Vest da je čuvena rokerka i avangardna umetnica Slađana Milošević preminula u 69. godini, ostavila je mnoge u šoku. 

Muzičarka čija je energija bila veća od života, do poslednjeg trenutka se borila sa opakom bolešću, no nažalost, nije mogla da je pobedi. 

Ostaće upamćena kao žena koja nije pristajala na kompromise i koja se trudila da sve imamo bolju poziciju u društvu. Nikada nije pristajala na mrvice, ni u muzici, odnosno profesionalnom životu, ni u ljubavi, a potraga za pravim i iskrenim emocijama bila joj je glavna vodilja u životu. 

Slađana Milošević imala je buran život.
Antonio Ahel/ATAIMAGES 

Ova neverovatna žena imala je život dostojan filma. Rođena je 3. oktobra 1955. godine u Beogradu i od malih nogu bilo je jasno da je muzika njen poziv. Kao devojčica je krenula na časove klavira, a kasnije je probudila svoju buntovnu stranu postavši ikona jugoslovenskog crnog talasa. 

"U školi sam uvek imala problema. Ja nikada nisam morala da učim, dovoljno mi je bilo da sedim na času i zapamtim. To je svima smetalo, plus što sam bila u muzičkoj školi i takmičila sam se. Bila sam talentovani violinista. Učila sam od najboljih", govorila je gostujući u emisiji “Sceniranje”.

Ona se dotakla i svoje porodice i majke koja joj je predavala srpski. 

"Ja sam bila velika žrtva moje mame. Morala je da prikaže đacima da smo svi jednaki. Jednom sam otišla do katedre da je pitam da mi zareže olovku, onda je mama vikala da izađem iz učionice. Kod kuće sam dobila grdnju. Nisu me tukli roditelji, bila sam preterano dobro dete. Sad me je to stiglo. Meni je drago što je tako. Kada učimo decu da budu gruba i nametljiva, mi remetimo njihovu prirodu, treba pustiti čoveka da se razvija. Vršnjaci su me voleli kada je neko drugi morao da uradi umesto njih. Trenirala sam karate, imam plavi pojas", ispričala je Slađana.

Doprinos modernoj muzici dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pevajući u grupama kao što je Nebeska konjica, Epitaf, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup je imala na festivalu "Studentsko ljeto" u Maglaju, 1974. godine, gde je osvojila "Grand Prix".

Godine 1977, isplivala je na površinu jugoslovenske pop-rok scene, sa pesmom "Au, Au" i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, gde je nastupala pre Bijelog Dugmeta. Slađana je počela da ruši tabue, kad je izdala pesmu pod nazivom "Seksi dama", koja je bila zabranjena za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima, prenosi Stil.

Interesantno je da Slađana nije imala samo bogatu karijeru na prostorima bivše Juge, već i u Nemačkoj u kojoj je izdala album, a potom i u Sjedinjenim Američkim Državama sa grupom "Baby Sister".

Na Balkanu je postigla ogroman uspeh duetskom pesmom sa Dadom Topićem, "Princeza", koja je potom prevedena i na engleski jezik, i i dan-danas je numera koja se rado sluša u izlascima i na proslavama.

Koliko je Slađana bila popularna svedoči i to što svojevremeno, u jeku popularnosti, nije mogla da se kreće bez obezbeđenja jer je svojim izdanjima "provocirala" druge.

"Dan danas je isto, uvek nekome smetate. Ja sam borac protiv sopstvene pobede. Ja sam pobedila ceo Balkan. Nisam mogla da se krećem bez telohranitelja, morala sam po dvojicu da vodim sa sobom. Bio je problem kada se neko kao ja pojavio, uvek postoji neko ko se buni. Vide stvarnost na drugi način", govorila je.

Ona je sedamdesetih i osamdesetih rušila ne samo muzičke nego i ideološke granice, zbog čega je čak proglašena američkim špijunom!

