Kris Džener, čuvena "mamadžerka", kako su joj strani mediji dali nadimak definitivno ima njuh za biznis. Nekoliko njenih poteza dovelo je do toga da svoje ćerke učini slavnim zvezdama i tako postanu jedna od najbogatijih porodica današnjice.

Pre 2007. godine oni su javnosti bili poprilično nepoznati, iako se neki možda sećaju prezimena Kardašijan iz 90-ih godina, kada se sudilo O Džej Simpsonu.

Naime, član njegovog advokatskog tima bio je upravo Robert Kardašijan, otac Kortni, Kim, Kloi i Roberta Kardašijana i prvi suprug Kris Džener, a koja je u to vreme već podnela papire za razvod.

Kris Džener mnogi smatraju ‘glavom hobotnice’ koja upravlja svime i donosi glavne odluke kada su finansije njene porodice u pitanju, a upravo je ona napravila najbolji potez potpisavši ugovor s kablovskom televizijom E!, na kojoj je 14. oktobra 2007. emitovana prva epizoda rijaliti šoua ‘Keeping Up with the Kardashians’, piše stil.

kris dzener
Instagram 

Kritičari nisu bili blagonakloni, smatrajući da je cela priča izmišljena, kao i da akteri šoua izgovaraju unapred dogovorene rečenice. Ali mišljenje kritičara bilo je manje važno jer je u kratkom periodu rijaliti šoua postao svetski hit, s milionima obožavatelja širom sveta, a Kris Džener preuzela je ulogu menadžera za svoje šestoro dece. 

kris dzener nekada
Instagram 

Mnogi se sećaju čuvenog privatnog snimka Kim Kardašijan koji ju je vinuo u zvezde, a strani mediji navode, da je zapravo taj potez osmislila njena majka i nagovorila ćerku da plasira intmni snimak u medije, jer će joj to obezbediti mesto na zvezdanom nebu slavnih.

Upravo ovaj detalj se mnogima gadi, jer kako su pisali korisnici društvenih mreža, smučila im se činjenica da je jedna majka mogla tako nešto da učini sa svojom ćerkom zarad slave i novca.

kris dzener i robert kardasijan s decom
MP / Backgrid UK / Profimedia 

Kris Džener danas proslavlja 66. rođendan. Poznata zvezda rođena je 5. novembar 1955. u San Dijegu u Kaliforniji kao Kristen Meri Hougton. Njen otac Robert Hougton bio je inženjer u avijaciji, a nakon što su se, kada je imala sedam godina, njeni roditelji rastali, ona i mlađa sestra Karen nastavile su da žive s majkom Meri Džo Šenon.

Njena majka prodala je porodični dom u San Dijegu i s devojčicama se preselila u Klermont, u kojem je Kris pohađala školu.

Samo godinu nakon što su joj se roditelji rastali Kris je dijagnostifikovan kancerozni tumor kostiju, ali, na sreću, nije metastazirao, pa je izvađen operacijom. Majka joj se u međuvremenu udala za biznismena Herija Šenona, a tri meseca nakon preseljenja porodice u Oksnard njegov je poslovni partner pobegao sa zajedničkim novcem, zbog čega su se morali da se vrate u San Dijego.

Kris Džener maturirala je u srednjoj školi Klermont, a želju za fakultetom nije imala. Za razliku od svojih vršnjakinja, ona je želela da postane supruga i majka, što joj se ubrzo i ostvarilo - 8. jula 1978., sa samo 22 godine, udala se za uspešnog advokata Roberta Kardašijana, čiji je najbolji prijatelj bio sportista i glumac O Džej Simpson, dok je ona postala bliska prijateljica njegove supruge Nikol Braun Simpson. Par je u braku dobio četvoro dece, ćerke Kortni, Kim i Kloi i sina Roberta, a 1991. podneli su papire za razvod.

kris dzener
Shutterstock 

Nekako u to vreme O Džej Simpson ubio je svoju suprugu i bio optužen za ubistvo, a u njegovom advokatskom timu našao se i njegov najbolji prijatelj Robert Kardašijan pa je upravo na tom suđenju stekao neverovatnu popularnost. Robert Kardašijan preminuo je 2003. od raka jednjaka.

Tokom zajedničkog života Kris je puno naučila od svog prvog supruga, a to iskustvo unela je u svoj drugi brak. U jeku brakorazvodne parnice 1990. godine upoznala je zlatnog olimpijca Brsa Dženera, dva puta razvedenog oca četvoro dece. U braku su dobili dve ćerke, Kendal i Kajli, a Kris je od samog početka odlučila da pomogne suprugu da finansijski ponovo ojača kako bi finansirao mnogobrojnu familiju.

Gledala sam i učila uz svog supruga, najboljeg advokata kojeg sam videla. Bila sam jako ponosna na njega i puno sam naučila od njega. Kada sam upoznala Brusa, postala sam mu odmah menadžer jer on nije znao ništa o tome. Videla sam potencijal u njemu, ali on ga nije znao unovčiti. Niko ga nije angažovao ni za šta, a onda sam se dosetila kako da mu pomognem.’

