Verovatno vam se nekad desilo da šminka, koju ste ujutru stavili na lice, "nestane" ili se potpuno razmaže nakon nekoliko sati. Sav trud koji ste upotrebili da biste izgledali savršeno se izbrisao, a vi ste na kraju opet izgledali kao da ništa niste uradili. Ovo pravilo naročito se odnosi na puder koji nakon nekog vremena ili krene da se nagomilava u boricama ili da se formira u vidu belih tačkica, pogotovo u predelu obraza i nosa.

Međutim, da do ovog ne bi dolazilo potrebno vam je samo nekoliko trikova, ali pre svega je bitno da znate da ni najbolji puderna svetu neće duže trajati na licu ukoliko nemate odgovarajuću negu. No, da krenemo od samog početka.

Da bi vam puder trajao duže na licu postoje trikovi.
Instagram 

Lice morate temeljno očistiti pre šminkanja

Iako verujemo da većina žena vodi računa o svojoj koži i umiva se makar ujutru i uveče, nije zgoreg ponoviti da bi bilo dobro da i pre nanošenja pudera očistite lice micelarnom vodom.

Bitno je da kožu dobro umijete pre pudera.
Freepik/wayhomestudio 

Ovo je bitno jer se na naše lice lepe različite čestice i pljavšitna i čine ga lepljivim i mansijim, čak i kada mi to ne osećamo pod prstima. Zapravo negativne čestice stvaraju barijeru između pudera i lica, tako da puder ne može lepo da deluje i prljilju bi se uz kožu a samim tim ostane i postojan. Zato je bitno da dobro pređete lice i vrat tuferom natopljenim omiljenim sredstvom.

Pre pudera kožu treba očistiti micelarnom vodom.
Shutterstock 

Hidriranje kože

Ovo je bitan korak da se puder ne bi nakupljao u pregibima. Ako ste u dvadesetim godinama, dovoljna je hidratantna krema, a ukoliko ste u tridesetim i četrdesetim ili ste starije, profesionalni šminkeri savetuju serume sa hijaluronskom kiselinom.

Pre nanošenja pudera obavezno koristite hidratantnu kremu ili serum.
Shutterstock 

Nemojte bežati od prajmera

Mnogi misle da su prajmeri teški za kožu lica, te ih zbog toga izbegavaju, ali to je sve samo ne istina. Njegov posao i jeste da popuni fine bore i pore, a jedino o čemu treba da brinete je da li ste izabrali odgovarajući.

Pre nanošenja pudera savet je koristiti prajmer.
Shutterstock 

Prajmer je tu da poveže puder i zadrži ga na koži vašeg lica u narednim satima, bez razmazivanja i otkrivanja nesavršenosti na koži. Ukoliko je prajmer težak na licu i zapušava pore, to je znak da niste izabrali odgovarajući.

Proizvodi moraju dobro da se osuše

Ovo zna da bude problem ukoliko žurite, pa nemate dovoljno vremena da sačekate da se svi proizvodi osuše, ali ovo je verovatno i jedan od najbitnijih koraka. Ukoliko zbrzate sve korake proizvodi će se pomešati na koži i sasvim sigurno vam dati suprotan efekat od onoga što se htele.

Pre nanošen ja proizvoda bitno je da im dozvolite da se osuše.
Shutterstock 

Trik sa seting sprejom ili mistom za savršenu završnicu

Ovo se pre svega odnosi na korak iznad u kom čekate da se sve dobro osuši, ali će vam za besprekoran finiš i dužu trajnost pomoći sprej za setovanje ili omiljeni mist koji koristite da se osvežite u toku dana. Ključ je da naneste sve kremaste ili tečne proizvode, a potom ih lagano setujete seting puderom.

Jedna tiktokerka otkrila je trik kak oda vam puder duže traje na licu.
printscreen/instagram 

I onda sledi jednostavan trik - lice poprskajte ili seting sprejom ili mistom ali tako da bude potpuno vlažno i kada se sve osušilo, umočite bjuti blender u seting puder, skinite višak i nežno utapkavajte na mesta na kojima puder "creas-uje", odnosno gde se nakuplja, a to su obično obrazi, ispod očiju i oko nosa, a ceo proces pogledajte u videu na kraju teksta:

IZGLEDAJTE I UŽIVO KAO DA KORISTITE INSA FILTERE TikTok/brynnemarieeee