Princ Hari ne prestaje sa iznošenjem pojedinosti iz svog života. Sada se osvrnuo i na čuveni BBC-jev intervju sa Ledi Dajanom u kom je njihov novinar lažirao dokumenta.

U razgovoru sa voditeljkom Oprom Vinfri u novoj seriji o mentalnom zdravlju govorio je o anksioznosti i napadima panike sa kojima se suočavao kao član kraljevske porodice, kao i o sahrani princeze Dajane.

Priznao je i da je deceniju posle smrti princeze Dajane bio spreman da uzima lekove kako bi ublažio bol. "Za jedno veče bih popio koliko neko popije za nedelju dana", rekao je Hari.

Podsetimo, Dajana, princeza od Velsa, poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine pokušavajući da pobegne od fotoreportera.

ledi dajana
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

U novoj seriji "The Me You Can't See" na Epl televiziji, princ Hari je da mu je period od 28. do 32. godine života bio "noćna mora" i da se tada borio sa anksioznošću i napadima panike.

"Jednostavno, mentalno sam bio u veoma lošem psihičkom stanju", kazao je on.

"Svaki put kada bi obukao odelo i kravatu... Morao sam da igram ulogu, namestio bih izraz lica za javnost i gledajući se u ogledalo rekao sebi - Idemo".

Princ Hari je na sahrani majke hodao iza kovčega zajedno sa bratom, ocem, ujakom i dedom.

"Ono čega se najbolje sećam su zvuci konjskih kopita. Kao da sam bio van mog tela i radio ono što su drugi očekivali. Pokazivao sam samo deseti deo onoga što osećam - To je bila moja mama, a vi je nikada niste ni upoznali", skrušeno je priznao princ.

čedi dajana sahrana
Photoshot / Avalon / Profimedia 

Princ Hari je prošle nedelje u podkastu rekao da je odlučan da "prekine krug bola" koji je kao dete osetio na sopstvenoj koži. Rekao je da želi da njegova deca odrastaju na drugačiji način i otkrio da je išao na terapiju.

Vojvoda od Saseksa rekao je da je najsrećniji bio tokom 10 godina provedenih u vojsci jer tada nije imao "poseban tretman".

Hari se osvrnuo na celokupnu situaciju sa BBC-jem i njihovim izvinjenjem nakon 26 godina. Kako kaže, žao mu je što njegova majka nije saznala da je prevarena.

Podsetimo, Bašir je uspeo da nagovori princezu da pristane da da intervju, a kako se medijsko interesovanje za emisiju povećavalo, BBC je prikrivao ono što je saznao o tome kako je Bašir obezbedio intervju. Lord Dajson je rekao da ovo "nije u skladu sa visokim standardima integriteta i transparentnosti koji su njegov zaštitni znak". U pismu princeze Dajane iz 1995. godine - objavljenom kao dokaz - kaže se da se "ne kaje" zbog intervjua sa Baširom.

Šta je princeza Dajana rekla u intervjuu?

U intervjuu je princeza slavno rekla: "Bilo nas je troje u ovom braku". Bilo je to prvi put da je neko iz kraljevske porodice tako otvoreno govorio o životu u palati - gledaoci su pažljivo prtili kako govori o svom nesrećnom braku sa princom Čarlsom, njihovim poslovima, najintimnijim detaljima porodice... Lejdi Di je tada i priznala: da ima aferu, saopštila da se zbog afere princa Čarlsa sa Kamilom Parker-Bouls (danas njegovom suprugom, vojvotkinjom od Kornvola) osećala bezvrednom, otkrila da je imala bulimiju i da je povređivala samu sebe, nagovestila da princ Čarls možda neće biti sposoban da se prilagodi ulozi kralja i rekla da je osoblje princa Čarlsa pokrenulo kampanju protiv nje.

U svom izveštaju od 127 stranica, sudija je takođe kritikovao ponašanje Tonija Hola, bivšeg generalnog direktora korporacije, koji je optužen za propuste i "veoma neefikasnu" istragu. Kao tadašnji šef BBC, bio je svestan da je Bašir rekao "ozbiljne i neobjašnjive laži" o tome šta je uradio da bi nagovorio princezu da razgovara s njim. A kada su drugi mediji počeli da postavljaju pitanja o tome kako je BBC osigurao ekskluzivu za svet, Dajson je rekao da je korporacija "zataškavala" ono što je znala.

"Bez opravdanja, BBC nije udovoljio visokim standardima integriteta i transparentnosti koji su njegovo obeležje“, navodi se u izveštaju.

U svojoj izjavi, princ Hari je rekao: "Naša majka je bila neverovatna žena koja je svoj život posvetila službi. Bila je izdržljiva, hrabra i nesumnjivo iskrena. Učinak talasa kulture eksploatacije i neetičnih praksi na kraju joj je oduzeo život. Onima koji su preuzeli neki oblik odgovornosti, hvala vam. To je prvi korak ka pravdi i istini. Ipak, ono što me duboko brine je da su ovakve prakse i danas široko rasprostranjene".

ledi dajana
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Moja majka nije znala da je prevarena"

Vilijam je na to dodao: "Mislim da je varljiv način na koji je intervju dobijen bitno uticao na ono što je moja majka rekla. Intervju je bio glavni doprinos pogoršanju odnosa mojih roditelja. Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspesi BBC značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sećam iz poslednjih godina s njom. Ali ono što me najviše rastužuje je to što bi, da je BBC pravilno istražio žalbe i zabrinutosti koje su prvi put pokrenute 1995. godine, moja majka znala da je prevarena. Nije me izneverio samo Bašir, već i lideri BBC. Ovi propusti, koje su utvrdili istraživački novinari, nisu izneverili samo moju porodicu, izneverili su i javnost".