Ukoliko vam se pojavi infekcija oka, dermatolog najpre treba da vas upita - koliko je stara vaša maskara.

- Zbog manjka novca šminku ne obnavljamo onoliko često koliko bi to bilo potrebno. Ali, čak i ako ne koristimo često šminku koju imamo, to joj ne produžava rok trajanja - apeluje dermatolog Nol Šerber.

Iako su se mnogi od nas osećali kao zamrznuti u vremenu od početka pandemije, Šerber i drugi stručnjaci su naglasili da "sat otkucava“ za šminku i proizvode za negu kože, koji obično imaju kraći rok trajanja i mogu biti kontaminirani potencijalno štetnim mikrobima.

Neki ljudi misle da je ono što zagađuje njihove proizvode, svakodnevna upotreba - otvaranje, zatvaranje, nanošenje na lice, ali zapravo "Ahilova peta"je kada konzervansi u proizvodima počnu da se raspadaju, čineći šminku podložnijom bakterijama, poput stafilokoka ili E. coli.

- Ove bakterije mogu da izazovu iritaciju kože, ili još gore, infekciju - upozorava Katlin Suzi, direktorka programa za estetsku dermatologiju na Medicinskom fakultetu na Jejlu.

Mnoge dame prave grešku misleći da mogu da nastave sa korišćenjem šminke kojoj je istekao rok, budući da joj se nije izmenio miris ili izgled.

sminka blender rok trajanja
Shutterstock 

Studija iz Velike Britanije iz 2019. u kojoj su ispitani korišćeni ruževi, sjajevi za usne, olovke za oči, maskare i popularni sunđeri za šminkanje poznate kao blenderi - otkrila je da je između oko 79 i 90 procenata testiranih proizvoda zagađeno bakterijama, uključujući Staphilococcus aureus i E. coli. Prema studiji objavljenoj u Journal of Applied Microbiologi, kozmetički blenderi, koji se često koriste vlažni, imali su najveće bakterijsko opterećenje.

Stejsi Tomas, šminkerka i edukatorka u Sijetlu, rekla je da dubinski čisti četke i sunđere koje koristi svake nedelje. Između pranja, ona je preporučila čišćenje nakon svake upotrebe sa raspršivim instant sredstvom za čišćenje četkica. Stručnjaci uglavnom preporučuju korišćenje nežnog sredstva za čišćenje lica i vode za pranje četkica i sunđera. Sredstvo za čišćenje trebalo bi da bude isto ono koje koristite na licu. Pogledajte OVDE kako da operete blender poput profesionalca.

Četke treba prati vrhovima uperenim nadole kako bi se smanjila količina vode koja se skuplja na njenim vrhovima. Čišćenje blendera često je izazovnije od četkica, jer njihov gusti, upijajući materijal može otežati procenu koliko su dobro očišćeni. Ukoliko i nakon pranja ne dobijete originalnu boju blendera za nanošenje šminke, znak je da bi trebalo da ga bacite.

sminka blender rok trajanja
Shutterstock 

Proizvođači često označavaju predloženi vremenski okvir upotrebe kozmetičkih sredstava na ambalaži. On je označen malom ikonom otvorene tegle sa upisanim brojem meseci.

Tečne formule treba češće menjati; to se posebno odnosi na maskaru koju bi od trenutka otvaranja trebalo potrošiti u naredna tri meseca. Kozmetički proizvodi u prahu imaju nešto duži rok trajanja.

Pročitajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas