Jedan od najpoznatijih osuđenih silovatelja jeste američki producent Harvi Vajnstin. Seksualni predator koji se nalazi iza rešetaka napunio je 70 godina.

Jedan od nekada najmoćnijih holivudskih producenata je 2017. godine optužen je za seksualno uznemiravanje više od 75 žena, o čemu je prvi pisao The New York Times. Među glumicama koje su progovorile o bolnom i traumatičnom zlostavljanju bile su glumice Ešli Džad, Rouz Mekgovan, Kejt Bekinsejl, Lizet Entoni i Gvinet Paltrou.

Osramoćeni producent osuđen je na 23 godine zatvora za silovanje i seksualni napad.

Sud u Njujorku ga je proglasio krivim u februaru 2020. čime je stavljena tačka na dramatičnu sagu o sunovratu jedne od najmoćnijih ličnosti savremenog Holivuda.

Nakon optužbi za silovanje, njegova supruga, dizajnerka modne kuće "Marchesa", koju su obožavale slavne glumice, Džordžina Čepmen, donela je odluku da se razvede i stavi tačku na brak sa seksualnim predatorom.

Harvi je napunio 70 godina iza rešetaka
Shutterstock 

Osramoćeni 70-godišnjak tako je ostao i bez poslednje stabilne karike u svom životu - svoje supruge, s kojom ima dvoje dece, 10-godišnju Indiju i 7-godišnjeg Dašijela. Među brakorazvodnim papirima, koji su procurili u javnost, nalazili su se detalji oko starateljstva nad njihovom decom, ali i novčani podaci.

Budući da su u braku bili više od deset godina i da su imali potpisan predbračni ugovor, Džordžina Čepmen dobila je mnogo više novca nego što se nagađalo. A sve je počelo u novembru 2017. godine, kada su holivudske glumice optužile filmskog moćnika za zlostavljanje. Iako je isprva čvrsto stajala uz svog supruga, Džordžini Čepmen očigledno je sve to dozlogrdilo, a shvatila je i koliko celi slučaj utiče na njen modni brend "Marchesa", koji su volele mnoge glumice.

Harvija je žena ostavila nakon saznanja da je silovao mnoge glumice
Kay Blake / Zuma Press / Profimedia 

Više od 60 žena javno je progovorilo o neprimerenim susretima i seksualnom zlostavljanju od strane Vajnstina, a on je, nakon što ga je supruga napustila, rekao:

"Seo sam sa svojom suprugom Džordžinom, koju volim više od svega, i razgovarali smo o tome šta je najbolje za našu porodicu. Ona je predložila da se razdvojimo, a ja sam joj rekao neka učini ono što joj nalaže srce. Njena je odluka da se rastanemo."

Modnu kuću poznate dizajnerke prvo su panično počeli da napuštaju radnici, a potom su glumice holivudske "A" liste, uključujući Sijenu Miler, a Vajnstina optužile da im je pretio sabotiranjem karijera ukoliko odbiju da nose kreacije njegove supruge na crvenim tepisima.

Sve slavne dame redom bežale su od njenih kreacija kao đavo od krsta, ne želeći da se njihovo ime povezuje sa njom ili ozloglašenim producentom. Njegova bivša supruga danas je srećna kraj slavnog glumca. Naime Džordžina je već dve godine u vezi sa Ejdrijenom Brodijem.

Rouz Mekgovan i Ešli Džad prve su javno progovorile o seksualnim napadima

Ešli Džad je među prvima progovorila o zlodelima Harvija Vajnstina
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Među optužbama bilo je i onih da je primoravao žene da ga masiraju i gledaju golog. Navodno je ženama obećavao da će im pomoći u karijeri u zamenu za seksualne usluge.

Producent se izvinio navodeći da "zna da je naneo mnogo bola", ali je negirao da je saradnice seksualno uznemiravao više od tri decenije.

Preko 30 žrtava slavnog producenta istupile su javno i otkrile stravične detalje. Među njima su holivudske zvezde poput Anđeline Džoli, Gvinet Paltrou, Kejt Bekinsejl, Mira Sorvino, Ešli Džad, Heder Graham, Rouz Makgauan, Kara Delavinj, Salma Hajek...

