Na njenu neobičnu lepotu, niko nije mogao da ostane imun. Žarila je i palila modnim pistama rame uz rame sa najlepšim ženama svih vremena, kao što su Linda Evanđelista, Naomi Kembel, Sindi Kraford, Klaudija Šifer... Krasila naslovnice svih velikih magazina i bila zaštitno lice mnogih brendova.

Bivša vrhunska manekenka Kejt Mos 16. januara napunila je 49. godina. Bila je i ostala legenda svetskog modelinga, i dalje zrači neverovatnom harizmom, ali mnogi su primetili da je buran život i poroci ostavili trag na njenom licu.

Kao mala, Kejt je bila druželjubiva i daleko od nestašne klinke. Važila je za poslušnu devojčicu, bila je pripadnica školske elite i svi su je obožavali, opisuju njeni učitelji. Volela je da se sređuje i veoma rano počela je da pokazuje sklonosti ka modi. Roditelji su je usmeravali ka umetnosti, pohađala je časove baleta, klavira i učestvovala u dramskoj sekciji u svojoj školi.

- Uvek je postojalo nešto posebno u njoj - govorio je njen otac Piter.

Kada je imala 13 godina, njeni roditelji odlučili su da se razvedu i taj događaj u znatnoj meri predodredio je njeno ponašanje u budućnosti. Iako je okolina smatrala da je Kejt dobro podnela razvod svojih roditelja, ona je upravo u tom periodu počela problematično da se ponaša.

- Roditelji su mi dopuštali bukvalno sve. Pušila sam i pila pred njima kada sam imala samo 13 godina. Tada sam počela da izlazim i vraćala sam se u svoj dom tek posle tri sata ujutru, osvrnula se ona jednom prilikom na svoj rani period života.

Nije se najbolje slagala sa dve godine mlađim bratom Nikom, koga je nazivala razmaženim derištem. Sud je odlučio da Kejt živi kod majke, a Nik kod oca, ali buduća manekenka nikada nije osetila da se majka dovoljno brine za nju i taj nedostatak pokušavala je da nadomesti bežeći u autodestrukciju.

Kada je krenula u srednju školu, počela je da iskazuje svoju pobunjeničku crtu, ocene su joj se pogoršale, ali i pored toga ona nikada nije izostajala sa nastave.

Otkrivena s 14 godina

Kejt Mos je, slobodno možemo reći, imala život rok zvezde, a ne jednog od najpoznatijih modela u istoriji, iako se zaista smirila s godinama.

Danas je u stabilnoj vezi sa aristokratom i fotografom Nikolaijem von Bizmarkom (35) već nekoliko godina, ima svoju modnu agenciju, a odnedavno se brine o karijeri svoje jedine ćerke, 19-godišnje Lile Grejs, koja ide stopama svoje majke kada je reč o modelingu.

Kejt Mos je bez sumnje zasluženo jedna od najpoznatijih supermodela na svetu, i takođe zaslužna za čuvenu "zlatnu eru modela". Status modne ikone dobila je sredinom devedesetih nakon saradnjem sa brendom Calvin Klein. Otkrivena je davne 1988. godine kada je imala samo 14 godina, zahvaljujući vlasniku agencije koji ju je uočio na aerodromu u Njujorku, nakon što se Kejt vraćala sa odmora na Bahamima.

Sa 16 godina pozirala je za prvu naslovnicu, i tada je upravo ona koja je dovela do popularnosti "grunge" kulture", odnosno, bila je predstavnica preokreta u modi "heroine chic" i bacila je u drugi plan rasne žene poput Sindi Kraford, što je šokiralo javnost devedesetih.

Kejt je tada morala da se brani da nije anoreksična, već krhka i jednostavno, tako građena, a dizajneri i modni urednici bukvalno su poludeli za njom bez obzira na komentare.

Nedavno je snimila kampanju za SKIMS čime je dokazala da i dalje može da izađe na srtu duplo mlađim koleginicama
Skims via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Alkohol, droga, divlje žurke

Ipak, njena sjajna karijera bila je delimično u senci njenog problematičnog ponašanja, zavisnosti od alkohola i droga, i loših muškaraca koje je volela i zbog kojih je naletela na dodatne nevolje. Ali modni kameleon preživeo je gotovo sve i aktivan je i danas, u svojoj petoj deceniji.

