Te davne 2014. godine, lepa Valentina Sampaio otpuštena je sa svog prvog manekenskog posla. Razlog? Rodna diskriminacija. Međutim, tada nije ni sanjala da će se, samo dve godine kasnije, njena karijera vinuti u zvezde, i da će 2019. ceo svet pričati samo o njoj. 

Te godine, manekenka se pojavila na naslovnicama svih prestižnih časopisa i ispisala istoriju kao prva transrodna manekenka koja je krasila naslovnice brazilskog, nemačkog i francuskog "Voga". A onda je usledila i saradnja sa "Victoria's Secret".

Mnogi su tada smatrali da je ona "slamka spasa" kompanije, jer su već dugo kolale priče o finansijskim problemima, pa čak i bankrotu. Još od avgusta 2018. znalo se da će ona postati zaštitno lice kampanje, a njeno pojavljivanje otvorilo je vrata promenama u modnom svetu. Valentinin zadatak je bio i da "Victoria's Secret" učini poželjnijim za muškarce, kao i da pomogne razvijanju ideje sa ciljem veće rodne ravnopravnosti, odnosno raznolikosti.

Valentina tako od supermodela postaje i aktivistkinja, a neretko je javno podržavala LGBT i trans zajednicu, i kako je istakla u intervjuu za "Vogue", nada se da će njen trenutak u centru pažnje "osvetliti" pitanja sa kojima se suočavaju pripadnici LGBT- ja u njenoj zemlji.

"Brazil je prelepa zemlja, ali takođe ima i najveći broj nasilnih zločina i ubistava nad trans zajednicom na svetu - tri puta više nego SAD", kaže ona. "Biti trans obično znači suočavanje sa zatvorenim vratima u srcima i umovima ljudi."

Ko je zapravo Valentina Sampaio?

Valentina je rođena u malom ribarskom selu u Brazilu. Majka joj je bila učiteljica, a otac ribar. Od rođenja se videlo da je drugačija, te ju je još sa osam godina, njen psiholog identifikovao kao transrodnu, a ime Valentina počela je da koristi od svoje 12. godine.

U mnogim intervjuima koje je davala, istakla je da je vršnjaci tokom odrastanja nikada nisu maltretirali zbog rodne identifikacije, što je inače veoma često u ovakvim situacijama.

Njena prva ljubav bila je arhitektura, ali je napustila arhitektonski fakultet da bi studirala modu. Međutim, ni tu se nije dugo zadržala, jer ju je od škole odvuklo manekenstvo, a prelomni trenutak dogodio se kada ju je jedan poznati šminker "otkrio" i uputio na modnu agenciju u Sao Paulu. 

Od tog trenutka, njena manekenska karijera kreće uzlaznom putanjom. Usledile su revije za brazilski Fashion week, kao i za Loreal, Dior, Mark Džejkobs i druge brendove, u februaru 2017. pojavljuje se u francuskom Vogu, a potom i u brazilskom i nemačkom, čime je bila prvi transrodni model u istoriji, koji se našao na naslovnici jednog ovako eminentnog časopisa. 

Prelazi u njujorkšku agenciju "The Lions" i onda dolazi prelomni trenutak u njenoj karijeri - saradnja sa Victoria's Secret

Victoria's Secret konačno prihvata različitost

Kompanija je dugo plasirala jedan "vid lepote", te se smatralo da im je baš iz tog razloga Valentina "dobitna kombinacija", ali je takođe u samoj kompaniji došlo do smene na čelu. Bivši šef, Ed Razek, oštro se protivio plus sajz modelima, ali je tadašnja nova direktorka Lesli Veksner u aprilu 2019. godine dala zeleno svetlo za angažman prve "krupnije" lepotice - Špankinje Lorene Duran.

Pre pomenutog brenda i Valentine, brojne druge kuće i modeli su menjali lice svetske mode. Među njima je bila i Robin Lovli, koja je ujedno bila prva plus sajz manekenka koja se pojavila na javnoj sceni.

Naravno, nakon nekoliko godina, pojavila se i čuvena Ešli Grejam, koja je krasila naslovnicu magazina "Sport Illustrated". Granice su se pomerale konstantno, pa je te godine i manekenka Halima Aden, postala prvi model koji je sa hidžabom pozirao na naslovnoj strani "Voga" (bilo je to u arapskom izdanju).

Ne smemo zaboraviti ni jednu od najlepših supermodela svih vremena, Naomi Kembel, koja je decenijama unazad otvarala vrata modne industrije brojnim tamnoputim modelima, ali se i borila sa rasnom diskriminacijom. 

Valentina se i dalje uspešno bavi modom, a ove godine pozirala je za naslovnicu kalendara za Victoria's Secret, zajedno sa Belom Hadid, Irinom Šajk i mnogim drugim, a svi su prokomentarisali da nikad bolje nije izgledala.