Vajnstin je navodno svoje žrtve mamio u svoj stan i hotelsku sobu gde se svlačio go, terao ih da ga masiraju, nagovarao ih na seks, hvatao za grudi, masturbirao, a glumica Azija Arđento Argento, Lusija Evans i još jedna anonimna glumica su za "Njujorker" navele da ih je Harvi i silovao.

"Takva je kultura bila tada"

Producent se u izjavi za "Mirror" pravdao kako je "odrastao u šezdesetima i sedamdesetima, kad su sva pravila o ponašanju na radnom mestu bila drugačija.

"Takva je kultura bila tada", dodao je Vajnstin - valjda implicirajući da je tadašnja kultura "tolerisala" masturbiranje pred šokiranim saradnicama i silovanje.

Međutim, Vajnstin je uskoro otpušten iz sopstvene kompanije, supruga je pokrenula razvod, Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) suspendovala ga je kao člana. Američki filmski producent Harvi Vajnstajn osuđen je 11. marta 2020. godine na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada.

Harvi je osuđen na više od 20 godina zatvora
Shutterstock 

"Vajnstin mi je uznemiravao i maltretirao godinama. Ja sam ranije navodila da me je samo proganjao i maltretirao, ne i seksualno uznemiravao, mogu zamisliti šta je radio drugim ženama", rekla je Salma u intervjuu.

"Godinama sam mu govorila da ne želim da se tuširamo zajedno, da ne želim da me pipka dok sam gola, da ne želim da me gleda dok se ja sama gola tuširam, da ne želim da me on masira dok je go, da ne želim da mi pruža oralni seks. Ali, on je jednostavno čovek koji, kao i mnogi drugi muškarci u Holivudu, misli da je važan ako pokuša da uništi jednu ženu. Zato me je i maltretirao i zato je pokušao da mi se osveti kroz medije i produkcije", otkrila je Salma.

Salma Hajek otkrila je kako ju je Harvi vređao
Shutterstock 

Anđelina Džoli u intervjuu koji je dala otkrila da je i ona bila žrtva Harvija Vajnstina. Anđelina je rekla da ju je Vajnstin napao, da je Pit za to znao i da su se oko toga svađali jer je uradio nešto što je smatrala velikom izdajom!

Anđelina je izjavila da se osećala izdatom od strane bivšeg supruga Breda Pita koji je nije podržao kada ju je napao Harvi
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia 

Njeno otkriće je mnoge iznenadilo, s obzirom na to da je glumica Gvinet Paltrou je još ranije ispričala kako ju je holivudski producent pozvao u svoj apartman pre početka snimanja, na šta je ona pristala, verujući da je u pitanju poslovni sastanak. No, kad su stigli, Vajnstajn je počeo da je dira, pa predložio da odu u sobu na masažu.

Gvinet Paltrou otkrila je da ju je Harvija odbranio tadašnji dečko Bred Pit
Shutterstock 

Glumica je to odbila i otišla kod tadašnjeg dečka Breda Pita i sve mu ispričala. Pit se suočio sa Vajnstijnom, koji je uporno negirao optužbe. Zapretio mu je batinama ako se tako nešto ponovi.

Glumica Hejli Grip je godinama ćutala o neprijatnostima koje je doživela od predatora Vajnstina, a nedavno je progovorila o seksualnom napadu i optužila ga je za pokušaj silovanja.

Hejli je podnela tužbu protiv seksualnog predatora, Višem sudu Kalifornije u Los Anđelesu, a u tužbi se prisetila svih nemilih scena koje joj je Harvi Vajnstin priredio. Glumica je tada imala samo 19 godina, a nakon nesrećnih događaja dijagnostikovan joj je Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Glumica Ešli Džad je otkrila kako je njegovo ponašanje javna tajna u Holivudu o kojem žene već godinama pričaju.

"Seksualno me je uznemirio jedan od najpoznatijih i najmoćnijih šefova u industriji. Sačekao me je u bademantilu i ponudio mi da ga izmasiram. Potom me je pitao da li želim da ga gledam dok se tušira", izjavila je Ešli, koja se našla na meti producenta pre više od 20 godina.

Ali, ovo svakako nije prvi, a teško i da će biti zadnji slučaj seksualnog iznuđivanja i ucene u šoubiznis.

Ešli Džad silovana je pre više od 20 godina
Shutterstock 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!