Princ od Monaka Albert II izložen je pogledima javnosti i pitanjima da li je njegov brak s 20 godina mlađom princezom Šarlin u opasnosti, nakon što je otkriveno da supruga 63-godišnjeg vladara nije došla na proslavu desete godišnjice njihovog braka.

Šarlin se nije vratila u Monako još od marta, kada je svoju zemlju napustila radi putovanja u Južnu Afriku, zemlju svojih predaka.

Intrigantno je da je otišla nedugo nakon što je u javnost dospela informacija da je Albert ponovo optužen za roditeljstvo deteta koje je navodno začeto s drugom ženom u ranoj fazi njegova odnosa s Šarlin.

Princ je, naime, već priznao očinstvo za dvoje vanbračne dece koje trenutno finansijski podupire, piše Telegraph.

Par iz zakonite veze ima 6-godišnje blizance, princezu Gabrijelu i princa Žakesa te su 1. jula trebali da proslave deset godina svoje ljubavi, ipak Šarlin se nije vratila kući.

sarlin od monaka i princ albert
Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Izvori iz palate, nastojeći da utiša govorkanja, insistiraju da su lekari princezi savetovali da se ne vraća kući radi komplikacija uzrokovanih ozbiljnom infekcijom uha, grla i nosa.

Princ Albert, koji je prije mesec dana izjavio da je Šarlin podvrgnuta i operativnom zahvatu, kao i da joj je propisano mirovanje, smesta je nakon najnovijih medijskih napisa otputovao u Južnu Afriku i tamo pozirao sa svojom suprugom za njen Instagram kako bi demantovao tračeve.

Ipak, ugledni nedeljnik Madame Figaro ocenjuje da fotografije nisu nimalo uverljive te da izveštaji govore kako princeza traži novi dom u Johanensburgu, navodi Telegraph.

- Koliko dugo ona može biti odvojena od svoje dece, od svojih dužnosti? Koliko dugo misli da joj borba protiv lova na nosoroge može biti prioritet kao princezi od Monaka? Koliko dugo će Albert sve to podnositi, jer ovo sve postaje besmisleno - stoji u analizi spomenutog nedeljnika.

Shutterstock, Profimedia Šarlin od Monaka

Drugi mediji spekulišu kako je sve jasnije da se Šarlin neće vratiti.

Kraljevski par se upoznao 2000. u Monaku, a venčali su se 11 godina kasnije. Ipak, brak je obležen tračevima o tomu kako Šarlin čitavo vreme pokušava da pobegne od Alberta.

Navodno je dan ili dva pre venčanja htela da odustane od svega, a suze koje je u jednom trenutku počela da roni tokom same ceremonije samo su dolile ulje na vatru.

sarlin od monaka
NIVIERE/VILLARD/NIKO/ALFRED / Sipa Press / Profimedia 

Mediji podsećaju na izveštaje o njenim trima navodnim pokušajima bega u Južnoafričku Republiku kao i o situaciji kada je, za jednog pokušaja, pobegla u ambasadu JAR-a u Parizu.

- Mnogo ljudi opravdano smatra da se radi o dogovorenom i lošem braku - kaže istoričar Filip Delome, autor knjige o Albertovoj dinastiji Grimaldi.

- Albert je odabrao suprugu koja je nalik njegovoj majci, a Šarlin se očito nije preterano svidela uloga nove Grejs Keli koju su joj namenili, komentarisao je Delome za Madame Figaro, podsećajući na tragičnu smrt Grejs Keli, poentirao: - Kao što je Karl Marks rekao: istorija se ponavlja, prvo kao tragedija, a zatim kao farsa.