Prajmer za šminku ili baza koju nanosite posle kreme a pre tečnog pudera je relativno nov koncept u svetu šminkanja. Mnogi od nas i dalje ne mogu sa sigurnošću da odrede svrhu njegovog korišćenja i to da li je zaista neophodan korak u svakodnevnom šminkanju.

Mnogi korisnici ali i profesionalni šminkeri su dosta podeljeni po tom pitanju. Neki se u njega kunu, dok drugi kažu da je prajmer suvišan i nepotreban proizvod, te da će se šminka sasvim lepo naneti i stajati i bez njega.

Zato hajde da vidimo koje su njegove prednosti i mane.

ZA KORIŠĆENJE PRAJMERA:

1. Zaglađuje kožu lica

Prajmeri na bazi silikona (ključni sastojak: dimethicone) zaglađuju površinu kože, popunjavaju sitne linije i umanjuju efekat proširenih pora.

2. Čini da vaša šminka duže traje

Vaša krema se upija u kožu dok je prajmer formulisan tako da ostane na površili i pravi određeni štit, barijeru između kože i tečnog pudera. Ukoliko imate masnu kožu samo je važno da sve proizvode (kremu, prajmer, tečni puder) nanosite u vrlo malim količinama kako bi dobili zadovoljavajući efekat.

3. Može da nadomesti osobine koje tečni puder nema

Ukoliko recimo imate puder koji daje sjaj koži ali nije dugotrajan, možete naneti prajmer sa efektom matiranja i setovanja i tako učiniti da vaš omiljeni puder traje duže na licu.

PROTIV KORIŠĆENJA PRAJMERA:

1. On je dodatni korak

Ovo je možda njegova najveća mana jer većina nema vremena da se šminka dugo i iz tog razloga njegovo korišćenje je pre svega dodatni korak, dok su pozitivni efekti zanemarljivi.

2. Može biti skup

Dobar prajmer može biti skup. Ukoliko želite kvalitetnu formulaciju koja dobro radi ono za šta je namenjena onda je kupovina prajmera svakako dodatno ulaganje.

3. Neki sastojci u njima su diskutabilni

Ovde ne govorimo samo o silikonima, već i o drugim sastojcima poput BHT i PEG komponenti. Ukoliko imate osetljivu kože obavezno istražite sastojke pre nego što nešto kupite.

 ZAKLJUČAK:

O njegovoj kupoviti razmislite ukoliko nikako niste zadovoljni tečnim puderima koje koristite, ili imate izrazito masnu kožu pa on može pomoći kod prosijavanja. Takođe, testirajte različite prajmere kako biste pronašli idealan za vaš tip kože.