Nakon godina ćutanja, žene su konačno rešile da progovore o svemu što su doživljavale tokom svojih karijera. O seksualnom uznemiravanju i nasilju, pogotovo u filmskoj industriji, ćutalo se godinama, jer "sramota je", "šta će reći ljudi", "same su tražile", "provocirale su", "nosile su kratke suknje", "sve žene su iste"... 

Mnoge stvari su se podrazumevale. "Ćuti i trpi", jer "to je za tvoje dobro", "moraš da očeličiš"... a za mnoge glumice govorilo se da su "preko kreveta došle do uloga". Ćutale su, ali više ne. 

Raskrinkavanje u filmskoj industriji počelo je 2107. u kada Bil Kozbi, komičar koji je nekada bio poznat kao "američki tata" na obnovljenom suđenju u aprilu te godine proglašen je krivim po tri tačke optužnice za seksualni napad na bivšu košarkašicu Andreu Konstand 2004. godine. Ubrzo su rešile da progovore i ostale žrtve, pa je tako iste godine Njujork tajms objavio priču o detaljima optužbi protiv Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje.

BILI KOZBI
printscreen/youtube/Content Thief 

Glumice Rouz Mekgovan i Ešli Džad među prvima su javno o tome govorile

Među optužbama bilo je i onih da je primoravao žene da ga masiraju i gledaju golog. Navodno je ženama obećavao da će im pomoći u karijeri u zamenu za seksualne usluge.

Producent se izvinio navodeći da "zna da je naneo mnogo bola", ali je negirao da je saradnice seksualno uznemiravao više od tri decenije.

Preko 30 žrtava slavnog producenta istupile su javno i otkrile stravične detalje. Među njima su holivudske zvezde poput Anđeline Žoli, Gvinet Paltrou, Kejt Bekinsejl, Mira Sorvino, Ešli Džad, H3eder, Graham, Rouz Makgauan, Kara Delavinj...

Vajnstin je navodno svoje žrtve vabio u svoj stan i hotelsku sobu gde se svlačio go, terao ih da ga masiraju, nagovarao ih na seks, hvatao za grudi, masturbirao, a glumica Azija Arđento Argento, Lusija Evans i još jedna anonimna glumica su za "Njujorker" navele da ih je i silovao.

harvi vajnstin
Profimedia U ovom trenutku izdržava dvadesettrogodišnju kaznu, a nakon suđenja u Kaliforniji definitivno može da se pomiri s tim da više nikada neće videti slobodu

"Takva je kultura bila tada"

Producent se isto tako u izjavi za "Mirror" pravdao kako je "odrastao u šezdesetima i sedamdesetima, kad su sva pravila o ponašanju na radnom mestu bila drukčija. "Takva je kultura bila tada", dodao je Vajnstin - valjda implicirajući da je tadašnja kultura tolerisala masturbiranje pred šokiranim saradnicama i silovanje.

Međutim, Vajnstin je uskoro otpušten iz sopstvene kompanije , njegova supruga Džordžina Čapman je pokrenula razvod, Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA) suspendovala ga je kao člana. Američki filmski producent Harvi Vajnstajn osuđen je 11. marta 2020. godine na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada.

U Srbiji prva progovorila Danijela

Kad je pre nekoliko godina nestala s platna odselivši se u Ameriku, malo ko je znao šta je bio uzrok tako iznenadnoj odluci. Danijela Štajnfeld je snimila dokumentarni film "Hold me right". Film koji je snimila je istraživanje na temu seksualnog uznemiravanja i trauma koje ostaju njegovim žrtvama.

danijela stajnfeld
Wanted 

Tim povodom, otkrila je da je i sama među njima: Kad je bila na vrhuncu popularnosti u Srbiji, Danijelu je seksualno uznemiravala jedna dobro poznata i moćna ličnost iz industrijskog sveta, a njena trauma bila je takva da je o tome ćutala godinama. Film je prikazan i na Palićkom festivalu u septembru, a šest meseci kasnije otkriveno je ko je moćnik iz filmske industrije.

Naime, glumica je u Višem javnom tužilaštvu otkrila da je glumac, opozicioni političar, bivši ministar i član Demokratske stranke, Branislav Lečić, misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

branislav lecic
Youtube 

Milena Radulović i slučaj Mike Aleksića

Pre nje, glumica Milena Radulović je u januaru medijima je ispričala da ju je Aleksić dok je bila maloletna silovao i da se to dogodilo više puta. Radulović je zajedno sa još nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavila Aleksića za silovanje i seksualno uznemiravanje. Ona je rekla da je Mika Aleksić prvi put silovao početkom novembra 2012. godine, kada je ona imala 17 godina, a on 61. godinu.

milena radulovic
Wanted Glumica Milena Radulović sada je zvezda u usponu

Nakon Milene, svoju priču podelila je i Iva Ilinčić (24) kada je istupila u javnost sa svojom ispovešću o seksualnom zlostavljanju.

- Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikom. Bilo mi je jasno da je loše. Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: "Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata". Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak, rekla je Iva Ilinčić.

Kako navodi, o zlostavljanju se nije pričalo među učenicima, niti su se one poveravale jedna drugoj. Trajale su pripreme za prijemni.

"Izlazila sam iz Mikine kancelarije... Pogled mi se susreo sa devojkom koja je ulazila u kancelariju. Znale smo obe, i ona šta sam ja prošla i ja šta nju čeka tamo, ali nismo pričale. Ona ni danas nije spremna", rekla Iva. Pored Ive i Milene još nekoliko glumica su dale izjave sudu, ali želele su da se njihov identitet ne otkrije.

iva ilincic
printscreen/instagram/ivailincic 

Mnoge žene su se takođe oglasile nakon slučaja Mike Aleksića, a među njima je bila i čuvena glumica Branka Katić. "Često bi me i rasplakao, a jednom je zamolio sve ostale da izađu da bi mi zatim objasnio da sve to radi zato što me voli... To je bilo sve, nije me nikada fizički ugrozio", ispričala je poznata glumica.

ivana stankovic
screenshoot youtube 

Manekenka Ivana Stanković takođe je pohađala ozloglašenu školu glume, a kako je rekla jednom prilikom, nakon što mu je rekla čime želi da se bavi, profesor je burno reagovao. Naime, on joj je na to što je izazila želju da se bavi manekenstvom rekao: "Rano si krenula si*ama kroz život, 'ćero", očigledno imajući loše mišljenje o njenom budućem pozivu. To što joj je rekao opisala je i u svojoj biografiji, ne spominjući samo da se radi o Miki, već sam izmislila "komšiju Pavlovića", "da ne bih pravila skandal", pojasnila je Ivana u svom postu na Instagramu.