Za britansku glumicu Žaklin Bize govorilo se da je jedna od najlepših žena svih vremena. Na njenu pojavu retko ko je mogao ostati ravnodušan, a legendarna scena iz filma "Dubina", snimljenog davne 1977. godine, u kojoj se pojavljuje pod vodom u beloj majci ispod koje nije nosila ništa, malo toga ostavlja mašti. Upravo posteri sa ovom scenom prodavali su se "kao alva" te godine, a pojavom je pomutila razum mnogim muškarcima - opravdano.

Danas 76-godišnja Žaklin priznaje da nikada nije volela to što su joj se drugi divili, i da nikada nije imala dovoljno samopouzdanja uprkos tome što su je mnogi smatrali najlepšom i najzgodnijom.

"Otac mi je jednom rekao da su me on i majka odgajali da živim tako da se ne obazirem puno na to kako izgledam. Mislim da me je to itekako definisalo kao osobu, ali i da sam stvorila neko nepoverenje prema sebi samoj. Ljudi su mi govorili da sam lepa žena, ali nisam imala taj osećaj, što je šteta jer danas mislim da bih verovatno više uživala u životu da sam to samoj sebi dopustila", priznala je u jednom od intervjua.

Bilo je to iskreno priznanje zvezde koja se na malim ekranima pojavljivala više od pola veka, a koja je najzapaženije uloge ostvarila u filmovima kao što su "Bullit" sa Stivom MekKvinom, "Aerodromu" sa Bartom Lankasterom i u "Američkoj noći". Mnogi su je opisivali kao najlepšu i žudeli da budu sa njim, ali ona je neke od najpoželjnijih muškaraca i glumačkih zvezda odbijala bez razmišljanja, pa i samog MekKvina, ali Frenka Sintaru i Marlona Branda.

"Brando me jednom zamolio za ples, ali rekla sam mu ne. Bili smo u klubu "Crazy Elephant", a ja sam bila s jednim tipom koji nije bio posebno atraktivan, ali je bio veoma drag. Kad je Marlon došao, prišao mi je i jako mi se svideo, ali pomislila sam kako će se moja pratnja osećati ako me vidi sa njim pa sam ga zato odbila. Bila sam jako dobro vaspitana", ispričala je glumica.

Međutim, iako je Frenka Sinatru takođe odbila, sada misli da je možda trebalo drugačije da postupi.

"Nije me fizički privlačio, ali privlačio me je mit koji ga je pratio i njegov glas. Zamolio me nekoliko puta da izađemo, ali sam rekla ne. U to vreme bio je jako depresivan i prolazio je kroz probleme s tadašnjom suprugom Mijom Ferou, i iako je bio jako drag i zaštitnički nastrojen prema meni, nisam mogla da se spetljam sa nekim takvim. Nisam nikada želela da budem jedna od onih devojaka koje će se zakačiti za muškarce. Uvek sam bila jako nezavisna", priznaje.

Zapravo su njena nezavisnost i samostalnost bili njen kamen temeljac. Odrasla je u Berkširu kao ćerka doktora opšte prakse i pravnice koja je kasnije postala domaćica. Žaklin je počela da radi sa već 18 godina, i to najpre kao model, a zatim i kao glumica. U to vreme njenoj majci je dijagnostifikovana multipla skleroza, a otac ih je napustio. O majci se brinula sve do njene smrti 1999. godine, a danas kaže da ju je briga o njoj naučila saosećanju.

Ona sama nikada se nije udavala niti je imala decu jer ju je briga o majci previše okupirala i jednostavno nije poželela više od toga. Poslednja ozbiljna veza bila joj je ona s Eminom Bozepeom, 17 godina mlađim trenerom borilačkih veština, dok je pre njega izlazila sa 20 godina mlađim glumcem Vinsentom Perezom.

"Sećam se da sam jednom pročitala članak u kojem su Emina spomenuli kao dečka igračku i pomislila sam - šta je to, zaboga? Mislim da je to bilo jako bezobrazno i da je proizašlo iz čiste ljubomore. Bio je mlađi čovek od mene, ali nazivati ga igračkom bilo je smešno. I bilo mi je neprijatno zbog toga jer je bilo krajnje neprimereno", zaključila je Žaklin.

Njena prva velika ljubav bio je glumac Majkl Sarazino, kog je upoznala 1968. godine na snimanju filma "Slatka vožnja".

"Moj je otac jednom video njegovu fotografiju i rekao mi je da se ne smem udati za njega jer izgleda neraspoloženo i, naravno, bio je potpuno u pravu. Bio je neraspoložen, ali i divan", otkrila je.

Nekoliko godina kasnije počela je da izlazi sa ruskim baletanom Aleksanderom Godunovim, koji se u Americi proslavio ulogama u filmovima "Svedok" i "Umri muški". Preminuo je 1995. godine zbog komplikacija od hepatitisa i zavisnosti od alkohola sa samo 45 godina.

Iako se to dogodilo sedam godina nakon što su raskinuli, navodno je umro okružen njenim fotografijama"Čitala sam o tome u novinama, ali ne znam je li to istina. On je mene voleo i ja sam njega. Bila je to vrlo tužna priča", prisetila se Žaklin.

zaklin bize
MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Danas Žaklin uživa u starosti, a trudi se da dane provodi kreativno, kako je više puta rekla. Pored toga, spada u zvezde koje se zalažu za dostojanstveno starenje i protiv je plastičnih operacija, ali i korišćenja botoksa. Iako je u poznim godinama, glumica je decenijama izgledala mnogo mlađe nego što zapravo jeste, a i danas je sačuvala vedar duh zbog koga zrači posebnom energijom.