Nakon intervjua sa Megan Markl i Harijem, stiče se utisak da se ceo svet podelio u dva tabora - one koji ih podržavaju i one koji ih smatraju glavnim negativcima. 

Jer, kako su mogli da napadnu "poštene i divne članove kraljevske porodice". A u stvari - "ispod mire sto đavola vire". Ili je barem tako ispalo, na osnovu brojnih svedočanstava onih koji su sa njima imali ikakvog posla.

Ovog puta u žiži javnosti ponovo je bio britanski novinar i pisac Atiš Taser, zbog onoga što je, još davne 2018. godine napisao uoči venčanja Harija i Megan Markl. 

Naime, on je za Vanity Fair opisao sve što je video na dvoru tokom trogodišnje veze sa princezom Gabrijelom od Kenta. Njegovi opisi rasizma, stava prema Megan i nejednakosti i osude i dan-danas snažno odjekuju, nakon eksplozivnog intervjua Megan i Harija sa Oprom Vinfri.

"U prošlom životu bio sam skoro član britanske kraljevske porodice. Početkom 2000-ih izlazio sam sa Elom Vindsor, ćerkom princa Mišela od Kenta. Princ Mišel od Kenta bio je kraljičin prvi rođak i oženio se nepopularnom princezom Mihaelom, koju je britanska štampa prozvala "Princeza Nametljiva", stoji u njegovoj ispovesti. 

"Tri nadrealne godine Ela i ja smo se motali oko Kensingtonske palate, plivali smo goli u kraljičinom bazenu u Bakingemskoj palati, drogirali se u dvorcu Vindsor i imali sukobe sa britanskim novinarima koji su objavili priču o našoj vezi", napisao je Taser. 

Princeza Mihaela bila je "oduševljena" odnosom svoje ćerke sa, kako je rekla, indijskim "kapetanom kondoma", ciljajući njegovu poziciju zdravstvenog vaspitača na fakultetu. "Ljudi iz malih istočnoevropskih zemalja napravili bi nam jagnjetinu i pričali priče o nacistima i komunistima. Bio je to divan način da provedite svoje dvadesete", napisao je Taser.

Novinar je sa Elom izlazio nakon što su se upoznali na koledžu, a Taser se vratio u London kada ga je tamo poslao magazin "Time". Elini roditelji živeli su u kraljevskom apartmanu sa pet soba u palati Kensington, gde je Ela odrasla, sa dugim, diskretnim prilazom sa oznakom "privatni put", lavom i jednorogom na ulazu, stražom - a zatim asfaltiranim putem do ulice Kensington High Street koja je vodila do dvora.  

Nekoliko policajaca su imali voki-tokije i bili su prva linija "odbrane", objasnio je Atiš i dodao da bi neretko reagovali kada ga vide sa: "Aaa, ti si indijski momak koji šeta sa Gabrielom".

atas taser
Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia 

"Britanci sa svojim brojnim klasnim tenzijama podjednako mrze i vole svoju kraljevsku porodicu, a jedan od načina na koji izražavaju ovu podeljenu ljubav je snažna mržnja prema niže rangiranom plemstvu. Pozicija Kentsa u lancu ishrane bila je prilično niska. Za poređenje,  ekvivalent bi bio, recimo, zamenik ministra saobraćaja. Ellin otac nosio je titulu "Kraljevsko visočanstvo", pa je imao niz odgovornosti, od raznih dobrotvornih pokroviteljstava do dodele nagrada", objasnio je novinar. 

"Čak ni moja devojka Ela nije pošteđena ovih poslova - razbijala je flaše šampanjca na brodskim pramcima, otvarala konjske trke i slično. Dok su Viliam i Kejt stigli ovde, ovo mesto je bilo vrlo depresivno", napisao je Taser i prepričao događaj kada Elina majka došla kod Megan Markl na ručak sa brošem u obliku tamnoputog muškarca sa turbanom na glavi, a ovo se smatra simbolom ropstva.

Kasnije se pravdala rekavši da nije rasista, ali Atiš je rekao da to nije bio izolovan slučaj. "Kraljevske krune i nacisti obično idu zajedno poput putera i kavijara, a govorilo se da je njen otac bio SS oficir. Na kraju krajeva, svi Britanci u određenom dobu postaju pomalo rasistički. Kolonijalna prošlost učinila je svoje. Ja sam bio jedan od bivših domorodaca tog nekadašnjeg carstva koji su bili upoznati sa članovima kraljevske porodice, a ubrzo se Gari Levis, Maorin sa Novog Zelanda, oženio ledi Davinom Vindsor, ćerkom vojvode od Gloučestera.

Princeza Mikaela, iako generalno neopterećena britanskim kolonijalnim nasleđem, i dalje je volela da šokira. Svom paru crnih ovaca dala je imena Venera i Serena. Mnogi su je smatrali "savršeno groznom", ali takođe sam se upoznao i sa njenom boljom stranom. Znala je da bude smešna, inteligentna, velikodušna i bila je mnogo efikasnija od ostalih članova kraljevske porodice - pisala je o knjigama i uređivanju enterijera", napisao je novinar i spomenuo i Megan Markl. 

mregan markl princ hari
Shutterstock 

"O njoj je pisalo kao o "mrlji na kraljevskoj porodici", zatim u Dejli Mejlu "od beračice pamuka do plemićke titule", a Spectator se pitao da li pre 70 godina bila bolja ljubavnica nego žena.

"Britanski rasizam je opušteniji nego u Americi, ali je daleko podmukliji jer predrasude temelji na klasnoj razlici. Britanci vole kad imaju posla sa ljudima koji znaju gde im je mesto", napisao je i dodao, "To su "crni mladoženja" ili "Paki" koji budi mržnju u njima. To je ono što je Orvel tako dobro opisao u "burmanskim danima", lik Elisa, koji za novog kućnog batlera kaže: "Ako previše dobro govori engleski, moraćemo da ga otpustimo!" Velika Britanija će se nakon Bregzita i slabljenja svog uticaja, u budućnosti morati da suoči sa sve većim brojem stranaca koji predobro govore engleski jezik", zaključio je Aatiš Taser na kraju svoje ispovesti.