Prošle su gotovo 24 godine od kada je princeza od Vejlsa, Dajana, izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Bila je miljenica ljudi širom sveta, a Britanci su je jednostavno obožavali.

Njena smrt ni dan-danas ne prestaje da se prepričava, a pogotovo od kako je počeo ceo haos sa Megan i Harijem. Mnogi su mišljenja da bi sve bilo drugačije da je Ledi Di živa. Međutim, sada su konačno oktriveni novi detalji poslednjeg razgovora koji je Dajana obavila te noći.

Ričard Kej, dugogodišnji novinar britanske krune i bliski poverenik davno preminule princeze Dajane u svom poslednjem intervjuu prisetio se njihovog telefonskog razgovora u noći njene smrti 1997. godine.

Otkrio je kako mu je policija rekla da je on bio poslednja osoba koju je Dajana pozvala te tragične noći 1997. godine. Rekao je kako mu se činilo da je napokon bila na dobrom putu i pozitivno razmišljala o budućnosti. Otkrila mu je i da se očajnički želela da se vrati kući kako bi bila sa svojim sinovima, danas 36-godišnjim Harijem i 38-godišnjim Vilijamom.

"Razgovarao sam s njom te noći. Pokušavala je da prihvati novo poglavlje života. Želela je novi početak, da uradi nešto drugačije. I jako je želela da vidi svoje dečake", ispričao je Ričard.

"Htela je da promeni monarhiju na veoma jedinstven način - preko svoje dece. Već u tom periodu njihovog odrastanja, počela je da izaziva promene britanske monarhije. Međutim, prerano je otišla", ističe Ričard.

Sećanja ovog reportera su samo jedna od mnogobrojnih posvećenih omiljenoj princezi. Shodno ovome, veliki broj prijatelja i članova porodice će se okupiti 1. jula ove godine, kako bi proslavili, ono što je trebalo da bude, Dajanin 60. rođendan.

Njeni sinovi će se, takođe, okupiti - prvi put nakon sahrane princa Filipa u maju, kako bi obeležili rođendan svoje majke.

Podsetimo, oko smrti princeze Dajane i danas se raspredaju različite teorije zavere, a pre dve godine progovorio je svedok i vozač automobila koji je okrznuo onaj u kom je bila princeza, Vijetnamac Le Van Thanh. Naime, on je priznao da su ga britanske vlasti pozvale u London kako bi ispričao sve što zna, ali ga je francuska policija upozorila da mora da ćuti.

ledi dajana
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Zakon u Francuskoj i onaj u Engleskoj nisu isti, nemoj da ideš tamo. Jednostavno nije isto, nemoj ići", ponavljali su mu nekoliko puta pre nego što ih je poslušao. Takođe, priznao je da ga je bilo strah da razgovara sa Britancima jer je mislio da će time postati glavni osumnjičeni za nesreću koja se dogodila. Zbog toga je odmah sledeći dan prefarbao svoj automobil kako se ne bi videla ogrebotina.

Svojevremeno se za strane medije oglasio i vatrogasac Ksavijer Gurmelon, koji je pokušao da pomogne princezi, i otkrio je njene poslednje reči.

"Nije imala vidljive povrede, tek malo krvi na ramenu. Dao sam joj kiseonik pre nego što sam je izvukao iz automobila, a ona me je pogledala i rekla: "Bože, šta se ovo dogodilo?". Nekoliko trenutaka kasnije, princeza je doživela srčani zastoj. Masirao sam joj srce, i ponovo je počela da diše", rekao je i dodao da je bio uveren da će preživeti.