Iako se većina žena oslanja na rok trajanja koji se nalazi na svakom beauty proizvodu, postoji kozmetika koja ističe dosta ranije. Vrlo mali procenat žena zna da rok trajanja određene šminke može biti kraći ili duži, kao i da to zavisi od našeg ponašanja.

Da, dobro ste pročitale. Ako malo bolje obratite pažnju, na ambalažama možete primetiti ikonicu i broj iza kojeg stoji slovo M.

Ta ikona prikazuje broj meseci unutar kojih bi proizvod trebalo da potrošite nakon što ga otvorite.

Postoje proizvodi iz šminke koje treba da bacite dosta pre isteka roka.
Shutterstock 

Međutim, i to zavisi od vašeg ponašanja. Proizvodi za šminkanje mogu isteći i pre označenog datuma.

Na primer, ako maskaru ne zatvorite dobro, njoj će rok isteći znatno ranije. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, bacite proizvod.

1. Ruž

Ruževi spadaju u beauty proizvode koji imaju jedan od najdužih rokova trajanja. Prema reči šminkera, karmini traju poprilično dugo zahvaljujući njihovoj teksturi koja je izrađena od konzervansa, a koji im sprečavaju oksidaciju ili stvrdnjavanje.

Karmin je proizvod koji ima najduži rok trajanja, ali treba da znate kada je vreme da prestanete da ga koristite.
screenshoot/instagram 

Međutim, ako primetite da se ruž ne nanosi lepo i glatko na usne, trebalo bi da ga bacite.

2. Olovka za oči

Šminkerka Dženi Patinkin kaže da ajlajneri imaju takođe dug vek trajanja. Mogu se koristiti godinu dana i više, ali ako je proizvod mnogo suv, do mere da se smanjuje, možete ga odložiti u kantu.

3. Maskara

Ovo je proizvod koji zasigurno ima najkraći rok trajanja. Budući da se bakterije mogu lako pojaviti na četkici, a time i u samoj tubi, bilo bi poželjno da je menjate svaka tri do četiri meseca.

Maskara najkraće traje, treba da je menjate na svaka tri do četiri meseca.
Freepik 

Šminkerka Džena Patinkin kaže da je najlakši način da proverite da li je maskara prestara taj da je pomirišete. Ako ima kiseo miris bilo bi dobro da je bacite.

4. Puderi, korektori i hajlajteri

Na njihov rok trajanja uvek utiče vaše ponašanje. Nakon svake upotrebe važno je dobro zatvoriti poklopac i ostaviti ih na mesto kontrolisane temperature i svetlosti.

- Kad se zagreju a potom i ohlade, sastojci se mogu odvojiti i promeniti konzistenciju. Ako do njih dođe previše svetlosti, mogu oksidirati i promeniti boju - otkrila je šminkerka i dodala da oni mogu trajati i duže od označenog roka.

Trajanje pudera zavisi od načina vašeg ophođenja prema njemu.
Shutterstock 

Samim tim, ove proizvode treba da proveravate svakih 12 do 18 meseci.