Vrtoglave potpetice oduvek su bile ženski aksesoar broj jedan. Uostalom, ne treba da čudi što je to tako - čine da izgledate više, vitkije i daju toliko mnogo samopouzdanja.

Međutim, nije svaka cipela sa visokom štiklom i ona koja će vam pružiti sve navedeno. Uostalom, koliko puta ste videli da se pojedine dame muče upravo jer nisu odabrale odgovarajući tip obuće.

Da, slažemo se da visoke potpetice čine nogu dužom i zategnutijom, ali nekada ćete isti efekat dobiti i sa nižom štiklom, bez da zbog toga trpite stravične bolove.

Bitno je izabrati pravu visinu štikle da bi nam obuća bila udobna.
Shuterstock 

Prilikom odabira bitno je nekoliko faktora, tip, da li su zatvorene, otvorene, nagib stopala i naravno, štikla. Staro pravilo kaže da većina potpetica do 7 santimetara važi za udobne za hodanje, međutim, ukoliko zaista želite da izaberete model sa višom potpeticom, dobro će vam doći jedan jednostavan trik za koji vam je potreban metar ili lenjir.

Pogledajte video:

ZABORAVITE NA BOL U STOPALIMA: Evo kako ćete na najbrži način tačno odrediti koja VISINA ŠTIKLE vam savršeno odgovara TikTok/AnaSkid

Dakle, potrebno je da sednete na stolicu i poptuno ispužite stopalo i prste. Lenjirom merite od tabana do gaznog dela, odnosno, do dela na kom se stopalo savija kada ste u obući sa visokim potpeticama. Dobijeni broj je tačna visina koja vašem stopalu najviše odgovara, te je dobro znati da tu brojku imate u vidu kada ste u šopingu.

Ukoliko vam se visina učini nižom nego što biste želeli, stručnjaci kažu da nećete pogrešiti ukoliko izaberete i obuću sa potpeticom koja je viša za santimetar do dva, ali da je sve preko toga veliko opterećenje za stopalo.

Bitno je pažljivo odabrati pravilnu visinu štikli.
Freepik 

Srećom, ovog proleća udobnost je na mestu broj jedan, te se mogu naći sjajni modeli cipela i sandala sa štiklom od koje vam se neće zavrteti u glavi, a kakve će se sve nositi pogledajte u galeriji ispod:

Zara.com Pogledajte najlepše modele