Koliko nam je teško da izbacimo ruž iz svakodnevne rutine, čak i kada smo pod hirurškom maskom celodnevno, to znaju samo žene. I one koje osećaju da se nisu kompletno našminkale ukoliko ne stave i nešto od proizvoda za usne ne odustaju od nošenja ruža ispod maske. 

Kao i kada započinjemo šminkanje lica, najbitnija je nega i priprema čak i kada su u pitanju usne pre nanošenja ruža. Naravno, za sjajem za usne nikako ne posežemo jer ne želimo da nam se na usnama skupljaju dlačice tkanine pamučne ili hirurške maske. Zato se vraćamo mat formulama ili bar one blago sjajne koje je lako pre nanošenja maske blago fiksiramo transparentnim puderom. 

devojka se šminka
Shuterstock 

Priprema usana

Kao što smo već napomenuli, nega usana je takođe bitan deo večernje rutine. Potrudite se da svako veče ispilingujete, a zatim i nahranite usne sa nijansu masnijim labelom od onoga koji koristite u dnevnim varijantama. Kada nanosite bazu za šminkanje lica slobodno pređite i blago preko ivica usana kako bi i one bile spremne za svoj naredni korak. A pre samog nanošenja ruža fiksirajte usne bebi puderom ili trasparentim puderom za fiksiranje šminke. 

Ruž nanosite u slojevima

Ključ dugotrajnosti karmina na usnama leži u ovim koracima koje je neophodno ispoštovati. Važno je započeti čistim i suvim usnama. Sledeći korak je da iscrtate cele usne olovkom za usne iste boje koje je i ruž. Tek treći korak je nanošenje ruža, koji zatim treba obrisati maramicom i ponovo ga naneti. Trik skidanja pa ponovnog nanošenja ruža je u tome da voštana formula olovke za usne u slojevima prilepljuje na sebe ruž.

U obzir dolaze samo mat formule

Već smo napomenuli koliko je bitno da koristite mat formule kada preko lica stavljate zaštitnu masku. Takav ruž će se pokazati kao najdugotrajniji, a preporučujemo vam da birate one formule koje se suše do laganog mat finiša. Svi karmini malo lepljivije formule će se brže razliti, a u najgorem slučaju ostati i na zaštitnoj masci.