše, a ne zaboravi da je to potrebno i tvojoj koži. A ukoliko na licu ostanu tragovi šminke, svojoj koži onemogućavaš taj proces obnavljanja i činiš joj veliku štetu. 

Kako tvrde dermatolozi, kada ne skinemo šminku pre spavanja, naša koža drastično smanjuje količinu proizvodnje kolagena što može dovesti do pojave preuranjenih znakova starenja poput sitnih bora i linijica, jer su na suvoj koži bore izraženije, a nečišćenje lica ih produbljuje i širi. Dovodi i do umornog, neujednačenog tena i raznih alergijskih reakcija.

Okoloočno područje, koje je uzgred najosetljiviji predeo lica, može biti znatno narušeno. Naime, može doći do infekcije, crvenila i oštećenja rožnjače zbog čestica šminke koje dolaze u kontakt s okom. Obzirom da je ovo područje izuzetno osetljivo, i kada redovno skidate šminku, bitno da se, ako je potrebno, i nekoliko puta vratite tupferom kako biste se uverili da ste dobro skinuli maskaru ili ajlajner. Iako maskara ne brani koži da diše, njeno neskidanje može dovesti do slabljenja, lomljenja i opadanja trepavica.

I nakon skidanja šminke micelarnom vodom, lice je potrebno očistiti umivalicom jer je to siguran korak kojim verujemo da smo skinuli šminku u potpunosti. Za one sa masnijom kožom, dermatolozi preporučuju penu za umivanje, dok je za one sa osetjivom kožom boji izbor umivalica u gel varijanti.

Da li si znala da nedelju dana traje obnova lica uzrokovana jednom noći spavanja pod šminkom. Da li ti je to potrebno? Svakako da ne. Zato se potrudi makar i u polusnu da očistiš lice i skineš šminku!

Ono što će te sigurno naterati da ovaj korak nikada ne zapostaviš jeste činjenica da sva ta šminka završava na posteljini u kojoj spavaš. Ako ti je mrsko da očistiš lice, onda bar drugi dan promeni posteljinu i tako svaki put u krug. Kada pokušavaš ovaj princip onda ćeš sigurno shvatiti da je ipak lakše skinuti šminku pred spavanje.

U anketi ispod kažite nam da li ste i Vama to nekada desilo.

Anketa

Da li vam se desilo da zaspite sa šminkom?

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši