U svetu, ali i kod nas, kada se govori o promeni pola mnogi nemaju razumevanja i najčešće ćete čuti osude i mržnju prema ljudima koji imaju ovakav problem. Upravo zvog predrasuda, mnogi nastavljaju da žive u koži koju ne osećaju kao svoju, ali ove tri slavne lepotice preživele su razne napade i uvrede da bi danas postali vrhunski top modeli.

Svetski poznat model Andreja Pejić, nekada Andrej, dospela je u epicentar javnosti kao prvi androgeni model. Andreja je rođena u Bosni 1991. godine, 2014. je napravila konačnu tranziciju i promenila pol, a 2016. godine joj je dodeljena nagrada "Najbolji međunarodni ženski model Portugalije".

Samo godinu dana kasnije, našla se na naslovnoj strani "GQ" , kao prva transrodna žena kojoj je to pošlo za rukom.

Ni brineta Valentina Sampaio nikada nije skrivala da je u prošlosti uradila operaciju promene pola. Ona se pojavila mnogo puta na koricama vrhunskih publikacija, a učestvovala je u reklamnim kampanjama H&M, Opening Ceremony, Levi’s i L’Oreal.

U jednom ntervjuu ona je iskreno rekla da je odrasla u srećnoj porodici u malom gradu gde se svi poznaju:

„Uvek sam se osećala kao devojčica i, naravno, meni kao mladoj devojci nije bilo lako nositi se sa svim stereotipima koji su me okruživali. Često sam zamišljala sebe u svom malom ružičastom svetu, u bašti koja je puna cveća, sama sa svojim mislima i snovima. Imala sam svesku u kojoj sam uvek slikala lutke, pisala priče i pravila modne skice. Vremenom se sve prirodno razvilo."

"Sigurna sam da je najteži deo mog puta bila borba sa predrasudama koje i dalje trpimo u industriji i izvan nje“, nastavlja Sampaio. "Rekli su mi mnogo puta: "Ovaj klijent ne želi transrodne osobe." Svaki put nakon takve izjave, postajala sam još jača i usredsređena na borbu protiv diskriminacije. Mislim da bi prema nama trebalo postupati na isti način kao i prema drugim ženama: ako ste sposobne da radite na standardima lepote, trebalo bi da budete izabrani, bez obzira na percepciju pola."

Teodora Kvinlivan je dospela u modu 2015. godine kada ju je otkrila kuća "Louis Vuitton", tačnije njen izvšni direktor. Dve godine kasnije, Teodora poznatija kao Tedi, obavestila je javnost da je transrodna, što su mnogi ohrabrili.