Čuveni komičar se prekjuče izvinio javnosti nakon što su njegovi tvitovi od pre desetak godina počeli ponovo da cirkulišu internetom, a obiluju rasizmom i transfobijom.

Rendi Rejnbou je najpoznatiji po svojim parodičnim pesmama koje najčešće ismevaju Donalda Trampa. Iako najveći deo njegovih sadržaja dolazi sa Jutjuba, pojavio se i u epizodi "Ru Polove dreg-trke", a onda je nominovan za Emi nagradu za kratku formu 2019/20. godine.

Ubrzo potom, počeli su da isplivavaju njegovi stari tvitovi, u kojima se humor bazira na društvenim stereotipima o crnim ljudima, Latinosima, Meksikancima, Azijatima, Jevrejima, trans-rodnim osobama i lezbijkama. Njegovi pančlajnovi često su imali poruku da su crni ljudi grubi, bučni i opasni kriminalci.

"Zašto je okej da se mašina za "belu buku" zove tako, a nije okej reći da sam je kupio da bih neutralisao "crnu buku" u svojoj zgradi?", napisao je Rendi 2010. godine.

Ili: "Upravo sam ogromnom crnom tipu u pošti rekao da umukne. U trenutku kad ovo budete čitali, ja ću najverovatnije već biti mrtav."

Rendijev humor nije bio nekorektan samo prema crnim ljudima. Na tapetu su često bili i Meksikanci, koje je predstavljao kao lopove ili lenje ljude: "Uzeo sam novi ajfon, nakon što mi je stari ukraden juče u metrou. Dakle, sve pozive i poruke koje ste mi sinoć slali dobio je neki sumnivi Meksikanac."

Ni Azijati nisu bili pošteđeni brutalnog humora na račun fizičkih osobina
Twitter Ni Azijati nisu bili pošteđeni brutalnog humora na račun fizičkih osobina

On je rekao da su ove njegove šale nastale u "tada još devičanskim naporima da bude zabavan". "Strašno mi je žao. Stvarno nikad namerno ne bih uradio nešto da nekog povredim. Tokom protekle decenije naučio sam da postoje neke stvari s kojima treba biti pažljiv. Toga nisam bio svestan 2010, kad nismo bili ni blizu ovoga gde smo danas."

Ipak, odlučno je izjavio da nikad nije bio niti rasista, niti transfobičan: "Ja sam gej-Jevrejin podignut u veoma otvorenoj porodici. Ne postoji ni jedna netolerantna ćelija u mom telu. Kad kažem da sam u poslednjih deset godina evoluirao, mislim na svoj humor. Mene niko nije morao da uči da ne budem rasista ili transfobičan, jer to nikad nisam ni bio."