Jedna od najslavnijih supermodela u istoriji, 50-godišnja Naomi Kembel vratila se na modnu piste. Na milanskoj nedelji mode nosila je Versace reviju, a njenom pojavom svi su bili oduševljni.

Čim je sišla s piste izgrlila ju je Donatela Versaće, a ovo je ujedno i prva revija koju je Naomi nosila nakon što je postala majka.

Donatela i Naomi prijateljice su već dugi niz godina, a slavna manekenka Versace revije nosila je od samih početaka svoje karijere. Bila je i bliska prijateljica s pokojnim Đanijem Vereaće sve do njegovog tragičnog ubistva 1997. godine.

naomi kembel na versace fendi reviji
Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia 

I sama Naomi bila je sjajno raspoložena, a sudeći po fotkama jedva je čekala da se vrati na posao.

Naomi je u maju ove godine iznenadila sve kada je objavila da je postala majka.

"Ovaj prekrasan mali blagoslov je odabrao mene da mu budem majka. Tako sam počašćena što je ova nežna duša stigla moj život, nemam reči kojima bih mogla opisati doživotnu vezu koju sada delim sa svojim anđelom. Nema veće ljubavi", napisala je manekenka u opisu fotografije na kojoj u rukama drži nožice svoje novorođene bebe.

naomi na versace fendi reviji
Alfonso Catalano/SGP / SGP / Profimedia 

Naomi je jednom intervjuu priznala kako je uvek razmišljala o deci, ali joj se nije žurilo s osnovanjem porodice.

"Stalno razmišljam o tome da postanem majka, a sada, uz pomoć nauke, mislim da to mogu kada hoću", izjavila je Naomi za ES Magazine 2017. godine, i naglasila kako ne želi da bude samohrana majka.

P&P / MEGA / The Mega Agency / Profimedia, Shutterstock Naomi nekad i sad

Naomi Kembel, koja u radnoj knjižici ima 34 godine manekenskog staža, a na štednoj 40-ak miliona dolara, još se ne oseća spremnom za penziju.

"Ne sviđa mi se reč 'penzija', izjavila je nedavno u jednom intervjuu.

"Ako to više ne budem htela da radim, jednostavno ću prestati. Ali nikad to neću reći. Volim da budem aktivna i mislim da ću uvek biti aktivna", dodala je.

Naomi Kembel je odrasla u Stretemu, siromašnom južnom predgrađu Londona. Oca nikad nije upoznala, a njena majka Valeri, profesionalna plesačica, zbog turneja je često i dugo bila odsutna, tako da su se o maloj Naomi uglavnom brinule baka i tetke. Muzičari su je zapazili mnogo pre modnih skauta pa je s 13 godina zaplesala uz Boja Dordža i njegov bend Culture Club u spotu "I’ll Tumble 4 Ya". Sledeće su godine Boj i njegovi dečaci tinejdžerku koja je volela da nosi crne haljine, jakne i martinke pozvali da nastupi u njihovu muzičkom videu "Mistake No. 3".

linda, sindi, nomi
Apple Tv+ via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Mama Valeri nije bila najsrećnija što njen ćerka želi da bude manekenka, ali pristala je uz uslovda ne zapostavi školu. I tako se egzotična lepotica britansko-kinesko-jamajčanskog porekla, s tilom koje je Bono jednom opisao kao Božjih ruku delo, počela nezadrživo uspinjati na modni Olimp. Nije taj uspon bio nimalo lagan jer je modni svet tih godina preferirao plavooke i plavokose manekenke bele kože, a goropadna ćud i oštar jezik Naomi Kembel takođe nisu bili po volji modnog establišmenta.

Uoči 16. rođendana Naomi je osvanula na naslovnici britanskog izdanja magazina El, nakon čega su je pozvali u Pariz, gde je stigla bez dinara i nakita jer su je putem pokrali. U francuskoj prestonici postala je muza i miljenica tuniskog dizajnera Azedinea Alaje, živela je u njegovoj kraljevskoj kući u ulici Park-Rojal i preko njega se zbližila s velikim zvezdama poput Tine Tarner, Džeri Hol i Grejs Džouns.

naomi kembel
Shutterstock 

Prva na naslovnici Vogue

U decembru 1987. dobila je naslovnicu britanskog izdanja Vogue: bila je prva crnkinja kojoj su ukazali tu čast. Sledećeg leta probila je još jednu rasnu barijeru i uz pomoć svog prijatelja i mentora Iv Sen Lorena ušla u istoriju kao prvi crni model na naslovnici francuskog Voga. Lorent je izdavaču pripretio da će povući sve svoje oglase nastave li da odbijaju naslovnice s crnkinjama i tek su tada prekinuli s tim modnim aparthejdom. Namirisavši nove trendove, Ana Vintur je 1989. Naomi Kembel stavila na naslovnicu septembarskog broja američkog Vogue.

"Ana je tada prvi put uređivala septembarski broj, najvažniji u godini, i mislim da je izdržala tešku paljbu što je izabrala baš mene. Zauvek ću joj biti zahvalna", izjavila je.

