Nimalo nije strano da žene nakon četrdesete, podvrgle se plastičnim operacijama ili odlučile na prirodno starenje, nailaze na osude javnosti.

A isto tako je poznato da se starenje, bore i seda kosa slavnim glumicama i pevačicama u Holivudu ne prašta, čak najčešći scenario je da zapravo slavne dame prolaze kroz strašnu torturu jezivih komentara, brutalnih prozivki i uvreda.

Ejdžizam je veoma popularan u Holivudu, a kako je on uticao na dame Holivuda i kako se s godinama bore s predrasudama?

Paulina Poriškova

Bivša manekenka, glumica i spisateljica, Paulina Poriškova, vrlo je glasna i otvorena oko 'ejdžizma'. U svojim jutjub videima i postovima na Instagramu često iznosi probleme s kojima se susreću žene koje izađu iz "cveta mladosti", a sve je počelo nakon što je objavila svoje lice nakon plazma pen tretmana. Pozvala je sve vršnjakinje da slave same sebe, sve bore i nesavršenosti koje dolaze s godinama. "Ja sam nešto između Dženifer Lopez i Beti Vajt" uporedila je samu sebe navodeći da u tu zlatnu sredinu spada većina žena njenih godina.

Paulina Poriškova često iznosi probleme s kojima se susreću žene koje izađu iz cveta mladosti.
Instagram 

Dženifer Lopez

Dženifer Lopez bila je na udaru javnosti zbog promocije svoje kozmetičke linije za negu kože, JLO Beauty. Kritičari su je upitali kako da veruju u njene anti-age kreme ako je njeno lice puno botoksa. "Nikoga ne osuđujem! Ako želite ubrizgati botoks, to je u redu! Samo vam govorim što u mom slučaju pali i nikada nisam lagala", žustro se branila Džej Lo, ali i dalje joj malo ko veruje da se nikada nije podvrgla estetskim zahvatima.

Dženifer Lopez malo ko veruje da se nikada nije podvrgla estetskim zahvatima.
Instagram 

Nikol Kidman

Nikol Kidman ne prihvata standarde, već ih sama postavlja. U svojim ranim četrdesetima primetila je da više ne dobija pozive za uloge pa je odlučila osnovati svoju produkcijsku kompaniju. Sama je režirala filmove i pisala scenarije kako bi ostala u industriji i nastavila sa glumom. "Kao većina žena u drugim industrijama, bila sam frustrirana", navodi Kidman za The Mail on Sunday's You magazin. "To je to. Prošla si taj dobri period i sada kad si u četrdesetima više nismo zainteresovani za tvoje ideje niti ko si ti kao žena", rečenice su koje Nikol Kidman ne želi više da čuje. Svojim trudom uspela je da sačuva ime u industriji, ali nažalost, popustila je pred pritiscima pa je neko vreme imala "zaleđeno" lice.

Nikol Kidma je popustila pred pritiscima pa je neko vreme imala zaleđeno lice zbog botoksa.
Gregory Pace / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Hale Beri

"Ponekad je karijera završena nakon četrdesetog rođendana… mislim stvarno završena", objavila je Hale Beri na svom Tviter profilu. U svojoj prvoj režiserskoj ulozi filma Bruised, Beri glumi MMA borkinju. "Nikad nisam mislila da ću glumiti tu ulogu s 54 godine. Jesam, i označavam promenu. Ja sam čisti dokaz", izjavila je s ciljem podsticanja žena da im godine ne postavljaju granice u karijeri. Hale vežba šest puta nedeljno i nikad se nije pričalo o tome da je nešto radila na sebi.

Hale Beri je svojom poslednjom ulogom MMA borkinje dokaz da žene u 50-im mogu biti tražene i na filmu.
pritnscreen/youtube 

Sara Džesika Parker

Zvezde nastavka Seksa i grada, Sara Džesika Parker, Kristin Dejvis i Sintija Nikson su konstantno na udaru zbog svog izgleda. Iako je jasno kao dan da je od emitovanja prošlih epizoda prošlo mnogo godina i da su glumice u međuvremenu dobile koju godinu, boru i sedu, izgleda da se poznatim damama starenje teško prašta. Dok neki komentarišu kako su glumice "propale", neki im čestitaju i hvale ih kako
su transparentno prikazale proces starenja na ekranima. Sve tri glumice navele su kako je ejdžizam tema koja bi se trebala češće spominjati. "Šta ste radili* Šta vam je?" komentarisala je Kristin Dejvis na zlobne komentare, iako nju ne napadaju zbog starenja, već zbog činjenice da se uništila botoksom i operacijama.

Sara Džesika Parker je često na udaru negativnih komentara zbog prirodnog starenja.
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Salma Hajek

Salma Hajek sa svojih 55 godina tvrdi da radi više nego ikad. Budući da je uvek htela sebe reflektovati kroz posao, u ulozi u filmu Hitman’s Wife’s Bodyguard govorila je o menopauzi. "Kad sam sama prolazila kroz menopauzu pitala sam se kako to da niko o njoj ne govori u filmovima"izjavila je za AARP magazin. "Šokirala sam se kad sam dobila ulogu s pedeset godina. Bila sam zahvalna i uzbuđena, ne samo za ovu ulogu, već za sve što nas čeka u budućnosti", obrazložila je u intervjuu jedna od najlepših prirodnih lepotica u Holivudu koja brine o nezi kože.

Salma Hajek sa svojih 55 godina tvrdi da radi više nego ikad i da joj starost u tome nimalo ne odmaže.
DUTCH... / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Madona

Madoni su godine očigledno samo broj i ne teraju je na povlačenje, već je vrlo aktivna na društvenim mrežama. Ova neumorna 63-godišnjakinja nedavno je objavila provokativnu fotografiju na Instagramu. Objavu je Instagram izbrisao iz razloga što je na fotografiji videla bradavica te je pevačica oštro osudila taj čin. "Zahvalna sam što sam uspela sačuvati zdrav razum tokom četiri decenije cenzure...seksizma...ejdžizma i mizoginije", objavila je pevačica.

Madoni se zamera previše korišćenja fotošopa radi podmlađivanja, dok s druge strane zagovara da žene budu svoje.
pritnscreen/instagram 

U raspravu se ubacio i reper 50 Cent izrugavši se njenim fotografijama u donjem vešu. Iako se par puta izvinio pevačica mu je odgovorila da se ne izvinjava ako ne zna povod izvinjenja. "Trebao bi se izviniti za svoje seksističke, mizogine i ejdžističke komentare, ponašanja i stavove", pojasnila je Madona. Ipak, mnogi joj zameraju previše fotošopa i podmlađivanja, dok s druge strane zagovara da žene budu svoje. Ipak, mnogi su primetili da joj se starost vidi na rukama koje zaboravlja da fotošopira.

U galeriji pogledajte više fotografija slavnih dama u različitim izdanjima tokom starenja.

Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia, printscreen/instagram Kako poznate dame Holvuda stare.

Bonus video

Žena usporila starenje  tiktok/@bynataliebright

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!