Ubrzo nakon što je krajem 1978. objavila singl "Seksi dama", politički vrh Jugoslavije proglašava je simbolom prozapadnjačke "džins" kulture i zabranjuje emitovanje njene muzike na televiziji i radio-stanicama. Zbog negativne kampanje u sredstvima informisanja Slađana doživljava nezapamćeni linč, ali u isto vreme događa se i čudan paradoks. Dok je ljudi na ulici čupaju za kosu, udaraju, vređaju i psuju jer su o njoj čitali sve najgore u medijima, fanovi na koncertima doživljavaju svojevrsnu katarzu od njene pojave.

Pokušaj samoubistva fana

Doživljavala je ekstremne i brutalne neprijatnosti koje su joj vrlo često priređivali njeni obožavaoci, a jedna od najbizarnijih situacija bila je kada je njen fan pokušao da se ubije posle koncerta!

"Taj incident bio je u blizini Splita. Posle nastupa, ekipa je kolima krenula nazad, ali sve vreme su ih pratila dva automobila, preticali su ih, usporavali, zastajkivali. A onda je jedan od ta dva auta namerno preleteo liticu i pao u provaliju! Slađana je naterala svog vozača da zaustavi kola i sama sišla u provaliju i izvukla čoveka iz olupine. Na svu sreću, taj čovek je preživeo, ali je ona to veoma emotivno doživela. Povukla se iz javnosti, nije je bilo nekoliko godina na sceni.

Pročitajte još: KAKO DANAS IZGLEDAJU NAJBOLJI FRAJERI JUGOSLAVIJE: Nekada glavni "macan" najviše je propao, a za NJEGA je vreme stalo

Posle tog incidenta rok zvezda odlučuje da se povuče na neko vreme. Povratak na scenu usledio je turnejom po dijaspori, gde je obišla 60 gradova Nemačke, kao i mesta po Kanadi i Americi. Po dolasku u Jugoslaviju 1981. godine izriče joj se zabrana gostovanja u inostranstvu i predstavljanje zemlje u dijaspori zbog "nepodobnog" ponašanja na pomenutoj turneji. Posle opsežnih saslušanja, Državna bezbednost proglašava Slađanu američkim špijunom i počinje da vodi računa o njenom "ispravnom" ponašanju.

Godinu dana kasnije, zbog nemogućnosti da nastupa i objavljuje pesme, rokerka odlazi u Nemačku, gde je s tamošnjim muzičarima održavala koncerte i spremala novi materijal.

Čekala je pravu ljubav

Ni loš izbor muškaraca je nije zaobičao. Tako je 2020. godine doživela stravično fizičko nasilje od svog partnera Igora. Iako ga je prijavila, na zakazanom suđenju odbila je da svedoči protiv njega.

Posle incidenta je bio uhapšen, a Treće osnovno tužilaštvo protiv njega je podnelo optužni predlog zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici.

Ipak, Slađana je je povukla neočekivani potez kada je svoje prethodno svedočenje povukla i time onemogućila da se njeno svedočenje nadalje koristi na sudu, u svrhu dokazivanja partnerove krivice.

"Nažalost, svi znaju za aferu koju sam ja imala, ali poznato je da u mojoj porodici svi na ljubav čekaju po 30 godina, tako se nadam da će i sa mnom biti. Sve može u životu da se prevaziđe, ali izdaja ne. Ne odustajte nikada od ljubavi, ona je svuda oko nas", rekla je ona tada.

Ikona novog talasa u bivšoj Jugoslaviji otvoreno priznala je da se svesno odrekla majčinstva i posvetila karijeri i raznim poljima u umetnosti − muzici, pisanju, slikanju, režiji.

"Procenila sam da je za mene značajnije da napišem i snimim 150 pesama, da me ispunjava to što stvaram harmoniju zvuka i teksta tako što pišem ili režiram i pokušavam da popravim svet oko sebe. Takvo životno određenje za mene je bilo veće i značajnije od materijalnog i fizičkog prokreiranja, što mogu da učine i drugi. Moji potomci ne moraju da budu biološki, jednako važno je imati i ideološke", zaključila je.

Bonus video:

Slađana Milošević uhvaćena ispred Kliničkog centra Kurir

Izvor: Stil/ Wanted J. S.