Internetske prevare porasle su zajedno sa nemarnim ličnostima od uticaja i naivnih potrošača koji im veruju. Pre nekoliko godina, poznati influenseri i javne ličnosti prihvatali su raznorazne saradnje, pa čak i one da promovišu fejk šminku na svojim mrežama.

Verovali ili ne, još uvek postoje osobe koje reklamiraju Naked paletu od 3.000 dinara i veruju da svojim pratiocima nude kvalitetan sadržaj jer im štedi novac.

Malo starije i zrelije devojke, koje prate trendove u šminkanju i cene brendova na tržištu, ne mogu da pokleknu pred pristupačnom cenom koja im se nudi za, malo je reći, šminku opasnu po zdravlje.

Ipak, nema puno devojaka koje su toliko upoznate sa tržištem šminke i kozmetike i lako upadnu u zamku lažnjaka, a neretko su i devojčice te koje će sutra po preporuci kupiti i staviti te proizvode na svoje lice.

Duboko se nadam, da ni osobe od uticaja koje su reklamirale ovakve proizvode, ni same nisu znale da nekome mogu ugroziti zdravlje.

Korišćenjem neproverene šminke mogu se izazvati zdravstveni problemi kao što su infekcije očiju i usana, kao i razne alergije koje nimalo nisu naivne. Korišćenjem fejk karmina u svoj organizam unosite razne otrove, a da toga niste ni svesni.

Opasna internetska prevara dogodila se jednoj tinejdžerki koja je bila zaluđena šminkom i jedva je čekala da isproba najnoviji ruž brenda Kylie Cosmetics koji je u vreme izlaska na tržište držao prvo mesto na listi popularnih ruževa na tržištu. Obzirom da, tada mlada tinejdžerka, nije mogla da priušti ruž od 20 dolara, skrolujući ebay sasvim slučajno, pronašla je isti takav ruž po znatno povoljnijoj ceni.

Obzirom da je reč o detetu, koje se prvi put susreće da nepravedom u svetu, po pakovanju nije ni slutila da je reč o lažnjaku.
Naručila ga je i ubrzo postala vlasnica najpopularnijeg ruža na instagramu. Ali, lažnjaka. Nakon što ga je isprobala, tinejdžerka je shvatila da ne može da razdvoji usne. Na ovaj, teži, način shvatila je da se radi o falsifikatu koji je u sebi sadržao super lepak!

Ovakva, i mnoge druge priče slične njenoj, nalaze se u šokantnom Netflixovom dokumentarcu koji razotkriva jezivu industriju falsifikata luksuznih brendova. Obzirom koliko je velika proizvodnja šminke koja nije originalna, počevši od sastojaka koji izazivaju ogromnu zavisnost pa sve do onih koji su poslali u bolnice sve devojke koje su im verovale, vreme je stati joj na put zauvek.

Ovaj dokumentarac, osim što je stvoren za sve ljubitelje šminke, "Broken" je i odličan izvor edukacije o tome kako prepoznati fejk i zašto originalni luksuzni proizvodi imaju drastično veće cene.

šminka
Shutterstock 

Kako da prepoznaš fejk šminku?

Nekoliko saveta koje vam mi možemo dati u načinu kako da prepoznate fejk šminku jeste da se prvenstveno raspitate na internetu ili u prodavnicama koliko košta original. Onda ćete shvatiti da je prosto nemoguće da Naked palete koštaju 2000 dinara. Nije tako retko ni da naletite na određena pakovanja koji uopšte ne postoje u originalu. A, kao najvažnije, high end proizvodi se mogu kupiti samo u ovlašćenim radnjama ili na ovlašćenim sajtovima.

S druge strane, nema potrebe da kupujete jeftine kineske kopije šminke jer za isti novac možete da kupite sjajne brendove kojih je sve više u drogerijama. Ukoliko ne možete da priuštite paletu senki od minimum 7 hiljada, onda nemojte ni onu od 2000 dinara jer ste time upravo platili da neštetite svom zdravlju. Kupujte u prodavnicama, jer su jedino ti proizvodi prošli sve neophodne provere kako bi se našli na policama.