Penzionisana manekenka Paulina Poriškova (55) devedesetih je bila jedna od najtraženijih, a i dan danas ova dama izgleda fenomenalno, iako gazi već šestu deceniju.

Poznata je i po tome što na svom Instagramu sa fanovima često deli golišave fotografije, čime želi da pokaže da i zrele žene treba da vole i slave svoje telo. Ona, takođe, otvoreno govori o standardima lepote koji su iz dana u dan sve viši, a kaže da ni sama nije imuna na "teror" očuvanja mladosti.

Ona je otkrila da se nedavno podvrgla estetskom tretmanu za kožu - plazmapenu, koji daje dobre rezultate, ali samo kada ga obavlja stručno lice i u higijenskim uslovima. Ipak, ova metoda ostavlja male ožiljke koji posle nekog vremena nestaju, a pojavljuje se nova, mlada koža.

Paulina je na Instagramu objavila fotografiju iz perioda kada je njena koža bila u procesu oporavka.

"Želim da sada pričam samo o fizičkom izgledu. Svi znamo da je prava lepota mnogo više od toga, ali skreće temu sa ovog specifičnog razgovora. Evo i moje fotografije nakon tretmana plazma penom - jer sam pomalo tašta i želim da budem lepa", napisala je bivša manekenka.

Ona se osvrnula na to koliko je teško ženama da žive u svetu u kome su izložene pritiscima da budu savršene.

"Kad sam imala 14, užasno su me maltretirali u školi, mislila sam da je to zato što sam veoma ružna. To su mi govorili. Govorili su mi da izgledam kao los, kao očerupano pile, pijana žirafa i prljavi komunista. Sve te komentare dobila sam od drugih devojaka", dodala je ona.

"Da sam tad imala pristup plastičnoj hirurgiji, napumpala bih usne, stavila navlake na zube, preoblikovala vilicu, ugradila implantate u grudi i napravila liposukciju kukova. Godinu dana kasnije, sa 15 godina, postala sam model u Parizu, model koji je drugim ženama bio primer čemu bi trebalo da teže. Na meni se tražilo upravo ono što sam mislila da je ružno. To me naučilo lekciju: Ja se nisam promenila, promenila su se mišljenja drugih ljudi.

Ali, ja sam imala sreće. Šta je sa ženama koje nikad ne dobiju odobravanje u društvu zbog svog izgleda? One su prisiljene ili odustanu ili da postanu borci. Ne možete nikog da krivite ili osuđujete jer su standardi lepote u društvu postavljeni davno, srasli su s nama, zamagljuju nam viziju prave lepote", zaključila je Paulina.

Prednosti, mane i cena

Podsetimo, Srbiju su nedavno uznemirile fotografije unakaženih lica žena nakon tretmana podmlađivanja kože. Mnoge poznate, ali i manje poznate dame bile su žrtve nestručno odrađenog tretmana plazmapenom. Biranje kozmetičkog salona u koji ćete otići je vrlo ozbiljan posao – jer, definitivno ne želite da vam lice "bukne" ukoliko kozmetičar ne odradi sve kako treba.

Ako se pravilno koristi plazma pen, ne mogu nastati ozbiljne povrede, igla mora biti udaljena od kože milimetar do dva, i razmak između tih mikropovreda takođe mora da postoji.

plazma pen tretman
Shutterstock 

Prednost ove metode je što je neinvazivna metoda i tretman se radi u lokalnoj anesteziji.

Plazma pen je specijalan aparat koji koristi elektrodu, koja kada dođe dodir sa kožom pravi luk plazma energije. Ova energija utiče na proizvodnju i sintezu elastina i kolagena, a koža postaje vidno zategnutija. Plazma pen koristi plazmu, jonizujući gas koji se sastoji od jona, elektrona i neutralnih čestica molekula. Interakcijom elektrona, odnosno transformacijom kinetičke energije elektrona, stvara se toplota čijim usmeravanjem na tkivo se pokreću regenerativni procesi u ćelijama kože. Nakon tretmana ostaju mikro opekotine i crvenilo koje prolazi za par dana.

Cene plazma pen tretmana kreću se od 6.000 dinara pa do 42.000 dinara.