Poznanstvo Dajane i Sare Ferguson počelo je pre nego što su obe dame postale članice kraljevske porodice, jer su po krvnom srodstvu rođake u četvrtom kolenu, a osim toga, njihove majke su zajedno pohađale školu.

Iako su se poznavale od najranijih dana, zbližile su se tek 1980. godine, kada je Dajana imala 19, a Sara 21 godinu. Budući da su imale puno zajedničkih prijatelja, ali i istih interesa, ubrzo su postale nerazdvojne i odlazile jednom nedeljno na ručak.

Jedna drugoj bile su rame za plakanje i ogromna podrška sve do jednog trenutka kada je Sara počela da bude prihvaćenija od strane kraljevske porodice u odnosu na Dajanu. 

sara ferguson otkrila je pravu istinu o prijateljstvu sa dajanom
printscreen/youtube 

Iako su Dajana i Sara bile izuzetno bliske, isto tako bile su mlade, emotivne i nesigurne u same sebe, kao i u svoje kraljevske pozicije, a sve to dovelo je i do suparništva. Naime, nedugo nakon udaje Sara je oduševila i impresionirala samu kraljicu kada je dobila dozvolu za letenje, princa Filipa kada je odlučila da upravlja kočijom, a osim toga, bila je odlična u mnogobrojnim sportovima, za koje Dajana jednostavno nije imala talenta, poput skijanja i jahanja. Sama Dajana nije krila koliko joj smeta to što je Sara prihvaćena s tolikim oduševljenjem, stavljajući nju u drugi plan, a i sam princ Čarls joj je svojevremeno rekao kako bi voleo da je manje uštogljena i više poput Sare.

dajani je carls rekao da bi voleo da je manje ustogljena kao sara
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Pričalo se da su nekadašnje najbolje prijateljice bile u veoma hladnim odnosima godinama pre Dajanine pogibije, ali sada je Sara konačno odlučila da progovori o svemu i otkrije pravu istinu. 

Ona tvrdi da bi princeza bila jako ponosna zbog sinova, ali i zbog njihovih supruga, Kejt i Megan.

- Dajana bi bila ponosna na sinove i njihove supruge. Da danas može da sedi pored mene, rekla bi mi da je ponosna na sinove i na njihove divne žene koje su odabrali, jer svaka ima svoj glas u porodici - rekla je ona za časopis People.

Kako je dalje ispričala, misli da bi Dajana obožavala njene ćerke, princeze Judžin i Beatris.

Ona se prisetila i njihovog zajedničkog odrastanja, te istakla da su postale najbolje drugarice još sa 14 godina. Međutim, kada je Dajana preminula, mediji su izveštavali da su britanska princeza i vojvotkinja bile u hladnim odnosima.

Fergi tvrdi da to nije tačno:

- Obećale smo jedna drugoj da ćemo se zauvek držati zajedno. Između nas nikada nije bilo trzavica, mada svi su priželjkivali da se tako nešto dogodi - vrdi ona.

- Naučila me toliko toga o javnom životu. Bila je tako hrabra i mnogo dobro smo se provodile - rekla je Sara Ferguson, a njen prvi roman Her Heart for a Compass ugledaće svetlost dana 3. avgusta.