Poslednji dolar potrošila na reklamu

Kris je preuzela njegov život u svoje ruke i počela da pregovara o neverovatnim ponudama. ‘Rekla sam svojoj asistentkinji Lisi: ‘Imamo neverovatnog čoveka ovde, koji je odličan u onome što radi, ali nema nikoga ko će ga voditi. Ima 200 dolara na bankovnom računu, šta ćemo da uradimo?’ Bila sam svesna toga da se moramo snaći jer deca moraju da jedu.’

Kako je rekla, nakon razvoda od Roberta Kardašijana ostala je bez svih prihoda, a za Brusa se udala iz velike ljubavi.

Nije imao vizit kartu ni CV, menadžera… ništa… A onda sam se dosetila da mu napravimo fotografije, pripremimo govor i on će krenuti.’

Poslednji novac potrošila je na pres materijale, tačnije njih sedam hiljada, koje je potom poslala na sve važne adrese u Americi. Preostalo im je da čekaju, i to ne predugo. Gotovo preko noći ponude su krenule da pristižu, a Kris je i danas itekako svesna da je sve to bilo upravo zahvaljujući njoj i njenoj snazi.

kris i brus dzener s decom
Lisa Rose / Zuma Press / Profimedia 

‘Žena se ne probudi jednog dana da bi shvatila da je snažna, to moraš da postigneš i zaslužiš. Moraš da prođeš kroz mnogo toga u životu zbog čega ćeš ojačati. Svaki put kada nakon pada ustaneš i otreseš prašinu sa sebe, to je korak napred.

Njuh za biznis

Bila sam srećna što sam napokon mogla da budem mirna jer sam znala da su deca sita, da idu u škole koje žele, da dobijaju sve što žele. Sve je bilo podređeno njihovim snovima, ali i tome da platim hipoteku i kredite. Ali nikada nisam odustala.’

Nos za biznis i te kako je imala, što se još jednom potvrdilo 2007., kada je upoznala producenta Rajana Sikresta, a rezultat njihove saradnje bio je ‘Keeping Up with the Kardashians’, rijaliti šou koji poslednjih 13 godina prati živote celog klana Kardašijan-Džener. Tokom godina dobio je i mnogobrojne ‘nastavke’, poput ‘Kourtney and Khloe Take Miami’, ‘Kourtney and Kim Take New York’, ‘Khloe i Lamar’…

porodica kardasijan
Shutterstock 

Zbog neverovatne popularnosti o kojoj su maštali, ali da će se ostvariti u tolikoj meri, nisu ni sanjali - ponude su krenule da pristižu sa svih strana, a Kris Džener stala je na čelo cele porodice i u njihovo ime počela da donosi odluke.

Upravo zahvaljujući njoj njena deca su zaradila milione, a ona se, ponosna na samu sebe, prozvala momager, što je zapravo kombinacija reči mama i menadžer. Danas nema polja na kojem se porodica Kardašijan-Džener nije okušala - rijaliti šouovi, dizajniranje odeće, kozmetika, pisanje autobiografija…

Moj moto u životu je uvek bio - ako ti neko kaže da nešto nije moguće, razgovaraš s pogrešnom osobom. Uz Kim sam dosta naučila oko toga gde je granica i kada se mama mora povući da bi nastupio menadžer. Ali dopuštam svojim ćerkama, odnosno klijentima, i da same biraju u nekim slučajevima.’

Ipak, život konstantno pred kamerama donosi i neke negativnosti, a upravo pod svetlima reflektora propao je njen drugi brak. U junu 2013. Brus i Kris Džener odlučili su uzeti da uzmu malih predah od svega, da bi u decembru iduće godine njihov razvod bio finaliziran.

kris i brrus dzener s cerkama kendal i kajli
SCOTT NELSON / AFP / Profimedia 

Javnost je ostala šokirana kada je Brus Džener u aprilu 2015. odlučio javno priznati ono o čemu se već duže šuškalo - da je transrodna osoba. Ubrzo se podvrgnuo hormonskoj terapiji, ali i operativnom zahvatu promene pola. Te jeseni i zvanično je promenio ime, postao Kejtlin Džener i počeo da se predstavljati kao žena.

Od razvoda Kris Džener je u vezi s 25 godina mlađim biznismenom Korijem Gemblom, ali njena porodica i dalje joj je najvažnija.

kris dzener s deckom
Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

‘Uživam u svakoj sekundi života kao mama, a videti svoje bebe kako dobijaju svoje bebe najlepša je stvar na celom svetu. Najveće zadovoljstvo u životu je da možeš gledati svoju decu kako su uspešna u onome o čemu su sanjala. Nije tu uvek reč o novcu, već o tome da pronađu ono što žele da rade, ono o čemu sanjaju i ono što će ih učiniti srećnima.’

Youtube Kris Džener