Ukoliko ste odrastali devedesetih, gotovo je nemoguće da niste pogledali barem jedan od legendarnih tinejdž filmova kao što su "Clueless", "The Crush", "The Babysitter" i druge u kojima je glavna zvezda bila čuvena holivudska slatkicaAliša Silverstoun.

Zapravo, može se slobodno reći da je glumica nakon debitovanja u "Simpatiji" postala planetarno poznata i idol tinejdžerki, kako zbog lepote, tako i zbog sjajnog stila. Za ovu ulogu nagrađena je i MTV nagradom.

Među njenim prvim ulogama je i Šer Horovic iz čuvene "Otkačene plavuše", filma koji je bio veliki hit i u našoj zemlji i koji se i danas često reprizira.

Međutim, Ališa je na kraju bila samo još jedna "žrtva" surovih holivudskih standarda, iako je to nije omelo da se bavi glumom, doduše u daleko manjoj meri, birajući pažljivo uloge.

alisa silverstoun
LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia 

No, da krenemo od samog početka.

Nakon sjajnog starta, ređale su se dobre uloge, jedna za drugom. Nije mnogo vremena bilo potrebno i da dospe na listu najlepših i najpopularnijih glumica. Ališa je pokazala ogroman talenat ali i seksepil, pogotovo u filmu "Betmen i Robin" i "Bljesak iz prošlosti", međutim, tada su već polako počeli da se javljaju problemi.

alisa silverstoun
printscreen/youtube 

Na vrhuncu popularnosti počeli su da je neopravdano prozivaju da je debela (kao da su takve prozivke ikada na mestu). To ju je pokolebalo i suočilo sa psihičkom krizom. Često je izjavljivala da je nakon Betmena prestala da voli glumu, i da će se time baviti samo kad joj, kako kaže "dođe".

Međutim, iako posle devedesetih nije odigrala uloge koje su dostizale planetarnu popularnost i mada njena karijera nije krenula očekivanim tokom, nije tačno da je Ališa odustala od glume, kako se pisalo.

Zapravo je više pravila manje pauze u karijeri, a i dalje je aktivna u svojoj profesiji. Prošle godine snimila je jedan od poslednjih filmova "Sestra mladoženje". Ono što zapravo posredi je da je Ališa bežala od medija i budnih očiju paparaca. Sve što se dešavalo tokom njene karijere okrenulo ju je na drugu stranu, a veoma je angažovana i kao član organizacije za zaštitu životinja PETA.

Veganstvu se okrenula odavno, a još 2009. godine izdala je knjigu veganskih recepata, "The kind diet". Pokrenula je kolekciju prirodne kozmetike, a žestoko je "zatresla" novinske natipise kada je reklamirala ekloške vibratore. Tada je glumica rekla: "Dame, ponekad je dobro imati zanimljiv dodatak kada ste u akciji, same ili sa partnerom. Ovi vibratori različitih oblika inspirisani su prirodom i izgledaju ženstveno, a ne zastrašujuće. Lepo je kada istovremeno možete da pokrenete svoj gruv i da budete ekološki svesni".

Sa druge strane, Ališa nije bila nikad poznata kao skandal-majstor po pitanju ljubavnih veza. Od 2005. do 2018. bila je u braku sa Kristoferom Džarekijem, sa kojim ima sina Blua Bera iliti Plavog medu. Najpre su mnogi bili iznenađeni imenom koje je odabrala, a onda je glumica još jednom dospela na naslovnice zbog nekonvencionalnog i pomalo bizarnog načina odgajanja deteta.

Naime, Blu Ber je rastao bez pelena, bez vakcina, uz smuti od placente, uz vegansku i prežvakanu hranu i vršnjenje nužde isključivo napolju (metodu prežvakane hrane koristile su i naše bake i mame, a ovu poslednju primenjivala je kada je Plavi meda porastao).

Kako je metoda hranjenja bila nešto zbog čega je najviše bila na meti kritika, Ališa je jednom prilikom rekla da joj dečak "napada" usta kad god je vidi da ona nešto jede, te da ne može da mu odoli, usled čega vadi hranu iz usta kako bi je dala mališanu.

"Bir Blu apsolutno obožava kada ga ovako hranim", napisala je na blogu i objavila i video kako bi svi mogli da vide taj neobični ritual.

Glumica danas ne haje ni za komentare na račun izgleda, a na svom profilu često deli savete za negu, veganske recepte i aktivnosti sa sinom i psima.

ališa silverstoun
LESE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Iako su evidentno godine ostavile traga na nejnom licu, i dalje je tu prepoznatljiv osmeh. Ališa je takođe i dalje veoma aktivna i redovno trenira, pored toga što se trudi da živi zdravim načinom života.

Velika slava kakvu je nekad imala očigledno joj ne nedostaje, već uživa u svom životu punim plućima van svetlosti reflektora i crvenih tepiha.