Protiv slavnog producenta Harvija Vajnstina ustale su brojne glumice, govoreći da je i njih seksualno maltretirao, ucenjivao i iznuđivao seks zbog uloge.

Međutim, priča o "cenovniku seksa" niže se u davne dvadesete godine prošlog veka, a o čemu su govorile i na šta su upozoravale najveće glumice svih vremena. 

"Govorila sam mu da prestane i pokušala sam da ga odgurnem, on je bio ogroman. Nisam pristala na seks. Počela sam da glumim da uživam kako bi se sve što pre završilo. Danas se osećam krivom jer nisam svim silama pokušala da ga sprečim", ispričala je italijanska rediteljka Ejža Argentino, jedna od svedoka umešanih u prošlogodišnji skandal koji potresa američku industriju zabave. Ona nije jedina.

harvi vajnstin
Profimedia 

„Gurnuo me i naredio mi da ćutim. Skinuo je pantalone i gaće te je počeo da masturbira. Brzo je završio i ejakulirao je u vazu sa cvećem“, priznala je novinarka Loren Sivan, govoreći o Vajnstinu.

Istovremeno, glumica Ešli Džud je otkrila kako je njegovo ponašanje javna tajna u Holivudu o kojem žene već godinama pričaju. Ali, ovo svakako nije prvi, a teško i da će biti zadnji slučaj seksualnog iznuđivanja i ucene u šoubiznisu, piše nova.rs.

U prvom poznatom slučaju, komičar Rosko Feti Arbukle otišao je na divlju žurku koja je završila smrću glumice Virdžinije Rejp 1921. godine.

Jecajući u bolovima zbog pocepanog polnog organa, ona je pred gostima optužila Arbukla za silovanje. Kad je nekoliko dana nakon incidenta umrla, Feti je optužen za ubistvo. Ali, nakon tri suđenja i uzastopnih žalbi – oslobođen je optužbi.

Vešstaci su tvrdili kako je seksualni čin koji je završio takvim povredama morao biti silovanje, ali on je ipak uspeo da se izvuče.

Glumac Erol Flin dve godine je bio u ljubavnoj vezi sa Beverli Garland, koju su započeli kad je ona imala samo 15 godina. U vreme afere Flin je već bio optužen, ali ne i proglašen krivim, za dva slučaja silovanja maloletnica 1942. godine. Ona je kasnije priznala da je sa njim u vezi završila iz straha.

Bio je naprosto prejak za mene. Plakala sam. U jednom trenutku mi je pocepao haljinu. Potom me odneo u drugu sobu, a ja sam još uvek plakala. Kroz glavu mi je stalno prolazilo ‘šta će mi reći majka’“, rekla je ona jednom prilikom.

Glumica Džoan Kolins, svojevremeno je ispričala da je za ulogu u filmu Kleopatra morala da spava sa rediteljem.

„Bila sam na audiciji za Kleopatru dva puta, i bilo je izgledno da ću je dobiti. Šef studija me odveo u kancelariju i pitao me koliko jako želim tu ulogu. Rekla sam mu da je želim od sveg srca, a on mi je tada naglasio da sve što treba da uradim jeste da „budem dobra prema njemu“. Tokom šezdesetih je to bio standardni eufemizam za seks, ali ja naprosto nisam mogla to. Istrčala sam iz kancelarije u suzama, a uloga je otišla Elizabet Tejlor“, rekla je ona.

U svojim memoarima „Child Star“, slavna glumica Šarli Templ otkrila je kako je pred njom poznati MGM producent poznat po „kauču za kasting“, na kojem je delio uloge na osnovu toga jeste li za oralni, analni ili klasični seks, otkopčao pantalone. Mahao je pred njom svojim penisom, a to je bilo 1940. godine, kad je Šarli imala tek 12 godina.

Neupoznata s muškom anatomijom, reagovala je nervoznim smehom, a on ju je izbacio iz svoje kancelarije nezadovoljan reakcijom. Na njenu sreću, već je imala potpisan ugovor s MGM-om.

Merlin Monro je takođe pisala o seksualnom zlostavljanju u Holivudu i to u svojim momoarima „My story“.

Upoznala sam ih sve. Sve su bili sami lažnjaci i ništarije. Neki su bili zlobni i pokvareni, ali oni su bili najbliže filmu i jedina šansa da se filmu približim. Zbog toga sam sedela s njima, slušajući njihove laži i nemoralne ponude. U njihovim očima ste mogli videti Holivud- pretrpani bordel, veselo društvo padanja u svačiji krevet“, napisala je ona.