U nekoliko navarta tokom prethodnih godina, Kejt je uhvaćena kako konzumira kokain, puši travu, opija se i posećuje različite zabave, a i dan-danas se prepričavaju ljubavni incidenti sa njenom prvom ljubavlju, Džonijem Depom, zbog kog je redovno demolirala hotelske sobe.

Na kraju je ostala sama i slomljenog srca, i priznala je da joj je trebalo mnogo vremena da to prebrodi.

Otac njene ćerke je osnivač i urednik čuvenog časopisa "Dazed & Confused", Džeferson Hak, s kojim je Kejt bila u vezi nekoliko godina početkom 2000. a je par i ostao zbog ćerke u dobrim odnosima i često se viđaju i posle svega.

Buran način života ostavio je trag na licu Kejt Mos
Ringo / Pacific coast news / Profimedia 

Zbog poroka ostala bez unosnih ugovora

Ne smemo zaboraviti ni Kejtinu burnu vezu sa muzičarom i teškim zavisnikom Pitom Doertijem, sa kojim se i verila, ali se srećom nije venčala. Pit je imao strašan uticaj, a tokom njihove veze manekenka je 2005. uhvaćena kako konzumira kokain, što ju je koštalo mnogih unosnih ugovora.

2005. tokom veze s Pitom Doertijem snimljena je kako konzumira narkotiike
Julien Behal / PA Images / Profimedia 

Nakon istrage sve optužbe su odbačene i Kejt je nastavila da radi, uprkos tome što su joj neki okrenuli leđa.

- Svi smo se opijali na tim događajima. Tada sam mislila da se super zabavljam, ali sve je to postalo preterano. Nije tu bilo ničeg normalnog - rekla je Kejt jednom prilikom.

Nakon toga, 2011. godine udala se za drugog rokera, ali daleko smirenijeg, Džejmija Hinsa iz benda "The Kills". Međutim, 2015. brak je završen. Iako se od tada smirila, iste godine je izbačena je s leta nakon remećenja mira ostalih putnika.

Nadamo se samo da su divlji dani zaista iza nje, ali i da njena mlada ćerka, kojoj predviđaju uspešnu karijeru, neće krenuti stopama slavne majke, barem kada je reč o porocima.

Mnogi se nadaju da je loš period daleko iza Kejt Mos
Hewitt / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Mamina naslednica

Lila Grejs Mos Hek privukla je pažnju svetskih medija kada je svojom majkom i živom legendom svetskog modelinga prošle godine bila deo Fendijeve revije.

Kejt Mos danas je živa legenda svetskog modelinga
Ermanno Scervino via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Čuvena Kejt je tada na reviji modne kuće Fendi u Parizu ponela srebrnu satensku haljinu, dok je njena naslednica prošetala u providnom modelu prekrivenom perlicama. To je bio njihov prvi zajednički nastup na nekoj modnoj reviji.

Lila je rano rešila da pođe majčinim stopama, a svoj prvi posao dobila je sa samo 14 godina. Od tada je radila za nekoliko prestižnih brendova kao što su Marc Jacobs Beauty i Miu Miu, a mnogi se pitaju da li će uspeti da nadmaši uspeh svoje majke koja važi za jednu od najboljih i najplaćenijih manekenki.

Lila je do sada radila sa mnogim poznatim brednvoima poput Fendi, D&G, Marc Jacobs...
Alfonso Catalano/SGP / SGP / Profimedia 

Kejt je rođena za pistu, a pred Lilom je veliki zadatak - da se izbori za svoje mesto jer je prate poređena sa slavnom majkom. Ipa, verujemo da će joj ovo poći za rukom jer je mlada Lila i te kako angažovana, te nema sumnje da je pred njom blistava budućnost.

MEGA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Laurent Salmon / KCS Presse / Profimedia Lila je izrasla u pravu lepoticu i krenula stopama svoje majke

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!