Ukoliko želiš da postigneš savršen izgled svog make up-a, u svoj neseser moraš dodati nekoliko nijansi olovke za usne. Ovaj proizvod definisaće usne idati im punoću, a osim toga, sprečiće razlivanje ruža i učiniće da on duže ostane na svom mestu.

Iako vam se čini da to nije teško, u šminkanju je pored tehnike, izbor boja od presudne važnosti. Pogrešan izbor boje može pokvariti utisak čineći da usne izgledaju manje, vi dosta starije, umornije i beživotno.

Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati pri odabiru olovke za usne.

Pre nego što se odlučiš za kupovinu, razmisli koje nijanse ruževa najčešće koristiš, pa u zavisnosti od toga odaberi i olovku. Nijanse olovka i ruža se ni u kom slučaju ne smeju previše razlikovati.

Boja olovke za usne se usklađuje sa bojom ruža pri čemu je potrebno da olovka bude iste boje ili za nijansu tamnija od ruža.

šminka
Shuterstock 

Jedan od najružnijih trendova u make up-u je korišćenje izrazito tamne olovke za usne, koja je tamnija čak i od tvog omiljenog karmina. Ovaj kontrast nimalo ne izgleda lepo i zato olovka za usne uvek treba da bude barem nijansu tamnija od tvoje prirodne boje usana ili nijansu svetlija od sjaja ili karmina po izboru. 

Najsigurnija opcija je neutralna, prirodna olovka za usne sa kremastom koenzistencijom. Nanesi je na usne, a zatim prstima utapkaj da izgleda mat ili koristi kao podlogu za ruž.

Boja kože je ključna kod odabira nijanse

Žene čija koža ima plavkasti odsjaj trebale bi odabrati hladnije nijanse kao što su tamnocrvena ili ljubičasta, dok bi one sa žućkastim podtonom trebale radije koristiti toplije tonove. 

Odabir prave olovke

Pre početka šminkanja, važno je da znaš kakav izgled šminke želiš da postigneš. Danas postoji veliki asortiman olovaka za usne, a mogu se koristiti samostalno ili uz dodatak ruža. 

Nije svaka olovka za usne pogodna za svaki makeup i svakog pojedinca. Osim po kvalitetu i bojama, olovke se razlikuju i po teksturi. Postoje tvrde i meke. Tvrde su najviše namenjene za iscrtavanje kontura usana, dok su mekše poželjne da se koriste kao savršena podloga za ruž, kako bi on bio dugotrajniji na usnama, a naravno mogu da se nose i samostalno.

Olovka bez ruža

Ono što je fantastično kod ovog malog make up proizvoda jeste što se može koristiti nezavisno od drugih, Ukoliko pronađeš nijansu olovke za usne koja ti savršeno pristaje, to je to, više ništa ti nije potrebno. Odličan trik kad na brzinu želiš da osvežiš izgled jeste da iscrtate usne olovkom i potom samo je prstom utopliš i razmažeš po ivici usana.

Savršen spoj

Ipak, olovka za usne i ruž su savršen spoj. Najbolje je da koristiš olovku koja je za nijansu tamnija od karmina ili sjaja. Ukoliko želiš da izbegneš nepotrebne greške, savetujemo ti da ne koristiš olovku za usne koja je drastično tamnija od boje tvog ruža. 

Ono što takođe nije lepo videti jesu iscrtane isuviše grube linije na spoljašnjim ivicama usana. Da usne ne bi izgledale grubo, najpre zaoštri olovku za usne, a potom vrh olovke lagano omekšaj na poleđini ruke. Tako će olovka lakše da klizi i ostavljaće nežnije tragove.

Za nanošenje preciznih linija profesionalni šminkeri koriste olovke tvrđe teksture i kombinuju ih sa ružem ili sjajem za usne. Osim što će usne tako izgledati lepše i punije, olovka će zadržati ruž u okviru iscrtanih granica.

Olovka za usne će prirodno lepe usne istaći kao najbolji adut, a tanje usne učiniti da izgledaju punije i sočnije. Zato je ovaj proizvod neizostavan u neseseru svake devojke i žene jer je neophodan korak ukoliko želite da svakog dana izgledate odmorno i sveže.

Boja kože je ključna kod odabira nijanse.
Žene čija koža ima plavkasti odsjaj trebale bi odabrati hladnije nijanse kao što su tamnocrvena ili ljubičasta, dok bi one čija koža ima žućkasti sjaj trebale odabrati toplije tonove kao što je žarkocrvena ili sjajno zlatna.