Moglo bi se reći da je za neke imitacija najviši oblik pohvale, a i mala uteha svim kreativcima koji veruju da su njihovi dizajni i ideje loši.

Delom zahvaljujući Instagram profilu Diet Prada, samoimenovanom čuvaru modne industrije čijih 2 miliona sledbenika čine i Naomi Kembel i Paris Hilton, optužbe o kopiranju u modnom svetu sve više dolaze do izražaja. Sećate se da su skoro otkrili kako je Balensijaga ukrala rad mlade dizajnerke koja je izučavala kult oblačenja žena motorciklistkinja u Vijetnamu? E pa najnoviji je post se tiče kopiranja i krađe ideja od strane Viktorijas Sikreta! U postu se nalaze optužbe da VS prodaje modele koji su identični modelima i dizajnu robne marke donjeg veša Edge O´ Beiond.

„Komadi su toliko slični“, kaže Naomi De Han, osnivačica londonskog Edge O´ Beiond, za Gardijan. Ona napominje da su „dve narudžbine sa našeg veb sajta bile vrlo sumnjive. Jedna je bila od nekoga sa istim imenom kao i neko ko radi u kreativnom timu VS u SAD."

U postu se takođe ističe da je Destini Blu, osnivačica i dizajnerka kompanije d.bleu.dazzled sa sedištem u LA (brend koji inače nosi Bijonse u novom vizuelnom albumu), rekla da je takođe pronašla narudžbine za svoj brend od strane kupca koji ima istu adresa za naplatu koja je odgovarala sedištu kompanije VS.

Dokle će da traje kopiranje i krađa ideja malih, nezavisnih brendova od strane velikih korporacija poput Balensijage, VS i mnogih drugih – ne znamo. Znamo samo da su se mnogi dizajneri suočili sa optužbama za plagiranje poslednjih godina, uključujući Zaru, Forever 21 i Urban Outfitters. Do tada ćemo pratiti Diet Prada profil i čekati nova otkrića iz sveta mode.