Dugogodišnji novinarski dopisnik o životima članova britanske kraljevske porodice i bliski prijatelj princeze Dajane, Ričard Kej odlučio je da progovori o njenim poslednjim trenucima i rečima koje je izgovorila nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj je 1997. godine izgubila život.

Ričard je o svemu odlučio da se oglasi povodom emitovanja najnovijeg dokumentarnog filma o Dajaninom života.

"Razgovorao sam s njom te noći", izjavio je Ričard i dodao kako je tek kasnije postao svestan koliko je taj razgovor bio važan, jer upravo je on bio poslednja osoba kojoj je Ledi Di uputila poziv.

princeza dajana
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ričard je za The Mirror ispričao i kako je Dajani bilo dobro u Francuskoj, ali pre svega želela je da se vrati u Veliku Britaniju da bi videla svoje sinove Viljama i Harija. Želela je navodno da okrene i novu stranicu u svom životu.

"Očajnički je htela da pokuša sve ispočetka i učiniti nešto drugačije, nešto drugačije od kraljevskog života", izjavio je.

On je samo jedan u nizu Dajaninih bliskih prijatelja i članova porodice koji su se prisetili pokojne princeze uoči 1. juna, odnosno njenog 60. rođendana.

Tim povodom će se po prvi put nakon poslednjeg ispraćaja princa Filipa, ponovo sresti braća Vilijam i Hari i to prilikom otkrivanja spomenika posvećenog njihovoj pokojnoj majci.

princ hari i vilijam
Alastair Grant / AFP / Profimedia 

"Biće to emotivan dan, dan odavanja počasti toliko voljenoj sestri i majci", smatra princezin brat i grof Čarls od Spensera, dok celi svet iščekuje kako će proteći Vilijamov i Harijev susret koji su trenutno u nikad gorim odnosima.

A osim prijatelja i porodice detalje fatalne nesreće medijima je ispričao i vatrogasac Ksavijer Gurmelon koji je među prvima na mestu nesreće Dajani pružio pomoć. On je u intervjuu za Daily Mail otkrio da je ona još uvek bila živa i da je razgovorala s njim kada je stigao.

"Pričala je na engleskom jeziku. O Bože, što se dogodilo, to me je pitala. Razumeo sam je i pokušao sam da je smirm, držao sam je za ruku", izjavio je Gurmelon koji je svoj iskaz svojevremeno dao policiji, ali sve dosad nije davao izjave za medije o tragičnom događaju.

princeza dajana
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Otkrio je i kako mu na prvi pogled nije delovala teško povređena, vidljiva je bila jedino vanjska povreda ramena, a on nije imao pojma da je ona britanska princeza. Tek nakon što joj je pomogao da se smestiti u vozilo hitno pomoći, od policije je saznao o kome je reč.

Dajanu odmah nije prepoznao ni lekar Frederik Majlez koji je slučajno naišao na mesto nesreće. Video je kako su dve osobe već bile preminule, ali dve su davale znakove života.

princeza dajana
Martin Keene / PA Images / Profimedia 

Prvo je pomogao Dajani koja se nalazila na podu zadnjeg dela vozila.

"Izgledala je kao najlepša žena koju sam video i nije imala teške povrede. Nije krvarila, ali bila je jedva pri svesti i imala je poteškoća s disanje. Prvih nekoliko minuta izgledala je dobro.

princeza dajana
BRYN COLTON / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Počeo sam da razgovaram s njom na engleskom jeziku, rekao da sam lekar i da je hitna pomoć na putu, da će sve biti u redu. I tako sam dočekao lekare i napustio mesto nesreće ne znajući kome sam pomogao", prisetio se Frederik.

Osim Dajane u nesreći koja se dogodila u pariškom tunelu Pont de L'Alma živote su izgubili i njen partner Dodi Al Fajed i vozač automobila Henri Paul, a i dan danas postoje brojne teorije zavere šta se i kako zapravo dogodilo.