Uvek kada se govori o laganijem šminkanju, prozračnijem, koje će omogućiti da koža diše i izgledati prirodnije, pominju se BB i CC kreme.

Međutim, razlike među njima prilično su nepoznate izvan okvira sveta profesionalnih šminkera.

Da krenemo redom - i BB i CC krema služe ujednačavanju tona kože, povećanju blistavosti, svežijeg, odmornijeg i zdravijeg izgleda.

BB krema vodi poreklo od "beauty balm" i njena najšira primena odnosi se na ujednačavanje tena, ali i negu i zaštitu od sunca, s obzirom da najveći broj proizvođača pravi BB kreme sa zaštitnim faktorom.

puder
Shutterstock 

Ključno u prethodno navedenom odnosi se na reč nega, s obzirom da se BB kreme ponašaju kao hidrantne kreme u boji natapajući kožu čitavim dijapazonom hranjivih sastojaka.

BB kreme su uglavnom pravi izbor za suvu kožu, dok tek nekoliko proizvođača pravi proizvode fokusirane na masnu i mešovitu kožu.

Sa druge stane CC vodi poreklo od "color correction" i ima jaču pokrivnu moć od BB kreme. Prvenstveno je namenjena ženama koje žele da izbegnu puder, a sa druge strane žele da prekriju akne, hiprepigmentaciju i crvenila na koži.

CC krema je blaže teksture od pudera, iako jače pokrivne moći u odnosu na BB kremu, neguje kožu, hidrira je i u najvećem broju slučajeva štiti od sunca, s obzirom da ugavnom sadrže SPF.