Koliko puta ste čuli ono - dečaci nose plavo, devojčice roze? Ili, ako je dečak igra se sa autićima, ako je devojčica sa lutkama?

Iskreno ako ćemo, iako je manje-više svejedno kojim se igračkama igraju deca, a i boje više nisu toliko "isključive" kao nekad, teško da ćete i dalje videti dečaka, na primer u ružičastom, ili u haljini. Međutim, mimo odeće i stilskih dodataka, zapravo je reč o daleko ozbiljnijoj temi, a tiče se upravo pola i roda.

Na prvom mestu, ovo nisu iste stvari. Pol se odnosi anatomsku i biološki strukturu ljudskog bića, tj. za žene xx hromozom, za muškarac xy hromozom, polne žlezde koje luče muške ili ženske polne hormone i sekundarne polne karakteristike koje se razvijaju pod uticajem tih hormona, a rod je društveni konstrukt, tačnije, društvena ideja šta predstavlja muškarca, a šta ženu. Zato se pod rodnim stereotipom smatra da dečaci vole plavu, a devojčice roze boju. Isto tako, da dečaci ne plaču, ali da su devojčice emotivnije. Ideja roda od strane društva nužno se ne uklapa u biološki koncept pola, piše Blic Žena.

Rodni sistem odgajanja dece - oblačenje, komunikacija i osobine postaju deo identiteta osobe jer ona uči ono što joj drugi kažu da treba da radi. Ovo pipavo polje pol-rod u nekim slučajevima dovodi da pojedinci osećaju da ne pripadaju telu u kom se nalaze ili da su u pogrešnom polu ili da rodna uloga koja im je data, ne odgovara njihovom identitetu.

nultifikacija
Unsplash/Sharon McCutcheon 

Nultifikacija - nebinarne osobe

Poslednjih godina, sve više transrodnih osoba je istupilo i otvoreno priznalo da su se osećali zarobljenim u pogrešnom telu. Međutim, iako je sam pojam koliko-toliko jasan, kada su u pitanju nebinarne osobe, može se reći da ovo spada još uvek u kontroverzne teme, o kojima se ne priča dovoljno.

Sama nultifikacija u slobodnom prevodu znači poništavanje polne, ali i rodne uloge. Naime, iako postoje osobe koje zbog unutrašnje i mentalne borbe menjaju polni i rodni identitet, primetan je porast ličnosti koje ne žele da pripadaju nužno nijednom polu, niti rodu.

Zahvat nultifikacija omogućava da osobe se oslobode polnih organa i da njihovo telo bude u skladu sa njihovim pogledom na svet. Dakle, oni nisu ni muškarci, ni žene.

Ljudi koji se predstavljaju kao nebinarne osobe, nemaju rodnu odrednicu "on ili ona". U slučaju našeg jezika postoji komplikacija jer se nebinarne osobe podvode pod "to", što može biti podrugljivo, u engleskom jeziku postoji jezička tranzicija koja ih oslobađa u sklopu rečenice od rodne uloge, prenosi Blic Žena.

polovi
Freepik/Freepik 

Međutim, sam zahvat mora biti odobren od strane stručnjaka, i zahteva da pacijenti prođu kroz psihološku evaluaciju, jer je ipak u pitanju potpuno odricanje rodne uloge u društvu.

Poznate ličnosti

U poslednje vreme mnoge slavne ličnosti izjasnile su se kao nebinarne, a među njima je od skoro i Demi Lovato, a na listu su još i Sem Smit, Eliot Pejdž i mnogi drugi.

Iako ne žele da se podvrgnu potpuno zahvatu nultifikacije, ne žele ni da se rodno izjasne i prema njihovim rečima, ne pripadaju nijednoj rodnoj ulozi koje im je dalo društvo.

emili ratajakovski
Printscreen/Instagram/emrata 

Na meti kritika se nedavno našla i poznata manekenka Emili Ratajkovski, nakon što je izjavila da će po ovom principu da odgaja svog sina.

Kako kaže, ne želi da mu dodeljuje uloge koje su nametnute od strane društva, već želi da jednog dana sam preuzme rodnu ulogu koju želi, te da ga neće tretirati kao dečaka.