Agencija Elit otpustila ju je uz obrazloženje da nema tog novca i prestiža koji bi opravdao zlostavljanje osoblja i klijenata. Ona je, svakako, tvrdila da je sama dala otkaz. Osim što je satima kasnila na snimanja, nije prezala ni od fizičkih obračuna. Jednom je pljunula i udarila čuvara koji je nije prepoznao i pustio iza bine koncerta grupe U2. U luksuznom rimskom hotelu Iden 2005. pretukla je svoju dugogodišnju prijateljicu, italijansku glumicu Ivon Skio, tako da je ova završila u bolnici.

Tukla žene

Svoju asistentkinju Đorđinu Galanis je 1998. tresnula mobilnim telefonom, a spremačicu Anu Skolavino 2007. pogodila Blekberijem u glavu jer joj je zaturila trepavice. Ana je morala na šivenje glave, a agresivna Naomi kažnjena je s pet dana društveno korisnog rada - skupljala je đubre na njujorškim ulicama, svaki dan u drugoj haute couture kombinaciji.

Počela je da se leči pred kraj 90-ih i tu je bitku dobila, nakon čega je nekim svojim prijateljima, na primer Džonu Galijanu i Marku Džejkobsu, velikodušno pomagala da se i oni reše svojih zavisničkih demona. Sopstvene probleme s nedopuštenim supstancama i agresijom tumačila je kao posledicu traumatičnog detinjstva.

"Nisam razmažena diva koja gubi kontrolu kad nije sve po njenom. Jednostavno mi padne mrak na oči kad me bliske osobe iznevere. To kod mene dolazi duboko iznutra, kao posledica emocionalnog poremećaja. Mislim da je to posledica toga što sam kao mala patila zbog osećaja da me je majka napustila, pa ako osetim nepoverenje ili izdaju, gotova sam".

Krvavi dijamanti

Pet joj je godina bilo zabranjeno da leti British Airwaysom zato što je 2008. na Hitrou podivljala zbog izgubljenog prtljaga i ispljuvala dva policajca. Sledećeg leta bes Crne pantere srušio se na jednog paparaca koji ju je na Siciliji pokušao da je snimi s tadašnjim partnerom, ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, pa ga je mlatnula torbicom po glavi i ogrebala mu oko. Zbog tog nasrtaja uslovno je bila osuđena na šest meseci zatvora.

Pred haškim se tribunalom 2010. morala je da pravdati svoja tri "krvava" dijamanata što ih je 1997. dobila na poklon od bivšeg liberijskog predsednika Čarlsa Tejlora, kasnije osuđenog zbog ratnih zločina.

flavijo i naomi
Gromik Thierry/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Njena veridba s Adamom Klejtonom, basistom U2, pukle su nakon godinu dana. Govorila je da je Robert De Niro bio njena prva prava ljubav, htela je s njim da ima i decu, ali svojim ga je ljubomornim ispadima oterala od sebe.

Tomi Li, bivši muž Pamele Anderson, brzo se ohladio od "zahtevne devojke koja putuje s 500 pari cipela i 82 haljine". Italijanskom je biznismenu Flaviju Briatoreu za kraj veze porazbijala je sve u stanu.

Oligarh Doronin raskinuo je s Naomi zbog kineske Miss Universe Luo Zilin, ali je bivšoj dragoj džentlmenski ostavio vilu u Rubljovki, koju je projektovala Zaha Hadid. Naomina veza s Majkom Tajsonom ostala je zapamćena po vrućoj epizodi s jedne zabave u Njujorku: zatvorili su se u toalet i prepustili strastima dok je njegov menadžer stražario pred vratima. Na overenoj listi muškaraca koji su proleteli kroz život Naomi Kembel su i Kevin Kostner, Leni Krevic, Šon Pen, Ašer, Paf Dedi i Hasan Džamel, bivši dečko pevačice Rijane.

"Prijateljica sam sa svim svojim bivšima osim s poslednjim", voli da kaže nepredvidljiva Crna pantera.

Naomi je petogodišnju vezu sa ruskim milijarderom završila još 2013. godine, ali izgleda da sve protekle godine nisu bile dovoljne da se između Naomi Kembel i Vladislava Doronina definitivno potpiše kraj. Iako njegovo bogatstvo broji milijarde, ruski biznismen je nedavno odlučio da tuži bivšu devojku. Kao odštetu, zahteva milione koje je tokom veze pozajmljivao Naomi, tvrdeći da mu manekenka nikada nije vratila taj novac.

Nedavno je iznenadila sve kada je otkrila da je u 51. godini postala majka.

Naravno, pitanja su se samo ređala - da li je rodila ona, ili je bebu dobila uz pomoć surogat majke, ili ju je usvojila. Iako manekenka nije dala nikakve konkretnije informacije o celoj situaciji, u toku dana pojavili su se brojni navodi o njenom ljubavnom životu.

Takođe, mnogi su komentarisali bleđu kožu Naomine bebe zbog koje su glasine da je u pitanju usvajanje još glasnije. Takođe, paparaci su Naomi uslikali pre nekoliko nedelja gde je vidljivo da nije imala veliki stomak, tako da, ako ništa, sigurno je da nije ona ta koja je bila trudna.