Šminku koristimo da istaknemo ono najlepše na svom licu, da se ulepšamo, ali taj efekat možemo postići samo ukoliko znamo koji od proizvoda i tehnika odgovaraju obliku i koži našeg lica.

Ukoliko šminku ne koristimo na pravi način, ona može da doprinese da lice žene iznad 40 godina izgleda starije, umornije i bez sjaja, a dodatko još može naglasiti i bore.

Kada žena zgazi na prag četrdesetih, koža postaje suva, bore dolaze više do izražaja, tonus lica slabi, a ove promene nastaju zbog gubitka kolagena i elastičnosti kože. Zato je važno da obratite pažnju na sledeće korake kada se budete šminkale: 

1. NE PRESKAČITE BAZU

Veliki broj žena preskače ovaj važan korak, smatrajući da im nije preko potreban. Međutim, svi šminkeri, savetuju da se na lice uvek nanesa bar neka podloga, makar to bila i samo krema ukoliko nemate prajmer, jer stvara odličnu bazu za sve proizvode koje nanosimo kasnije. Koža koja je pripremljena i ima dobru podlogu omogućava da ten izgleda ujednačeno i blistavo, a puder će se ujedno i ravnomernije naneti pa nećete biti u strahu od mrlja i fleka na licu. Šminka bez prethodne hidratacije će izgledati još suvlje i umornije.

korektor
Wanted 

2. NEMA POTREBE ZA PRETEŠKIM PUDEROM I KOREKTOROM

Lako upadamo u zabludu da će puderi i korektori koji imaju veću pokrivnu moć učiniti da izgledamo lepše i savršenije. Takvi puderi su uglavnom gušće teksture koja dodatno neretko istakne i najsitnije bore na licu, a samim ti ono izgleda drastično starije.
Predlog je da birate laganije teksture pudera i korektora koji imaju blagu do srednju pokrivnu moć, a poželjno je i da poseduju mikro svetlucave čestice koje će licu dati svež i blistav izgled.

3. IZBACITE PREVIŠE TAMNE BOJE KARMINA

Obzirom da s godinama tonus lica opadne, tako i usne padnu i izgledaju tanje nego ranijih godina. S tim u vezi, tamne nijanse karmina bi ih učinile još manjim i bez volumena. Umesto tamnih nijansi poželjne su one u boji breskve ili sa primesama roze boje, koje će dati svežinu celokupnom izgledu lica.

Kao i korektore i pudere, tako izbegavajte i teške teksture karmina kao i one koji imaju mat završni sloj.

sminka
Shutterstock 

4. NE NANOSITE PREVIŠE RUMENILA

Šta brže od rumenila može učiniti lice svežim i odmornim u trenu? Zato dame u ovim godinama mahnito posežu da što više rumenila priušte svojim obrazima, ne shvatajući da na taj način postižu suprotan efekat. Nijanse boje kajsije pristaju većini žena sa naših prostora i odličan su saveznik u postizanju svežine na licu.

5. TAMNE SENKE NISU ZA VAS

Ukoliko koristite previše tamne nijanse, poput crne i sive, doprinećete tome da izgledate neuredno i starije nego što zapravo i jeste. Takođe, predlažemo da izbegavate svetlucave senke i hladne tonove smeđe i sive boje jer će kapke učiniti spuštenijim, a time i umornijim.

6. UMERENO SA OLOVKOM ZA OBRVE

Obrve nam krase lice i ukoliko želimo da istaknemo oči moramo obratiti pažnju i na obrve. Što bivamo starije tako naše obrve gube gustinu i oblik, a desi se i da se pojavi i poneka seda u obrvama. Pinceta vam više nije potrebna, s godinama svoj novac preusmerite u serum za rast obrva. Samo umereno sa popunjavanjem obrva, jer previše iscrtane i tamne obrve mogu da učine da lice izgleda strogo i starije. Vama će gel za fiksiranje dlačica u prirodnoj boji vaših obrva biti sasvim dovoljan. 

7. CRNI AJLAJNER ZAMENITE BRAON OLOVKOM

Crni ajlajner nije nužno zabranjen, ali je mnogo bolja opcija blaža verzija, onaj u braon boji. Braon nijansa pruža nežniji izgled, a oku daje potrebnu konturu