Danas se navršavaju 24 godine otkako je poginula princeza Dajana, prva supruga Čarlsa, princa od Velsa i najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete II.

Iako je nema više od dve decenije, i dalje je jedna od najvažnijih kraljevskih figura u modernoj istoriji u vezi se koje se vrti mnoštvo spekulacija - od toga da je njena smrt bila tragična nesreća, do toga da je sve bilo isplanirano i namešteno.

Njena smrt 1997. godine, šokirala je ne samo kraljevinu, već ceo svet. Tragična nesreća koja se dogodila u Parizu i dalje izaziva pažnju i tema je mnogih teorija zavere.

Princeza Dajana rođena je kao Dajana Frensis Spenser 1. jula 1961. godine. 

Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. godine u katedrali Svetog Pavla i imalo je ogromnu svetsku gledanost od preko 750 miliona ljudi. Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotsjea, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. 

princeza dajana i princ carls
Agence / Bestimage / Profimedia 

Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Harija, a od Čarlsa se razvela 2. novembra 1996. godine. Od tada su je povezivali sa mnogima, a samo godinu dana kasnije poginula je dok je u Parizu bila sa svojim partnerom Dodijem Alom Fajedom.

Dajana i Dodi su 31. avgusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak.

Prema zvaničnim informacija, Dajanin auto u kome su bili ona, njen tadašnji partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul, zakucao se u jedan od stubova tunela u kome su prolazili tokom svog odmora u Parizu 31. avgusta oko ponoći. Vozač i Dodi su poginuli na licu mesta.

Sa njima je bio i telohranitelj Trevor Riz-Džons, koji je jedini preživeo nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici. Dajana je preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzorkovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave. U minutima nakon nesreće, u polusvesti na zadnjem sedištu, smrskane glave i grudnog koša, Dajana je, kaže Džons, tiho dozivala Dodija, a njena smrt je i 24 godine kasnije obavijena velom tajne.

saobracajna nesreca u parizu u kojoj je poginula dajana
Agence / Bestimage / Profimedia 

Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača, koji je navodno bio pijan.

Sumnjalo se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Misterija i možda najveća nelogičnost bio je i beli "fijat uno" koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga nestao sa mesta nesreće.

Preko novinara oko 3:30 sati princ i kraljica saznali su kako je Dajana preminula na operaconom stolu. Usledio je haos. Elizabeta je Čarlsa nagovorila da ne budi prinčeve, nego da im tužne vesti objavi tek ujutru.

Čarls je bio van sebe. Znao je da će javnost za sve kriviti njega i bojao se da je ugrožen i sam opstanak monarhije. Dodatno se užasavao medijske pažnje koja će odjednom zaposeti njegovu ljubavnicu Kamilu, koja ga je još te noći telefonski tešila. Kad su ujutru Vilijamu i Hariju rekli da im je poginula majka, odveli su ih na misu dok je u Londonu vladao opšti haos.

Čarls je s Dajaninim sestrama privatnim avionom otišao po telo, a Elizabeta i Filip su odbili da se vrate u London. Tvrdili su da žele da zaštite dečake pre suočavanja s javnošću na sahrani.

princ vilijam i princ hari
Photoshot / Avalon / Profimedia 

Javnost je ludovala, kraljicu su prozivali, a neki su čak implicirali da je ona odgovorna za ubistvo princeze Dajane.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

Kraljica je na kraju, na dan sahrane, prošetala među silnim cvećem i buketima ispred palate, naklonila se ispred Dajaninog kovčega i spustila, prvi put u istoriji, zastavu iznad Bakingemske palate na pola koplja.

"To je najteži dan mog života, iako mislim da danas nijedno dete ne bi naterali da pred milionima hoda iza kovčega svoje majke. Gledao sam ljude sa strane ulica koji su naricali i mislio sam: ‘Zašto plačete, niste je ni poznavali’. No sad mi je drago da sam odradio taj put, mnogo je značilo meni, ali i narodu", rekao je princ Hari u jednom intervjuu.

princ hari
AppleTV+ / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Svih ovih godina medijima kruže azličite teorije. Mnogi se pitaju da li je neko petljao sa kočnicama automobila, da li je Dajana u trenutku pogibije bila trudna...

Njen bivši batler i najbolji prijatelj Pol Barel tvrdi u dokumentarcu "Priča o Dajani" da je Dajana želela da se vrati kući pre kobne večeri.

- Pitao sam je kada dolazi kući. Rekla je da dolazi u nedelju. Na brodu sam, dole se smrzavam, napolju je pretoplo. Želim da idem kući. Ali jedini način da dođem je preko Pariza, jer Dodi mora u Pariz da završi neki posao sa svojim ocem,  rekla je navodno Dajana u telefonskom razgovoru u trenutku kada je još bila na jugu Francuske na odmoru sa sinovima koji su se kasnije pridružili Čarlsu.

princeza dajana u kolima
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kako je rekao Barel, princeza je govorila o tome šta joj je Dodi sve poklonio.

- Kaže da joj je poklonio ogrlicu, minđuše, sat. Pitao sam je da li zna šta je sledeće, prsten, rekao sam.

Dodi je zapravo skoro 12.000 evra potrošio na prsten koji je kupio u Parizu nekoliko sati pre kobne nesreće. Ipak, Dajanini prijatelji tvrdili su da nije u pitanju bio verenički prsten, kao i da ona nije razmišljala o udaji za čoveka kog je znala samo šest nedelja.

Inače, u medijima se svojevremeno pisalo o tome da je Dajana Batleru 10 meseci pre pogibije poslala pismo u kom najavljuje svoju smrt.

Na istu vodenicu navodilo je i svedočenje bivšeg agenta britanske tajne službe MI6, koji je otpušten iz službe i zatvoren zbog nepoštovanja državne tajne 1989. On je tvrdio da je princeza bila pod prismotrom agenata i da je njenu smrt naredio vojvoda od Edinburga. Njegovi navodi da je ledi Dajana ubijena zaslepljujućim svetlom, stroboskopom su odbačeni.

princeza dajana
Phil O'Brien / PA Images / Profimedia 

Uskoro će publika moći da pogleda film o princezi Dajani - "Spencer". Glavna uloga poverena je Kristen Stjuart koja tumači lik princeze Dajane, dok princa Čarlsa glumi Džek Farting. U foksu filma je brak Dajane i Čarlsa koji se odavno ohladio.

Iako postoje glasine o aferama i razvodu, mir je određen za božićne svečanosti na kraljičinom imanju Sandringam. Nakon toga, Dajana odlučuje da se razvede od princa Čarlsa. Trejler ne otkriva mnogo, ali nas uvodi u odlučujuće razdoblje princezinog života i sve ono što određene odluke sa sobom donose.