Na njenu neobičnu lepotu, malo ko je mogao ostati imun. Žarila je i palila rame uz rame sa najlepšim ženama svih vremena, kao što su Linda Evanđelista, Naomi Krembel, Sindi Kraford, Klaudija Šifer... i krasila naslovnice svih velikih magazina. 

Bivša vrhunska manekenka Kejt Mos (47) viđena je posle dužeg vremena u Londonu, nakon dvomesečnog karantina. Uslikana je kako ulazi u automobil sa skupim prtljagom i kao i uvek izgledala je šik bez previše napora. Međutim, ono što nije oduševilo je njeno lice koje je nekad zaista bilo jedinstveno i drugačije, a danas se na njemu mogu videti mnogi tragovi zavisnosti.

kejt mos london
Hewitt / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Alkohol, droga, divlje zabave, zli ljudi ... Kejt je, slobodno možemo reći, imala život rok zvezde, a ne jednog od najpoznatijih modela u istoriji, iako se zaista smirila s godinama.

U stabilnoj je vezi sa aristokratom i fotografom Nikolaijem von Bizmarkom (34) već nekoliko godina, ima svoju modnu agenciju, a odnedavno se brine o karijeri svoje jedine ćerke, 18-godišnje Lile Grejs, koja polako, ali sigurno ide njenim stopama.

Kejt Mos je zasluženo jedna od najpoznatijih supermodela na svetu, i takođe zaslužna za čuvenu "zlatnu eru modela". Status modne ikone dobila je sredinom devedesetih nakon saradnjem sa brendom Calvin Klein. Otkrivena je davne 1988. godine kada je imala samo 14 godina, zahvaljujući vlasniku agencije koji ju je uočio na aerodromu u Njujorku, nakon što se Kejt vraćala sa odmora na Bahamima.

kejt mos
Shutterstock 

Sa 16 godina pozirala je za prvu naslovnicu, i tada je upravo ona koja je dovela do popularnosti "grunge" kulture", odnosno, bila je predstavnica preokreta u modi "heroine chic" i bacila je u drugi plan rasne žene poput Sindi Kraford, što je šokiralo javnost devedesetih. Kejt je tada morala da se brani da nije anoreksična, već krhka i jednostavno, tako građena, a dizajneri i modni urednici bukvalno su poludeli za njom bez obzira na komentare.

Ipak, njena sjajna karijera bila je delimično u senci njenog problematičnog ponašanja, zavisnosti od alkohola i droga, i loših muškaraca koje je volela i zbog kojih je naletela na dodatne nevolje. Ali modni kameleon preživeo je gotovo sve i aktivan je i danas, u svojoj petoj deceniji.

Uhvaćena je kako konzumira kokain, puši travu opija se i posećuje različite zabave, a i dan-danas se prepričavaju ljubavni incidenti sa njenom prvom ljubavlju, Džonijem Depom, zbog kog je redovno demolirala hotelske sobe. Na kraju je ostala sama i slomljenog srca, i priznala je da joj je trebalo mnoho vremena da to prebrodi. 

Otac njene ćerke je osnivač i urednik čuvenog časopisa "Dazed & Confused", Džeferson Hak, sa kojim je Kejt bila u vezi nekoliko godina početkom 2000. ali je par i ostao zbog ćerke u dobrim odnosima i često se viđaju i posle svega.

Ne smemo zaboraviti ni Kejtinu burnu vezu sa muzičarom i teškim zavisnikom Pitom Doertijem, sa kojim se i verila, ali se srećom nije venčala. Pit je imao strašan uticaj, a tokom njihove veze manekenka je 2005. uhvaćena kako konzumira kokain, što ju je koštalo mnogih unosnih ugovora. Nakon istrage sve optužbe su odbačene i Kejt je nastavila da radi, uprkos tome što su joj neki okrenuli leđa. Nakon toga se 2011. godine udala za drugog rokera, ali daleko smirenijeg, Džejmija Hinsa iz benda The Kills. Međutim, 2015. brak je završen. Iako se od tada smirila, iste godine je izbačena je sa leta nakon remećenja mira ostalih putnika. 

Nadamo se samo da su divlji dani zaista iza nje, ali i da njena mlada ćerka, kojoj predviđaju uspešnu karijeru, neće krenuti stopama slavne majke, barem kada je u pitanju alkohol i narkotici.